Specijalizovana veća Kosova: Počinje prijavljivanje žrtava sudu
24.09.2020 Beograd

Specijalizovana veća Kosova: Počinje prijavljivanje žrtava sudu

Specijalizovana veća Kosova: Počinje prijavljivanje žrtava sudu Foto: Pixabay
Specijalizovana veća Kosova saopštila su danas da otpočinje proces prijavljivanja žrtava za učešće u budućem sudskom postupku.

"Specijalizovana veća Kosova su nadležna za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Ako želimo da pravda bude zadovoljena, ne smemo zaboraviti one koji su propatili zbog tih zločina. U našem sudu, žrtve će imati priliku da učestvuju u sudskim postupcima i na taj način učestvuju u zadovoljenju pravde", rekla je predsednica Ekaterina Trendafilova, navodi se u saopštenju.

Mogu da se prijave lica koja mogu da pokažu da su lično pretrpela štetu, uključujući fizičku, mentalnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnih dela navedenih u potvrđenoj optužnici.

Sudija će nakon toga odlučiti da li prijavljena lica mogu da dobiju proceduralni status žrtve koja učestvuje u postupku pred Specijalizovanim većima.

Sekretarka suda Fidelma Donlon rekla je da su veća rešena da omoguće žrtvama da učestvuju u postupcima, uz pomoć advokata koji zastupa žrtve.

"Služba za učešće žrtava Specijalizovanih veća će učiniti sve da pomogne žrtvama u popunjavanju prijava, koje će se zatim obrađivati na siguran i poverljiv način", rekla je Donlon.

Žrtve će biti podeljene u jednu ili više grupa koje će učestvovati u postupku posredstvom advokata koji ima ulogu zastupnika žrtava.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side