SSP: Država finansira Etihad, Er Srbija nikad nije bila nacionalna kompanija
25.08.2020 Beograd

SSP: Država finansira Etihad, Er Srbija nikad nije bila nacionalna kompanija

SSP: Država finansira Etihad, Er Srbija nikad nije bila nacionalna kompanija
Stranka slobode i pravde (SSP) kritikovala je danas najavu ministra finansija Siniše Malog da će država platiti dugovanja "ErSrbije", navodeći da ta kompanija nikad nije bila nacionalna, već mehanizam za finansiranje "Etihada", a njen dug plaćaju gradjani Srbije.

U saopštenju se navodi da je država toj kompaniji prenela "bez naknade celokupnu imovinu "JAT"-a, preuzela sve stare dugove i po svemu sudeći uplatila desetine milona evra za nepostojeće".

"Prepustili smo 'Etihadu' upravljanje, od njih uzeli skupe kredite, zakupljivali avione, slotove i posade, dali subvencije od najmanje 250 miliona evra. 'Etihad' je upravljao firmom dok je Siniša Mali saučestvovao u svemu kao predsednik Upravnog odbora i nijedne godine nisu imali pozitivan rezultat. I opet je naša država sve to pokrila", navodi se u saopštenju.

SSP navodi da "sada od Malog saznajemo da od dva kredita koje je 'ErSrbija' uzela od 'Etihada', po katastrofalnim uslovima prvi upravo dospeva".

"'ErSrbija' je 2015. godine uzela 56 miliona evra i do danas nije platila nijednu jedinu ratu, osim neverovatnih 6,55 odsto, to jest 3,7 miliona evra na ime troškova odobrenja kredita. Sada na naplatu sriže ceo dug sa 20-ak miliona kamata", navodi se u saopštenju.

SSP dodaje da će "opet država, to jest gradjani, to platiti, jer kako kaže Siniša Mali, 'ErSrbija', ne može zbog korone".

"Siniša Mali laže. 'ErSrbija' ne bi mogla da plati dug prema 'Etihadu' i da nije bilo korone. Ne postoji nikakva šansa da firma, koja zahvaljujući subevncijama države od 20 miliona evra prikaže navodno godišnju dobit od devet miliona evra u 2019. godini, u 2020. godini iz svog poslovanja izdvoji 70-80 miliona evra. I isto toliko i u narednoj kada treba da se vrati i drugi 'kredit'", navodi SSP.

U saopštenju, SSP ocenjuje da "kako je Siniša Mali ugovarao kredit sa 'Etihadom' 2013. godine, tako ga danas i sprovodi - na štetu države Srbije".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side