Srbija dobila podmornicu od Crne Gore
26.05.2012 Beograd

Srbija dobila podmornicu od Crne Gore

Srbija dobila podmornicu od Crne Gore foto: paluba.info
Ministarstvo odbrane Crne Gore poklonilo je Srbiji 'džepnu' podmornicu, jedno od šest koje su sredinom osamdesetih proizvedene u splitskom brodogradilištu za potrebe JNA.

Ministarstvo odbrane Srbije prihvatilo je poklon i sada se razmatraju načini  transporta tog plovila kao i lokacija gde će biti smeštena, kaže Milivoje Pajović iz Ministarstva odbrane Srbije.

Podmornica, koja predstavlj amuzejski eksponat, možda će biti smeštena na nekom od prostora koji koristi Rečna flotila Vojske Srbije.

Podmornice "P-911" služile su za plovidbu Jadranom a bile su namenjene, da u slučaju rata prevoze diverzante koji bi postavili manja minska polja. Te podmornice, dugačke 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra je projektovao Brodarski institut iz Zagreba, a sagrađene u splitskom brodogradilištu "Brodosplit".Iako nazivane "džepnim" zbog malog gabarita u odnosu na ostale klase tih plovila kao i jer su ih opsluživala četiri člana posade, podmornice "P-911" teške su 87 tona i zbog toga veoma komplikovane za transport.

Crna Gora je jednu od tih "džepnih podmornica" sredinom aprila prošle godine poklonila Sloveniji koja je smestila u vojni muzej, odnosno "park za vojnu povjest" u gradiću Pivka.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 1.02.2013, 08:27h nina

    sta ce nikolic s tolkim poklonima!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja