Srbija blizu rešenja za Kosovo
12.11.2011 Beograd

Srbija blizu rešenja za Kosovo

Srbija blizu rešenja za Kosovo Tanjug
Obrisi konačnog rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova se naziru, a cilj Srbije je da ima uticaj i prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, izjavio je danas šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

On nije želeo da komentariše pisanje prištinske štampe o tome da je postignut konačni dogovor koji podrazumeva integrisano upravljanje carinom jer se, kako je rekao, "o konačnom dogovoru ne može govoriti sve dok državni organi Srbije ne daju svoj sud o dokumentu o Kosovu i Metohiji".

"Neohodno je da pre bilo kakvog finalnog dogovora državni organi kažu svoje mišljenje. Međutim, naš odlazak u Brisel, koji očekujem odmah nakon toga, biće u velikoj meri suočavanje sa već prilično razrađenim temama i kada se radi o prelazima, ali i o pitanjima iz sledeće runde dijaloga, pre svega regionalnom predstavljanju Prištine na multileterilanim forumima i priznavanju fakultetskih diploma", rekao je Stefanović.

On je odovorio potvrdno na putanje hoće li se to rešenje odnositi na svih šest administrativnih prelaza.

"Ali, to rešenje će morati da uvažava posebnost Brnjaka i Jarinja. Cilj Srbije je da se potvrde plan od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban ki Muna, Rezolucija 1244, posebnost prelaza Brnjak i Jarinje, kao i da država Srbija ima uticaj i prisustvo na tim prelazima", objasnio je šef beogradskog tima.

Upitan zašto usaglašavanje oko dokumenta o Kosovu toliko traje kada se 9. decembar i odluka o kandidaturi za članstvo u EU bliže, Stefanović je rekao da se radi na obezbeđivanju što šire podrške za dokument od izuzetnog državnog značaja, ali da je problem i to što "postoje faktori koji stranački interes stavljaju ispred državnog".

On nije želeo da imenuje koji su to faktori, ali je ocenio da je neophodno da se sa pokrenutim procesom nastavi racionalno, bez preteranih emocija i uz očuvanje jedinstva.

Na pitanje na kojin način planiraju da dobiju podršku političkih lidera sa severa Kosova, koji se protive dokumentu o Kosovu, Stefanović je rekao da Srbi sa severa treba, kao i do sada da čuju sve opcije, i istakao da bi bilo neophodno da se uskoro sastane sa lokalnim liderima.

Ocenivši da političari na severu manipulišu narodom u stranačke svrhe, on je rekao da upravo zbog toga očekuje da će biti otpora, nerazumevanja i zloupotreba onoga što je dogovoreno u Briselu.

"Sigurno ne očekujemo da rešenje doživi jednoglasnu podršku frenetičan aplauz, ta vremena su iza nas. Ali, mora se prestati sa manipulacijom građanima. Zadatak države je da građanima kaže istinu, a to je da se nikako nećemo odreći Kosova, ali da moramo da radimo na mogućim rešenjima i izbegnemo nevolje. Lako je doći do nemogućih rešenje, ali je pitanje kako ih sprovesti i to je nešto na šta lideri sa severa ne daju odgovor", poručio je Stefanović.

U tom smislu on je pomenuo predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krsitimira Pantića, koji, kako je rekao, tvrdi da nije informisan o postignutim dogovorima, a paralelno odbija da se sretne da predstavnicima države.

"Ali i on dobro zna da smo decidno izneli sve opcije koje su na stolu i da svi dobro znamo da one nisu takve kakve su bile moguće 1999, 2005. ili 2008. godine", poručio je Stefanović.

Šef beogradskog tima je demantovao i tvrdnje da dogovori postignuti u Briselu nisu prošli Vladu i Skupštinu.

"Svi dogovori koji su postignuti su potvrđeni na Vladi odmah po usvajanju, a takođe i prosleđeni Skupštini. Uz to, lično sam podneo usmeni izveštaj i Vladi i Skupštini osam puta do sada i neistina je da vlada nije usvojila rešenja, a još veća da Srbi sa Kosova nisu znali za dogovore i pre i nakon njihovog postizanja", rekao je Stefanović.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side