Vulin ispratio Šojguao na kraju njegove posete Srbiji
17.02.2020 | 13:42h ► 15:50h Beograd

Vulin ispratio Šojguao na kraju njegove posete Srbiji

Vulin ispratio Šojguao na kraju njegove posete Srbiji Foto: Beta / Milos Miskov
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ispratio je danas svog ruskog kolegu generala Sergeja Šojgua na Aerodromu "Nikola Tesla", na kraju njegove posete Srbiji, a dvojica zvaničnika izrazili su obostrano zadovoljstvo rezultatima posete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dvojica zvaničnika izrazili su zadovoljstvo rezultatima posete tokom koje je bilo reči o daljem unapređenju državne i vojne saradnje Srbije i Rusije i konkretnim aktivnostima koje će unaprediti sve bogatiju saradnju dve armije, navodi se u saopštenju.

Vulin je još jednom zahvalio Šojguu što je odabrao da Srbija bude prva zemlja u koju dolazi nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Rusije, i zahvalio na pozivu Vojsci Srbije da učestvuje na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 9. maja u Moskvi, gde će srpski i ruski vojnici marširati zajedno na Crvenom trgu u slavu pobede.

Vulin je zahvalio ministru Šojguu na ličnom pozivu da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju u junu ove godine.

 


Šojguu uručen diploma počasnog dokrota nauka Unverziteta odbrane

Na svečanosti u Domu Garde u beogradskom Topčideru, Šojgu je primio diplomu za doprinos jačanju saradnje Srbije i Rusije.

Odluku o dodeli počasnog doktorata Šojguu doneo je Senat Univerziteta odbrane u Beogradu na sednici održanoj 11. februara 2020. godine.

Po prijemu priznanja, Šojgu je čestitao srpskom narodu Dan državnosti Srbije i naveo da mu je "velika čast" da postane počasni doktor nauka Univerziteta odbrane u Beogradu.

Šojgu je ukazao na izraženu vojnu saradnju Srbije i Rusije i na "duhovnu bliskost" dva naroda koji su se, kako je kazao, u prethodna dva veka borili protiv zajedničkog neprijatelja.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je Šojgu postao doktor nauka institucije u čijem je sastavu vojna akademija koja "već 170 godina obučava srpske oficire kako da brane svoju zemlju".

"Upisani ste među naše, među pobednike iz brojnih ratova, uvek vođenih ne zato što ih je Srbija tražila ili želela, nego zato što smo bili tu gde jesmo i odlučili da budemo slobodni. Učinili ste nam veliku čast što se među naše, među doktore nauka ove visoke instuitucije upisuje ministar odbrane i heroj Rusije, što možemo da vas zovemo svojim", kazao je Vulin.

On je naveo da je Šojgu, uz vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina, "od jedne demoralisane, gotovo prežaljene armije koja jedva da je bila u stanju da sačuva svoju teritoriju, napravio vojsku bez premca u svetu koja je u stanju da sačuva svoj narod gde god da je".

"Stav da u politici ne postoje prijatelji, nego samo interesi, istina je za svakoga osim za onog koji je upoznao našeg druga, našeg brata Sergeja Šojgua", dodao je Vulin.

 

Šojgu obišao izložbu Odbrana 78, posvećenu NATO bombardovanju

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obišao je danas sa srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije "Odbrana 78" posvećenu NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

                                                                                     Foto: Beta/ Ministarstvo odbrane

Vulin je Šojguu predstavio najznačajnije segmente izložbene postavke u Muzeju grada Beograda i ukazao da je izložba "način da se sve ono što se dogodilo 1999. godine sačuva od zaborava", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Posle obilaska izložbe, Šojgu je u Knjizi utisaka napisao da je "agresija NATO-a protiv Jugoslavije odnela živote mnogih nevinih ljudi, žena, staraca, dece, ali da srpski narod, zahvaljujući odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen", navodi se u saopštenju.

"Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve što je moguće da se to više ne ponovi", dodao je Šojgu.

