Srbija uvela sankcije Zimbabveu i Obali Slonovače
16.04.2012 Beograd

Srbija uvela sankcije Zimbabveu i Obali Slonovače

Srbija uvela sankcije Zimbabveu i Obali Slonovače
Dobijanjem statusa kandidata za EU Srbija je preuzela i obavezu da usklađuje svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, te je Beograd tako uveo sankcije Zimbabveu i Obali Slonovače.

Srbija će ubuduće morati mnogo pažljivije da usklađuje svoju spoljnu politiku sa briselskom. Dobijanjem statusa kandidata, osim privilegija, sleduje nam i niz obaveza, pa i to da se što je više moguće nalazimo na istom kursu politike EU prema trećim zemljama, pišu Večernje novosti.

Tako se Srbija upravo pridružila državama koje su uvele sankcije Zimbabveu i Obali Slonovače. Evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton saopštila je da je Beograd odlučio da primenjuje odluke EU o proširenju lista zvaničnika ove dve zemlje kojima se ograničava pravo putovanja i finansijskih transakcija, a to je potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova.

To su jedine dve zemlje protiv kojih Srbija primenjuje sankcije.

Osim članica EU, te odluke će primenjivati i Hrvatska, Turska, Makedonija, Crna Gora, Island, Albanija, Lihtenštajn, Norveška, Moldavija, Jermenija i Gruzija.

Kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, Srbija, kao zemlja sa statusom kandidata, nema striktnu obavezu da podrži svaku odluku evropskog vrha, ali će se truditi da, kad god je to moguće, uskladi spoljnu politiku.

"Što više budemo odmicali u procesu evropskih integracija, biće više pritisaka i zahteva da se politika uskladi s načelima EU. Pogledajte slučaj Hrvatske, koja je morala da se priključi evropskim državama koje su uvele ograničene sankcije Iranu", rekao je Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador u Nemačkoj.

I profesor međunarodne politike Predrag Simić kaže da će Srbija u velikoj meri morati da se ravna prema onome što je odlučeno i usaglašeno u zemljama Unije, a svaki drugačiji stav može doneti veću političku i ekonomsku štetu nego korist.

Tako je Vlada Srbije prošlog marta odlučila da uvede sankcije Belorusiji na zahtev EU, odnosno da Aleksandru Lukašenku i njegovim saradnicima zabrani ulazak u zemlju. Na taj način je Beograd poslao poruku da je ozbiljno shvatio oštra upozorenja da ne može da traži napredovanje u integracijama a da se istovremeno ponaša suprotno spoljnoj politici u pitanjima oko kojih je u Briselu postignut konsenzus.

autor: IJ izvor: Večernje novosti/Novi magazin
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 17.04.2012, 12:14h pin (3)

  A šta je po vama trebalo da uradimo? Da ugostimo Mugabea u Hajatu? Suprotstavljanje diktatorima nije poltronstvo.Upravo je suprotno.

 • 17.04.2012, 07:33h Nevernik

  Pa kako vas nije sramota.

 • 17.04.2012, 03:30h Александар

  Стварно скотовска, полтронска, увлакачка политикиа!!! Па ако ми нсим оупознати нашта личе санкције!!! И што је најгоре, тај шугави статус нас не обавезује - али увлакачи су увлакачи!!! Срамота

 • 17.04.2012, 00:12h Nenad Nis (2)

  Izgleda da smo zaboravili kako sankcije izgledaju, pa ih uvodimo drugima. Koja skotovska politika! Badava, rob ne zeli da bude slobodan, on zeli da bude gonic robova! Ne u evropu!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side