Srbija otvorila poglavlje 4 u pregovorima o članstvu s EU
10.12.2019 Brisel

Srbija otvorila poglavlje 4 u pregovorima o članstvu s EU

Srbija otvorila poglavlje 4 u pregovorima o članstvu s EU Foto: Beta, AP
Srbija je večeras na međuvladinoj konferenciji sa EU otvorila u pregovorima o članstvu poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala, što je evropski komesar za proširivanje ocenio kao važno za Srbiju i ceo region jer će to “Srbiju pogurati na putu ka članstvu u Uniji”.

Varheji je istakao da je njegov cilj ; da do kraja petogodišnjeg mandata nove Evropske komisije bar jedna zemlja Zapadnog Balkana bude spremna da uđe u članstvo Unije.

Titi Tupurainen, ministarka za evropske poslove Finske, predsedavajuće EU, je, na konferenciji za medije, istakla da je otvaranje 18-og poglavlja u pregovorima sa Srbijom “snažan pozitivan signal celom regionu” i naglasila da je Evropska komisija upravo danas upoznala šefove diplomatija EU s inicijativom za jačanje procesa proširivanja.

Ministarka Tipurainen je posebno podvukla da Srbija mora pokazati snažnu privrženost primeni vladavine zakona, a naglasila je i da je dijalog s Prištinom od bitne važnosti za napredak ka članstvu.

Varheji je ukazao da se u dijalogu Beograda i Prištine mora naći miroljubivo, prihvatljivo rešenje za dve strane i ceo region.

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je novinarima rekla da je otvaranje novog poglavlja važan događaj za Srbiju, iako u poslednje vreme atmosfera u EU nije bila naklonjena proširivanju.

Po rečima ministarke Joksimović, otvaranje poglavlja o slobodnom prometu kapitala svedoči da Srbija napreduje u reformama, uključujući i vladavinu prava gde je ostvaren napredak, iako bi reforme mogle biti i uspešnije.

Ona je podvukla da je slobodan promet kapitala od velike važnosti za pravnu sigurnost i život građana i privrede, kao i za dolazak investitora.

Ministarka Joksimović je istakla da je cilj Srbije da postigne održiv ekonomski model i demokratski razvoj koji će zemlji omogućiti da se uključi u članstvo Unije.

Komesar Varheji je istakao da je Srbija načinila bitan napredak u reformi slobode protoka kapitala , većoj bezbednosti finansiranja i sprečavanju “pranja novca”, što je preduslov za dolazak investicija.

Varheji je naglasio da je cilj Komisije i EU da bržim sprovođenjem reformi i jačanjem ekonomije i Srbiju i region što pre približi članstvu u Uniji, istakavši da Komisija to želi da ubrza.

Na pitanje novinara albanskih medija kako Komisija i EU gledaju na ocene srpskih zvaničnika da je slučaj Račak bio lažan, a i da ima pokušaja osporavanja Srebrenice, ministarka Tupurainen je rekla da je bilo zločina, ali da se mora ići na pomirenje i da prošlost to ne sme ugroziti.

Varheji je predočio da je pomirenje jedan od uslova za proširivanje, da u tome ima napretka, a rekao je i da srpske vlasti tu u punoj meri sarađuju s EU.,

Srpska ministarka Joksimović je posebno podvukla da Srbija potpuno sarađuje sa Haškim sudom, i to mnogo više nego drugi iz regiona, a ukazala je na činjenicu da su u zatvoru tog suda završili mnogi bivši najviši srpski zvaničnici.

Ona je predočila da Srbija nikad neće moći da prihvati neka tumačenja događaja iz prošlosti, kako ih predstavljaju neki drugi u regionu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side