Srbija još nije pozvana u Njujork
01.07.2015 Beograd

Srbija još nije pozvana u Njujork

Srbija još nije pozvana u Njujork Foto: Beta/AP
Srbija zasad još nije pozvana na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula u Njujorku, ali su premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić spremni da joj prisustvuju ukoliko dobiju poziv, saznaje Danas u Vladi Srbije.

Prema saznanjima Danasa, Bosna i Hercegovina je pozvana na sednicu SB UN. Kako nam je rečeno, među zemljama Saveta još uvek traju konsultacije i usaglašavanje teksta predloga rezolucije Velike Britanije o Srebrenici i još uvek nije poznato kakav će se tekst naći pred SB, a naši sagovornici ne očekuju da će Srbija biti konsultovana oko njega.

Prema njihovim rečima, situacija je trenutno takva da su do 7. jula sve opcije otvorene i još se ne zna da li će se SB UN izjašnjavati i o britanskoj ali i o rezoluciji koju je predala Rusija, da li će Rusija povući svoj predlog s obzirom na to, kako prenose mediji, da je tekst britanske rezolucije izmenjen.

Danasu je potvrđeno da je premijer juče dobio novi predlog britanske rezolucije o Srebrenici sa izmenjenim sadržajem u kojem su ubačeni delovi ruske rezolucije o Srebrenici, a ublažen je deo na koji je Vučić imao primedbu, a koji se bavio seksualnim zločinima. U novom tekstu sada piše da se priznaje postojanje seksualnih zločina koje su počinile sve strane u konfliktu i naglašava se da postojanje genocida ne sme da se negira.

U pismu koje je povodom britanske rezolucije u ponedeljak u ime Srbije članicama SB UN poslao šef diplomatije Ivica Dačić jeste poziv da ne glasaju za britansku rezoluciju, jer bi, kako se navodi, njeno usvajanje bilo štetno, nepotrebno i moglo da destabilizuje region i izazvalo bi nesagledive i dugotrajne negativne posledice po proces stabilizacije u BiH, ali i na čitavom Zapadnom Balkanu. Prema našim saznanjima, sadržaj ovog pisma Dačić je usaglasio sa premijerom Srbije.

Dačić, kako prenose mediji, u pismu naglašava da se Zapadni Balkan suočava sa novim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama na koje lideri naroda regiona treba da pronađu nove odgovore.

"Međutim, nacrt ove rezolucije koji je izrazito loše osmišljen i tempiran prošlošću se bavi na način koji ne pomaže u suočavanju regiona s potrebama sadašnjosti i budućnosti i neće doprineti da se proces saradnje i pomirenja ohrabri, ojača, olakša i ubrza", naveo je Dačić.

Kako je napisao, "o tome najbolje svedoče strasti koje je u regionu izazvala najava "podnošenja ovakve neizbalansirane rezolucije, bez odgovarajućih transparentnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama".

Dačić u poruci ističe da Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ i da je čvrsto uverena da naša sećanja o aktivnosti čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi treba da budu isključivo u funkciji pomirenja i promocije regionalne saradnje i dobrosusedstva.

U prostorijama Generalne skupštine UN juče je trebalo da bude upriličena posebna komemoracija pod nazivom "Srebrenica: Sećanje na žrtve genocida", na kojoj će, osim Rajkrofta, govoriti i američka ambasadorka Samanta Pauer i generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun.

izvor: Danas
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side