15.11.2019 Beograd

Srbija i Slovenija za zajedničju obnovu Jugoslovenskog paviljona u muzeju Aušvic-Bireknau

Srbija i Slovenija za zajedničju obnovu Jugoslovenskog paviljona u muzeju Aušvic-Bireknau Foto: Pixabay
Delegacije srpskog i slovenačkog ministarstva kulture održale su u okviru međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu bilateralni sastanak na kome je bilo reči o nastavku zajedničke obnove Paviljona 17, odnosno bivšeg "Jugoslovenskog paviljona" u poljskom Državnom muzeju Aušvic-Birkenau, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Na sastanku su se srpski i slovenački ministri kulture, Vladan Vukosavljević i Zoran Poznić, saglasili da što pre treba rešiti sva otvorena pitanja koja se tiču rekonstrukcije objekta i formiranja stalne postavke bivšeg "Jugoslovenskog paviljona".

Dvojica ministara pozvali su i ostale države bivše SFRJ na aktivniji pristup u realizaciji ovog projekta kako bi se Paviljon 17 u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau nakon dugo godina stavio u funkciju.

"Jugoslovenski paviljon" u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau zatvoren je tokom ratova devedesetih godina prošlog veka a razgovori o njegovom obnavljanju, u saradnji sa istoričarima i stručnjacima za holokaust, započeli su 2014. godine, kada su se o tome načelno saglasila ministarstava kulture iz šest bivših jugoslovenskih republika.

Odlukom o konačnom rešenju jevrejskog pitanja nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili šest miliona Jevreja na tlu Evrope, a samo u Aušvicu pogubljeno je milion i po Jevreja, od kojih je 20.000 bilo sa prostora bivše Jugoslavije.

Najveći broj Jevreja transportovan je 1944. godine u koncentracioni logor Aušvic, i to sa prostora Vojvodine, njih preko 12.000.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side