Srpska lista: Uputstvo CIK-a o dokumentima protivpravno
11.09.2019 | 13:35h ► 14:10h Beograd

Srpska lista: Uputstvo CIK-a o dokumentima protivpravno

Srpska lista: Uputstvo CIK-a o dokumentima protivpravno
Srpska lista ocenila je danas da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) Kosova, kojom se određuje da je učešće na izborima omogućeno samo biračima sa kosovskim dokumentima, protivpravna i da predstavlja flagrantno kršenje zakona sa ciljem da se onemogući Srbima da iskoriste svoje pravo glasa i izaberu svoje legitimne predstavnike na izborima.

Kako prenosi portal Kosovo onlajn (www.kosovo-online.com), predsednik Srpske liste Goran Rakić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da lice koje je upisano u birački spisak neće moći da glasa sa srpskim dokumentima i ponovio da je u zakonu jasno definisano da se za potrebe identifikacije mogu koristiti sva važeća dokumenta, bez obzira na to ko ih je izdao.

"Jedino je Srpska lista podnela žalbu na ovakvu odluku, dok se privatne Đilasove liste na Kosovu poput SLS, stranke Aleksandra Jablanovića i Rade Trajković nisu protivile niti uložile žalbu, što navodi na zaključak da je ova odluka CIK doneta na njihov zahtev", rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je rekao da snažna inicijativa za takvu odluku dolazi od albanskih partija "ali i od onih koji za sebe govore da su predstavnici Srba".

On je rekao da je takva odluka usmerena i prema raseljenim licima koja još nisu ostvarila svoje pravo na povratak na Kosovo.

Potpredsednik Srpske lista Igor Simić je izrazio nadu da panel za žalbe neće podleći političkom pritisku i da će uslediti ukudanje takvog i donošenje administrativnog uputstva koje je u skladu sa zakonom.

"Srpska lista ne zahteva bilo kakav bolji tretman u odnosu na bilo koju drugu partiju koja se prijavila na ovim izborima, već tražimo samo da se poštuje zakon i da se izborna pravila ne menjaju u toku izbornog procesa", rekao je Simić.

 

Đurić: Onemogućavanje da se glasa sa ličnom kartom Srbije pokušaj da se Srbi zbrišu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je odluka Centralne izborne komisije da na izborima mogu glasati samo birači sa kosovskim dokumentima protivna važećim zakonima i pokušaj da se Srbi u politčkom smislu "zbrišu" sa Kosova.

Đurić je rekao to što Srbi neće moći na birališta da izađu sa ličnom kartom Srbije pokazatelj da "nekome ne odgovara srpsko jedinstvo, sloga i snaga te da žele da koristeći i zloupotrebljavajući sopstvene propise izbrišu Srbe sa KiM i njihovo pravo da glasaju".

On je rekao da međunarodna zajednica mora da reaguje na tu odluku i da mora Srbima mora da se omogući da glasaju sa svim važećim ispravam inače to neće biti legitimni izbori.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side