Specijalna misija ODIHR za ocenu izbora dolazi u Srbiju
01.06.2020 Beograd

Specijalna misija ODIHR za ocenu izbora dolazi u Srbiju

Specijalna misija ODIHR za ocenu izbora dolazi u Srbiju
Služba OEBS za demokratske institucje i ljudska prava (ODIHR) šalje Specijlanu misiju za ocenu parlamentarnh izbora u Srbiji (SEAM) koja planira da počne rad 5. juna.

Rok za prijavu na konkurs ODIHR za osoblje Specijalen misije za ocenu izbora u Srbiji, istekao je danas.

Na osnovu poziva Srbije za posmatranje parlamentarnih izbora 21. juna, i u skladu sa svojim mandatom, ODIHR se priprema za raspoređivanje Specijalne misije za procenu izbora (SEAM) za te izbore, piše na sajtu.

ODIHR preliminarno planira da Misija započne rad već u petak, 5. juna, u Beogradu.

ODIHR traži spoljne konsultante za mesta šefa misije i njegovog zamenika, traži i političkog analitičara, analitičara finansija predizborne kampanje, izbornog analitičara, analitičara za registraciju birača, pravnog analitičara i analitičara medija.

Njihovi poslovi su privremeno ugovoreni i trajaće oko četiri nedelSpecijalnje. Kandidati moraju biti državljani država članica OEBS-a, sem državljana Srbije.

U svojoj proceni aktivnosti potrebne za posmatranje izbora, ODIHR piše da je uzeo u obzir nalaze svog izveštaja iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji i "zabrinutosti koje su izrazile zainteresovane strane".

To su, između ostalog, "pitanja koja se odnose na poverenje u sprovođenje postupaka na dan izbora, tačnost biračkog spiska, vođenje kampanje, posebno u pogledu mogućeg zastrašivanja birača i potencijalne zloupotrebe državnih resursa", piše u tekstu.

"Većina prethodnih preporuka ODIHR-a nije sprovedena, a specifični aspekti koji bi mogli zasluživati pažnju posmatračke misije ODIHR-a uključuju sprovođenje kampanje, finansiranje kampanje i izveštavanje u medijima", piše u izveštaju o Srbiji iz 2019.

Na osnovu nalaza iz tog izveštaja, ODIHR je preporučio da se u Srbiji rasporedi Misija za posmatranje parlamentarnih izbora.

Pored osnovnog tima analitičara, u tom iszveštaju s kraja prošle godine je bilo planirano da ODIHR zatraži od država-članica OEBS-a 30 dugoročnih posmatrača koji bi pratili izborni proces u celoj Srbiji, kao i 200 kratkoročnih posmatrača radi praćenja postupaka na dan izbora i radi praćenja medija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side