09.01.2017 Bon

Špigel: Vučić je primer regionalnog moćnika kakav je potreban EU

Špigel: Vučić je primer regionalnog moćnika kakav je potreban EU Foto: Beta/Milan Obradović
Premijer Srbije je paradni primer autoritarnog i populističkog lidera u regionu koji sve više skreće sa puta demokratije, piše danas Špigel onlajn uz ocenu da EU trampi vladavinu prava za stabilnost.

Kako prenosi Dojče vele, u svim zemljama Zapadnog Balkana vladaju autoritarni političari i korumpirane klike koje sve više okreću leđa demokratiji i vladavini prava, ali su ipak potrebni Evropskoj uniji jer su stabilni partneri važniji od principa.

"Šef srpske vlade Aleksandar Vučić rado se izdaje za vatrenog obožavaoca Evropske unije i njenih vrednosti. Periodično obasipa nemačku kancelarku pravim pravcatim izjavama ljubavi u kojima hvali njeno humanističko i demokratsko držanje. Bivši ministar propagande diktatora Miloševića s guštom nastupa kao apostol pomirenja u regionu Zapadnog Balkana", navodi se u analizi.

Ali Vučić zna i drukčije, piše Špigel navodeći tesne odnose i vojne vežbe sa Rusijom, te "česte markantno-egomanske opaske na adresu opozicionih političara, neistomišljenika i nezavisnih medija koje su pune latentnih, ali sasvim ozbiljnih pretnji". I naravno, dodaje nemački nedeljnik, da je "u njegovim očima nazivanje masakra u Srebrenici genocidom zapravo antisrpska propaganda".

Špigel ocenjuje da je pre Vučića postjugoslovenskom Srbijom sa toliko moći vladao samo Milošević i dodaje da je Vučić "tek paradni primer autoritarno-populistički-nacionalističkog lidera u jednom regionu koji u novim uslovima evropske i svetske politike sve više skreće sa puta demokratije i vladavine prava".

U analizi se citira i bosansko-austrijski politikolog Vedran Džihić koji kaže da "proces demokratizacije u regionu u celosti stoji pod znakom pitanja" jer "tamošnje političke elite ne uzimaju više EU za ozbiljno i igraju dvostruku igru sa Briselom". "Za Zapadni Balkan ne postoji linearni, normativni put ka EU. Opet je sve otvoreno, mnogi scenariji su mogući", smatra Džihić.

Na opasnosti upozorava i nemački poslanik Josip Juratović iz SPD. "Izostanak integracije regiona Zapadnog Balkana u Evropu može biti veoma opasan, kako nam je pokazao raspad Jugoslavije. Nije dovoljno održati s vremena na vreme neki samit na kojem se prigodno objavljuju dobre namere", rekao je Juratović.

U analizi se konstatuje da se "u klimi umora EU od proširenja" u međuvrmenu etablirao prećutni moto "realpolitika umesto vladavine prava".

"Evropskoj uniji su potrebni mnogi regionalni moćnici kao politički partneri i garanti stabilnosti". Kada je u pitanju Srbija, očekuje se normalizacija odnosa sa Kosovom koju treba da poguraju Vučić i Hašim Tači. Ta normalizacija "se odvija mahom uz odsustvo jasnosti, a pri tome i dalje nije ispitano učešće jednog od aktera – Tačija – u ratnim zločinima", navodi Špigel.

Makedonski dugogodišnji premijer Nikola Gruevski je potreban u "menadžmentu izbegličke krize" jer je Makedoniji namenjena uloga "bedema" ka Grčkoj, dok crnogorski vladar Milo Đukanović vodi zemlju u NATO i smatra se garantom stabinosti iako vodi zemlju "kao privatnu firmu zajedno sa porodičnom i ortačkom klikom", dodaje nemački nedeljnik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.01.2017, 17:55h Lege artis (1)

    Naslov: "Vučić – egomanijak koji treba Briselu", web stranica Dojče vele na srpskom jeziku, pre 8 sati

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw