SPC: Ne organizujemo dolazak vernika iz drugih država
11.06.2019 Beograd

SPC: Ne organizujemo dolazak vernika iz drugih država

SPC: Ne organizujemo dolazak vernika iz drugih država Foto: Wikipedia
Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je danas da ne organizuje dolazak vernika iz Srbije i Republike Srpske na Trojčindanski sabor 15. juna i da nije ovlastila političke stranke da organizuju prevoz svojih pristalica.

"Trojčindanski sabor je pre svega i iznad svega crkveno-liturgijski događaj na koji su, kao i do sada, isključivo i jedino pozvani pravoslavni vernici i to oni koji žive u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Povodom tvrdnji vladajuće Demokratske partije socijalista da je reč o patrijskom skupu, Mitropolija se u saopštenju pita "na osnovu kojeg Božjeg ili ljudskog zakona, predsednik države i njegova sekularna vlada stvara svoju partijsku "crnogorsku crkvu"?

"I, ko je taj koji se ovde bavi politikom, odnosno manipulisanjem Crkvom? Ukoliko se, pak, proglašava politikom otpor Crkve protiv ugrožavanja njenog bića i dostojanstva, protiv Vladinog Predloga zakona o otimanju njenih hramova i imovine, nezapamćenog u istoriji Crne Gore i šire u svetu, onda to jeste politika – odbrane elementarnih ljudskih prava, a nikako politikantstvo bilo kakve vrste", navodi se u saopštenju.

Demokratski front (DF) pozvao je pristalice da 15. juna prisustvuju skupu u Hramu Hristovog voskresenja u Podgorici, koji organizuje Mitropolija i najavio da će organizovati prevoz iz drugih gradova.

Mitropolija organizuje, kako navode, veliki narodni sabor za odbranu vere 15. juna nakon što je Vlada utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovesti kojem se oštro protive. Predlog zakona predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

U međuvremenu je danas iz DPS-a saopšteno da se radi o političkom skupu.

Skup u Hramu Hristovog vaskrsenja, koji u subotu organizuje Mitropolija, ima isključivo politički karakter i njegov cilj je pokušaj da se manipulacijama sačuvaju strane ekspoziture, skrivene pod plaštom verskih organizacija, saopšteno je iz DPS-a.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side