Izložba "Odbrana 78" autora Dušana Jovovića projekat je iniciran od Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Izložba je multimedijalna i interaktivna i prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da izložba "na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje" tokom 78 dana bombardovanja i dodaje da je posvećena "stradalim pripadnicima vojske i policije i civilima".

 

Vulin i Šojgu izrazili spremnost za unapređenje saradnje Srbije i Rusije

Ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu razgovarali su danas u Beogradu o saradnji u oblasti odbrane i izrazili opredeljenje za njeno dodatno unapređenje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na sastanku kojem je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, Šojgu i Vulin su izrazili i opredeljenje da budu ostvareni svi ciljevi saradnje, "na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države", navodi se u saopštenju.

U saopštenju je ocenjeno da o unapređenju saradnje dve zemlje "najbolje govori podatak" da su u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru vojne saradnje Srbije i Rusije, a da je od 2000. do 2012. godine njihov broj bio "zanemarljiv".

Šojgu je čestitao Vulinu Dan državnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.

                                                                                               Foto: Beta /Damir Banda 

Kako se navodi, Šojgu je kao najbolji pokazatelj "izuzetno razvijenih odnosa" naveo zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, i da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu.

Vulin je rekao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na "najvišem istorijskom nivou", navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da je Vučić "jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji".

Vulin je rekao i da će Srbija u skladu s politikom vojne neutralnosti nastojati da razvija i dalje unapređuje saradnju i sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), i bilateralne partnerske odnose s njenim državama članicama.

Zahvalio je Šojguu što je odabrao Beograd za prvu zvaničnu posetu otkako je ponovo izabran za ministra odbrane. Zahvalio mu je, kako se navodi, i na "ličnom angažovanju i nesebičnoj pomoći", posebno u opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom iz Rusije i izrazio verovanje da će takvi projekti biti nastavljeni.

Kazao je i da Srbija "visoko ceni" to što Rusija nije priznala Kosovo i zahvalio joj "na principijelnoj i doslednoj podršci" u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i njenih nacionalnih interesa, piše u saopštenju.

Vulin je rekao i da Srbija "nikada neće zaboraviti" 2015. godinu kada je Putin na molbu Vučića odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je, kako se navodi, "sprečila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod".

"Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona garant stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja", rekao je Vulin.

On je izrazio zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenja Dejtonskog sporazuma. Naveo je da je nedopustivo formiranje vojske Kosova, njeno naoružavanje i jačanje, i da "posebno brine" izostanak reakcije Evropske unije, NATO-a i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Šojgu je uputio poziv Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju.

Vulin je uputio čestitke Šojguu povodom predstojećeg Dana branilaca otadžbine koji se u Rusiji obeležava 23. februara.

 

Šojgu stigao u Beograd, Vulin mu priredio svečani doček

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je danas u Beograd, gde mu je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio svečani doček.

Svečani doček Šojguu priređen je ispred Palate Srbije, uz intoniranje himne Srbije i Rusije i smotru počasne garde.

Šojgu je na poziv Vulina došao u Srbiju, u prvu zvaničnu posetu nekoj zemlji otkako je u januaru ponovo izabran za ministra odbrane.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su avion u kojem je bio Šojgu po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala tri lovca MiG 29 Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

Dočeku Šojgua na aerodromu "Nikola Tesla" prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, navodi se u saopštenju.

Posle svečanog dočeka, Vulin i Šojgu su počeli razgovor u četiri oka, a planiran je i njihov sastanak sa delegacijama ministarstava odbrane Srbije i Rusije. Ministarstvo je navelo da je njihov današnji susret deveti od imenovanja Vulina za ministra odbrane.

Oni će potom otići do Doma Garde u Topčideru, gde će ruskom ministru biti uručen počasni doktorat Univerziteta odbrane.

Šojgu će zatim sa Vulinom položiti vence na spomen obeležje Oslobodiocima Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a potom i kapsulu u spomen-ploču "Večne vatre", u spomen borcima Drugog svetskog rata.

Oni će danas posetiti i izložbu "Odbrana 78" u Muzeju Grada Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin Šojguu na radnom ručku tokom popodneva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side