Srbija otvara novo poglavlje u pregovorima sa EU, Tirana i Skoplje verovatno na proleće
09.12.2019 Beograd

Srbija otvara novo poglavlje u pregovorima sa EU, Tirana i Skoplje verovatno na proleće

Srbija otvara novo poglavlje u pregovorima sa EU, Tirana i Skoplje verovatno na proleće Foto: Pixabay
Evropska unija otvoriće sutra novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom, o slobodnom kretanju kapitala.

Odluka o otvaranju poglavlja broj četiri u pregovorima sa Srbijom usaglašena je na sastanku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika pri EU (COREPER) i Radne grupe za proširenje EU, a ono će biti otvoreno na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, sutra popodne, na margini zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu.U pregovorima o članstvu sa EU Srbija je do sada otvorila 17 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva i privremeno zatvorena.

Ove godine otvoreno je samo jedno poglavlje, krajem juna, na Desetoj međuvladinoj konferenciji a reč je o poglavlju 9 koje se odnosi na finansijske usluge.

Inače, Srbija je u prethodnoj godini otvorila četiri pregovaračka poglavlja a u 2017. čak šest.

Zvaničnici Vlade Srbije su ranije izrazili nezadovoljstvo time što se otvara samo jedno poglavlje jer smatraju da je Srbija spremna i za otvaranje još tri poglavlja: o slobodnom kretanju radne snage, o transevropskim mrežama, o politici saobraćaja.

Izvori u Briselu su mišljenja da u ovom trenutku verovatno saglasnost o otvaranju više poglavlja teško da je mogla da se usaglasi imajući u vidu da u telima EU predstoji temeljita rasprava o predlozima za promenu "metodologije" procesa proširivanja EU, na zahtev Francuske i nekoliko drugih članica Unije sa ciljem da proces proširivanja EU postane delotvorniji i "opipljiviji" za građane zemalja-kandidata.

O procesu proširenja i tome kako ga nastaviti nakon oktobarske odluke lidera EU da ne otvori pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom i francuskog predoga, danas se u Briselu razgovaralo na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU sa ministrima spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Nikolom Dimitrovom Gentom Čakajem.

Radni doručak uoči Saveta za spoljne poslove EU organizovao je šef grčke diplomatije Nikos Dendias a na njemu je učestvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji koji je izjavio da Evropska komisija ostaje pri svojim preporukama za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom na proleće. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side