07.06.2018 Beograd

Srpsko-nemački sporazum o preradi otpada s deponija

Srpsko-nemački sporazum o preradi otpada s deponija Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije potpisalo je danas sa nemačkim partnerom sporazum o sprovođenju projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena" sa ciljem da otpad koji je do sada završavao na deponijam počne da se koristi kao resurs.

Kako je saopštilo Ministarstvo, projekat od pet miliona evra će biti sproveden na području regiona za upravljanje otpadom - Novi Sad, Kruševac i Lapovo, a rok realizacije je do kraja 2020. godine.

Cilj je da se pruži podrška opštinama i regionima u planiranju upravljanja otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije i ublažavanja klimatskih promena, kroz uvođenje primarne separacije otpada i praksi za smanjenje biodegradabilnog otpada, uz mogućnost izgradnje malih postrojenja za kompostiranje kapaciteta do 2.000 tona.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je kazao da je taj projekat deo ukupne saradnje dveju zemalja, u okviru koje je Nemačka od 2000. godine izdvojila za Srbiju 1,8 milijardi evra, a od toga jednu milijardu evra u oblast zaštite životne sredine.

Ministar Goran Trivan je kazao da je prioritet u radu Ministarstva rešavanje pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda.

Direktor projekta Klaus Šmit je kazao da će se Srbija okrenuti cirkularnoj ekonomiji ukoliko radi na tome da zaradi od otpada.

U Evropskoj uniji je predviđeno da se do 2030. godine reciklira 65 odsto otpada, sa krajnjim ciljem da samo preostalih dva odsto otpada završi na deponijama i to kao inertni, bezopasni otpad, izjavio je Šmit.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side