08.12.2011 Beograd

Specijalna škola uglavnom za – Rome

Specijalna škola uglavnom za – Rome
Specijalnoj školi 'Vidovdan' u Boru u petak 9. decembra ističe rok za proveru sposobnosti i prebacivanje prvaka u redovne škole, rečeno je Novom magazinu u Ministarstvu prosvete.

U ovoj školi od 15 učenika prvog razreda 13 je romske dece, a u celoj školi od 126 učenika 108 je romske nacionalnosti. Ove školske godine petoro romske dece prebačeno je iz redovnih škola u „Vidovdan“.

Alarmantna statistika izazvala je paniku u Ministarstvu prosvete i nauke, tim pre što ni za prvake ni za stariju decu nije pribavljeno obavezno mišljenje komisije da li su zaista za specijalnu školu ili ne.

„Ta deca nemaju razloga da budu u specijalnoj školi“, kaže za Novi magazin Zdenka Milivojević, koordinatorka projekta DILS/REF za obrazovnu inkluziju Roma pri Ministarstvu.

U Ministarstvu sumnjaju da je bilo zloupotrebe neznanja i siromaštva roditelja, da bi škola obezbedila dovoljno učenika. Direktor „Vidovdana“, međutim, odbacuje sve insinuacije i optužuje lokalnu samoupravu koja, kako tvrdi, nijedno od 13 romskih prvačića nije imala u evidenciji.

„Zato su roditelji doveli decu kod nas da ih upišemo. Nećete valja reći da je trebalo da ih odbijem“, kaže Mašić i dodaje da je „tokom 43 godine rada više od 80 odsto đaka iz romskih porodica“.

U Srbiji ima više od 40 specijalnih škola.

„„Mehanizam koji održava, pa i podstiče problem upisa zdrave dece u specijalne škole jači je i uticajniji od društvene podrške koju imaju. Prvi cilj sastanka u Boru bio je da svi učesnici u DILS/REF projektu predlože, iz ugla svojih nadležnosti, dezintegraciju ovog mehanizma. Ne samo zato da bi se rešio ’slučaj Bor’ nego i da bi to iskustvo moglo da posluži i za rešavanje sličnih problema u svim opštinama gde imamo specijalne škole“, kaže Zdenka Milivojević najavljujući proveru u preostalih osam specijalnih škola koje su u projektu.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete i naukeTinde Kovač Cerović, svesna osetljivosti problema, za Novi magazin oprezno kaže da treba sačekati 9. decembar: „Naš cilj je da se problem reši i logično je da   to isprave oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doveli do loših posledica. Ako se to ne dogodi, preduzećemo dalje korake.“

Upitana hoće li se tragom ovog slučaja istražiti situacija u drugim školama, Tinde Kovač Cerović odgovara da je sa Savetom za integraciju  Roma već dogovoreno da se nešto u tom pravcu učini: „Zašto bi bilo koja specijalna škola bila samo ili pretežno za romsku decu?“

Lokalne sauoprave uključene u projekat DILS/REF za obrazovnu inkluziju dobile, izemđu ostalog, prosečan grant od 35.000 eura. U projekat koji pokriva 56 siromašnih opština sa velikim procentom Roma, uključeno oko 300 državnih i lokalnih institucija i organizacija civilnog društva. Projektom je do sada obuhvaćeno 16.000 romske dece.

Prema procenama u Boru živi 6.500 Roma, što je gotovo desetina ukupnog stanovništva. Većina su dišljaci iz raznih krajeva Srbije i nisu upisani u matične knjige. Oko 600 dece je mlađe od 15 godina. 

(Opširnije u štampanom izdanju)

autor: Jelka Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side