Srbiji datum bez odlaganja
24.06.2013 Brisel

Srbiji datum bez odlaganja

Srbiji datum bez odlaganja
NA samitu Evropske unije krajem nedelje lomi se sudbina evropskog puta Srbije. Nacrt zaključaka liderima EU u vezi sa odlukom o našoj zemlji pripremiće ministri spoljnih i evropskih poslova u utorak na svom sastanku u Luksemburgu. Šefovima diplomatija i visokim evropskim zvaničnicima 'Novosti' su postavile pitanje: da li bi Srbija trebalo odmah da dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU?

Martin Šulc, šef Evropskog parlamenta

Srbija zaslužuje da dobije datum. Ostvarila je ogroman napredak u ekonomskim, političkim, i pravosudnim reformama. Kreće se napred ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, boreći se protiv korupcije i ojačavajući vladavinu prava. Počela je da igra konstruktivnu ulogu u regionu i da normalizuje odnose s Prištinom. EU to ceni, znajući koliko je to za mnoge teško

Vilijam Hejg, Velika Britanija

Ne bi bilo prikladno da se prejudicira odluka o tome da li je Srbija ispunila uslove. Ministar spoljnih poslova je jasno izneo očekivanja Velike Britanije uoči Evropskog saveta u svom saopštenju posle nedavne posete Beogradu - rekli su nam u britanskom Forin ofisu.

Gvido Vestervele, Nemačka

Želim eksplicitno da naglasim da i Srbija i Kosovo pokazuju spremnost, energičnost i snagu da ostvare primenu sporazuma o normalizaciji i ta činjenica zadobija opšte priznanje. Vidimo da obe strane stvarno nastoje da primene ono što je odlučeno na političkom nivou i ja bih želeo otvoreno to da priznam - čuli smo od šefa nemačke diplomatije.

Herman Van Rompej, šef Evropskog saveta

Zapadni Balkan s pravom pripada evropskoj porodici i mi smo spremni da iskažemo dobrodošlicu svima, kada ispune sve neophodne uslove, što će se, nadam se, dogoditi što je pre moguće.

 

izvor: Novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.06.2013, 10:30h MIKI BEOGRAD

    ne trba nam datum necemo u evropsku uniju.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side