Sreten Lukić zatražio od Haga oslobađanje posle izdržane dve trećine kazne
20.08.2019 Hag

Sreten Lukić zatražio od Haga oslobađanje posle izdržane dve trećine kazne

Sreten Lukić zatražio od Haga oslobađanje posle izdržane dve trećine kazne Foto: freeimages
Penzionisani general MUP Srbije Sreten Lukić zatražio je danas od međunarodnog suda u Hagu da ga pusti na prevremenu slobodu, pošto je izdržao dve trećine kazne od 20 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

U podnesku Karmelu Ađijusu (Carmel Agius), predsedniku sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog sledbenika Haškog tribunal, odbrana Lukića precizirale je da su se 12. maja navršile dve trećine zatvorske kazne.

To je jedan od uslova za prevremeno oslobađanje osuđenika, posle čijeg su ispunjenja, predsednici haškog suda, u većini slučajeva, donosili pozitivnu odluku.

Branilac Dragan Ivetić u zahtevu je naveo i da su vlasti Poljske, gde general Lukić izdržava kaznu, izvestile o njegovom "primerenom ponašanju i brojnim nagradama" koje je dobio od uprave zatvora. General Lukić radi u zatvorskoj biblioteci, precizirala je uprava zatvora.

Delovi Lukićevog zahteva koji govore o njegovom zdravstvenom stanju, saradnji s haškim tužilaštvom i težini zločina za koje je osuđen, zatamnjeni su u objavljenoj verziji.

General Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine.

Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 20 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova tokom NATO bombardovanja 1999. godine, kada je bio komandant štaba MUP u Prištini.

Žalbeno veće Tribunala tada je delimično usvojilo Lukićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 22 godine zatvora.

Istom presudom, kazna je bila smanjena sa 22 na 18 godina bivšem potpredsedniku vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću i bivšem komandantu Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije Vladimiru Lazareviću sa 15 na 14 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom bila je potvrđena prvostepena kazna ratnom komandantu Treće armije VJ generalu Nebojši Pavkoviću.

Šainović i Lazarević su, odlukom suda, oslobođeni posle izdržavanja dve trećine kazne.

General Pavković je u zatvoru u Finskoj.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side