Srbi neće ćutati na fašizam i ustaštvo
03.08.2016 Beograd

Srbi neće ćutati na fašizam i ustaštvo

Srbi neće ćutati na fašizam i ustaštvo Foto: Beta/Milan Obradović
Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija neće nikada ćutati na fašističke pojave u Hrvatskoj i ustaške zločine u Drugom svetskom ratu.

 

On je kao skandaloznu ocenio izjavu novog predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreja Plenkovića da Hrvatska, koja je članica EU i NATO, neće dozvoliti da je podučava Srbija koja je tek kandidat za članstvo.

"Predsedniku HDZ-a želim da poručim samo jedno - da svojoj mami i tati kaže da ćute, a Srbi neće nikada ćutati na fašističke i ustaške zločine" rekao je Stefanović za televiziju Pink.

Stefanović je zapitao i ko ima pravo da ćuti i da ne pominje stotine hiljada žrtava koji su ubijeni od strane ustaško-nacističke Hrvatske koja je u Drugom svetskom ratu sprovodila takvu politike i imala i logore za decu.

"Na takvu vrstu ponašanja Srbija o zločinima nad Srbima i srpskim narodom nikada neće ćutati", rekao je Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Plenković je ranije u Zagrebu rekao da je Srbija tek na početku pristupnih pregovora s EU i da ne može da podučava Hrvatsku, članicu EU, koja je već ispunila visoke evropske kriterijume i standarde, prenela je Hina.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, reagujući na izjavu Andreja Plenkovića, rekao je da iako se nije očekivalo da će hrvatsko rukovodstvo biti antifašističko, bilo je dovoljno i da nije fašističko.

On je napomenuo da zemlja u kojoj su ustaški vikari sveci, ne bi trebalo da govori već da ćuti.

“Zemlja u kojoj se dižu spomenici teroristima i ubicama ne bi trebalo da govori već bi trebalo da ćuti. Zemlja u kojoj se svaki ratni zločin, a posebno onaj nad Srbima koji se nagrađuje slobodom, ne bi  trebalo da govori već bi trebalo da ćuti”, naveo je Vulin.

On je dodao da nikome ne može da bude uzor zemlja u kojoj se antifašisti sklanjaju pred fašistima.

"Nismo se nadali da će hrvatsko rukovodstvo biti antifašističko, ali bilo bi dovoljno i da nije fašističko”, naglasio je ministar.

autor: MŽ izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side