19.10.2017 | 09:13h ► 16:01h Bratislava

Radnici iz Srbije u prihvatnom centru u Slovačkoj

Radnici iz Srbije u prihvatnom centru u Slovačkoj Foto: pixabay.com
Radnici iz Srbije koje je slovačka policija privela u utorak zbog nelegalnog rada u gradu Šala nalaze se u policijskom centru Medovo na jugozapadu Slovačke.

Nadležni državni organi u Slovačkoj su obavestili srpsku ambasadu u Bratislavi da su 23 državljanina Srbije privedena zbog nelegalnog radnog angažmana u toj zemlji, kao i da su oni su bili angažovani posredstvom slovačke agencije Maks, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Utvrđeno da dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave i njima je uručeno administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj u trajanju od godinu dana i dat im je rok od sedam dana za dobrovoljno napuštanje zemlje, a ukoliko tu mogućnost ne iskoriste, biće pokrenut postupak readmisije.

Preostali 21 državljanin Republike Srbije je vraćen u grad Šala, svi su dobili administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj zbog posedovanja nelegalne radne dozvole od čega 20 lica na godinu dana, a jedno lice na tri godine, navodi se u saopštenju.

Svima je ostavljen rok od sedam dana da dobrovoljno napuste Slovačku, a u suprotnom će se pribeći njihovoj deportaciji.

Slovačka policija je u utorak u Šali, na jugozapadu Slovačke, privela 72 radnika, među kojima i 23 građana Srbije, a prema pisanju medija razlog, za privođenje su navodno lažni ugovori o radu.

Uhapšeni su radili za južnokorejsko preduzeće "Šin Heung Presižen Slovakija" i čekaju na deportaciju u centru policije za imigrante u Medvedovu, javio je slovački javni TV i radio servis RTVS.

 

Slovačka apeluje na korejske investitore da budu odgovorniji prema radnicima

Predsednik Narodne skupštine Slovačke Andrej Danko apelovao je danas u susretu sa predsednikom parlamenta Južne Koreje Hung Sje Kjunom u Bratislavi da južnokorejska preduzeća koja su u Slovačkoj važni investitori budu socijalno odgovornija i imaju više sluha za potrebe radnika i socijalni dijalog.

"Mnoga korejska preduzeća u Slovačkoj doprinose privrednom rastu Slovačke ali moraju da imaju i socijalnu odgovornost", kazao je danas Danko na konferenciji za novine.

Danko je podsetio da u Slovačkoj posluje skoro 100 korejskih preduzeća a po ulaganjima preko 2,5 milijarde u slovačku privredu Južna Koreja spada među strateške partnere.

"Moram da odam priznanje kako je predsednik parlamenta shvatao probleme naših radnika u korejskim fabrikama u Slovačkoj. Jasno sam izjavio da je u tim preduzećima nužan socijalni dijalog", kazao je Danko, javlja slovačka agencija TASR.

Radnici iz Srbijem njih 23,  koje je slovačka policija privela u utorak, u gradu Šala, zbog nelegalnog rada nalaze se u policijskom centru Medovo na jugozapadu Slovačke.

Uhapšeni su radili za južnokorejsko preduzeće "Šin Heung Presižen Slovakija". Pored 23 radnika iz Srbije uhapšeno je i ;osmoro Makedonaca, četvoro državljana Bosne i Hercegovine i 27 Ukrajinaca a vest o njihovom hapšenju je prošla u Slovačkoj gotovo nezapaženo pošto je u poslednje tri godine Inspekcija rada otkrila i kaznila 1.448 poslodavaca koji su radnike zapošljavali na crno.

Prema sadašnjim propisima kao nelegano zapošljavanje tretira se i najmanje kašnjenje u prijavljivanju radnika a Ministarstvo rada i socijalnih pitanja preduzeće stavlja na crnu listu preduzeća koja narednih pet godina nemaju prava na dotacije od države ni da učestvuju u javnim nabavkama.

Poslanici slovačkog parlamenta ublažili su, međutim, u sredu propise o nelegalnom radu i od 2018. godine kao rad na crno neće se više tretirati kašnjenje od sedam dana da poslodavac prijavi radnika slovačkom Zavodu za socijalno osiguranje, ali samo ukoliko to poslodavac učini pre nego što mu u kontrolu dođu inspektori rada.

 

Slovačka policija: Srpski radnici prekršili zakon o boravku stranaca

Radnici iz Srbije privedeni zbog nelegalnog rada u slovačkom gradu Šala prekršili su zakon o boravku jer su u poslednjih šest meseci boravili u Slovačkoj ili šengenskom prostoru duže od 90 dana, saopštila je danas slovačka policija.

"U utorak, 17. oktobra, policajci iz direkcije Granične i policije za strance u Bratislavi intervenisali su u preduzeću u Šali. U centru za strance u Medvedovu završilo je 27 Ukrajinaca, 23 Srba, osam Makedonaca i četiri državljanina Bosne i Hercegovine", kazao je portparol slovačke policije Mihal Slivka.

Privedeni su zato što su prekršili Zakon o boravku stranaca jer su u poslednjih pola godine u Slovačkoj bez dozvole za boravak boravili duže od 90 dana.

"Svima koji su privedeni već je izrečena administrativna mera proterivanja i zabranjen im je ulazak u šengenski prostor. Jednom Srbinu na tri godine zato što je boravio u šengenskom prostoru još od kraja septembra 2014. godine, a ostalima na godinu dana", kazao je Slivka.

Iz cele grupe u centru za strance u Medvedovu ostala su dvojica Srba zato što nisu imali pasoš i biće deportovani čim im ambasada Srbije izda putni list. Ostali su pušteni i moraju u roku od sedam dana da napuste Slovačku, saopštila je slovačka policija.

Od nekoliko hiljada srpskih radnika u Slovačkoj svega nekoliko stotina ima radne dozvole i regulisan boravak, dok većinu dovode agencije, često sumnjive, na rad bez regulisanja boravka.

Slovačka Inspekcija rada i policija pokrenule su u februaru učestalije kontrole preduzeća za koje se zna da zapošljavaju radnike iz trećih zemalja, van Evropske unije, nakon skandala sa neljudskim uslovima i prevarama agencija koje su dovodile srpske radnike u fabriku Samsung u Slovačkoj.

"Prošle godine sprovedeno je 26.000 kontrola ciljanih na nelegalni rad. Vecina kršenja zakona, negde cak 90 odsto, odvijalo se tamo gde su posredovale agencije", rekao je tada slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter i naglasio da je za Slovačku važno da "gastarbajteri" dođu da rade legalno i u skladu sa slovackim Zakonom o radu i boravku stranaca.

Rihter je objasnio da zakon krše i preduzeća, tako što srpsko preduzeće sklopi sa slovačkim ugovor o uslugama za montažne radove a radnike pošalje da rade za trakom i u proizvodnji, a menjaju ih svakih 90 dana umesto da im regulišu boravak.

Slovački ministar rada upozorio je da u Slovačkoj možda boravi stotine Srba dovedenih da rade na crno. Prošlogodišnje kontrole otkrile su 138 nelegalnih radnika iz Srbije i bilo ih je najviše među svim strancima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

 • Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

 • Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO

  Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da će do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) doći uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije.

 • Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u međunarodnoj zajednici ne zna dovoljno o patnjama Srba sa Kosova i Metohije i ukazala na sve veći broj incidenata i napada na Srbe na tom području.

 • Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

  Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side