Sonja Biserko pisala Vučiću da zaštiti studenta iz Novog Sada
07.12.2019 Novi Sad

Sonja Biserko pisala Vučiću da zaštiti studenta iz Novog Sada

Sonja Biserko pisala Vučiću da zaštiti studenta iz Novog Sada Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražila da pomogne suspendovanom studentu novosadskog Pravnog fakulteta Stefanu Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio, i ocenila da je ponašanje fakulteta "neprimereno".

"O postupku Pravnog fakulteta u Novom Sadu obaveštene su prosvetne inspekcije, kako u Vojvodini, tako i na republičkom nivou. Obavešten je zaštitnik građana u Beogradu, ali još niko nije ništa preduzeo. Smatramo neprimernim ponašanje jedne obrazovne institucije prema mladom čoveku kome se ne dozvoljava da završi obrazovni proces i počne svoj profesionalni život", navela je Sonja Biserko u pismu Vučiću.

Dodala je da, iako je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo pravosnažnu odluku koja poništava kaznene mere, Pravni fakultet u Novom Sadu se oglušio i dalje su na snazi disciplinske mere protiv studenta.

"Postavlja se pitanje zbog čega Pravni fakultet i dalje ostaje pri svojoj odluci. Zašto ne dozvoljava Karanoviću da se ispiše sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu i zašto mu ne izdaju uverenje o položenim ispitima kako bi nastavio studije na drugom fakultetu", upitala je predsednica Helsinškog odbora.

Ona je ocenila da je taj slučaj ilustracija "nesrećnih okolnosti koje imaju pogubne posledice za jednog mladog čoveka".

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Stefan Karanović je prekjuče osuđen na kaznu od sedam meseci zatvora uslovno na tri godine, po tužbi predsednika Saveta Pravnog fakulteta Dragana Milkova da je pretio njemu i njegovoj porodici.

Karanović je novinarima rekao da je ta presuda "nezakonita", da je "oličenje pravnog nasilja", te da je doneta "iz osvete" i to samo zbog sumnje da je on autor tekstova koji su fakultet i Dragana Milkova optužili za najteži kriminal.

Ocenio je da su novosadski sud i tužilaštvo "opasnost po svakog građanina" i dodao da je protiv profesora Dragana Milkova pokrenuo postupak pred Agencijom za borbu protiv korupcije.

Karanović je krajem novembra prošle godine podneo zahtev za ispis s Pravnog fakulteta i izdavanje potvrde o položenim ispitima, s ciljem da studiranje nastavi na drugom fakultetu, ali mu je, umesto ispisnice, Pravni fakultet izrekao meru suspenzije jer je navodno prekršio disciplinu.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Karanović je ove godine upisao Pravni fakultet u Bijeljini.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side