Usvojen budžet Kosova
29.12.2014 | 12:17h ► 21:04h Priština

Usvojen budžet Kosova

Usvojen budžet Kosova Foto: Beta
Skupština Kosova usvojila je večaras predlog budzeta za 2015. godinu kojim su predviđena sredstva u iznosu od milijardu i 682 miliona evra.

Budzet je usvojen sa 69 glasova za, dok je protiv bilo 20 poslanika, a troje uzdržano.

Sednici i glasanju nije prisustvovalo devet poslanika Srpske liste koji su odbili da učestvuju u raspravi, zbog kako su ocenili, nedostatka finansijskih sredstava za ostvarivanje prioriteta koje ima ta lista.

Pre napuštanja sednice, potpredsednica kosovskog parlamenta Jasmina Živković rekla je da će svi procesi za koje se Srpska lista zalaže biti nemogući zbog nedostatka sredstava.

Ona je istakla da su prioriteti Srpske liste povratak, funkcionisanje lokalnih samouprava u srpskim sredinama i formiranje Zajednice srpskih opština.

Najviše polemike na sednici bilo je oko povećanja ličnih primanja zaposlenih u javnom sektoru.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je za te namene neophodno oko 127 miliona evra i da je ta sredstva "nemoguće obezbediti obzirom na ekonomsku situaciju na Kosovu".

Poslanici opozicije žestoko su kritikovali predlog Zakona o budzetu, jer ga smatraju neprihvatljivim, pošto ne obezbeđuje ekonomski razvoj i rešavanje mnogobrojnih problema sa kojima se suočava kosovsko društvo.

Vladajuće koalicione partije branile su predlog budžeta, istakavši da je zasnovan na realnim mogućnostima kosovske privrede.

U pauzi zasedanja održani su sastanci skupštinskih komisija koja su još jednom razmotrila predlog Zakona o budžetu.

Predsednik Komisije za budžet i financija, poslanik Demokratskog saveza Kosova Nser Osmani rekao je da komisija nije mogla da prihvati ni jedan amandman pošto predloženi amandmani nisu ispunjvali potrebnu zakonsku formu.

autor: VS/SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side