03.02.2019 Beograd

Spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu biće visok 28 metara, prvi delovi u maju

Spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu biće visok 28 metara, prvi delovi u maju Foto: Wikipedia
Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov u svojoj livnici u Moskvi radi na spomeniku utemeljivača naše srednjovekovne države Stefana Nemanje, koji će biti izliven u bronzi i postavljen u Beogradu.

Skoro polovina posla je završena, a kako pišu "Večernje novosti", prvi delovi monumentalne skulpture u Beograd će stići u maju.

"Dopada mi se projekat uređenja Savskog trga na kome će spomenik biti postavljen", izjavio je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, u čijem ateljeu spomenik nastaje.

"Iskreno, pribojavao sam se da neće biti izabrano najbolje rešenje, pošto je za spomenik veoma važan kontekst. Međutim, pobedničko rešenje autorskog tima iz Madrida, u kome su Mark Fenvik i Havijer Iribaren, osim što je savremeno, veoma je čisto i jezgrovito", rekao je Rukavišnjikov za "Novosti" tokom posete delegacije iz Srbije njegovom ateljeu.

Zamišljeno je da spomenik Stefanu Nemanji bude postavljen ispred bivše Železničke stanice u Beogradu, na sredini Savskog trga, i da bude vidljiv sa Trga Slavija.

Postament će biti napukli vizantijski šlem, iz koga se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine - Studenica i Hilandar. Spomenik će biti visok 28 metara.

List navodi da su u delegaciji iz Srbije bili Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike, Goran Vesić, zamenik gradonačenika Beograda, Andrea Radulović, zamenik predsednika Skupštine Grada Beograda, Milutin Folić, gradski urbanista, i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Oni su, kako pišu "Novosti", upoznali ruskog umetnika sa idejnim rešenjem za uređenje Savskog trga, na kome će centralno mesto zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji.

autor: VV izvor: N1, Novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.02.2019, 14:58h Mika Ludak

    Samo 28 metara? Trebalo bi barem 100 m, u kombinaciji sa onim barjakom od 100 m!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side