20.10.2017 | 11:10h ► 20:31h Beograd

Šojgu doputovao u Beograd, dočekao ga ministar odbrane Srbije

Šojgu doputovao u Beograd, dočekao ga ministar odbrane Srbije Foto: prtscr ytb
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji će prisustvovati obeležavanju 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu na aerodromu Batajnica, doputovao je jutros u Srbiju gde je dočekan uz najviše državne i vojne počasti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Šojgua je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pred ministrima Vulinom i Šojguom bio je postrojen počasni stroj Garde Vojske Srbije (VS) i intonirane himne Rusije i Srbije u izvedbi Reprezentativnog orkestra Garde.

Svečanom dočeku ministra Šojgua prisustvovali su i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

 

Vulin i Šojgu položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, danas su povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda položili vence na Groblje oslobodilaca Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je u Spomen-knjigu upisao da kultura sećanja obavezuje na večno klanjanje senama boraca za oslobođenje Beograda i poželeo budućnost bez ratova u celom miroljubivom svetu.

"Mir i sloboda bila su dobra i najveće dostojanstvo skromnih, znanih i neznanih boraca, kako srpskih tako i ruskih vojnika za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu. Oni su zajedno postigli velike ciljeve. Zahvaljujući njima održano je tradicionalno prijateljstvo između naša dva naroda. Njihovi ulozi bili su životi", napisao je Vulin.

Šojgu je u Spomen-knjigu upisao da su sovjetski i jugoslovenski vojnici dali svoje živote u borbi sa fašizmom.

"Izražavamo duboku zahvalnost bratskom srpskom narodu zbog pažljivog čuvanja naše zajedničke istorije. Uvek ćemo pamtiti pouke iz istorije i zajedno ćemo se boriti protiv pokušaja obnavljanja fašizma u Evropi", napisao je Šojgu.

Prethodno su na Groblje oslobodilaca Beograda vence su položili izaslanik predsednika Republike, predstavnici Ministarstva odbrane, grada Beograda, ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana, kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih organizacija posvećenih negovanju tradicije.

Delegacija ruskih ratnih veterana, predvođena generalima Mihailom Aleksejevičem Mojsejevim i Viktorom Fedorovičem Ermakovim, položila je vence na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

 

Vulin i Šojgu obišli Hram Svetog Save, položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu posetili su danas hram Svetog Save na Vračaru gde su razgovarali sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem.

Šojgu je simbolično postavio kamenčić u deo mozaičke kompozicije koja će krasiti mozaik na kupoli Hrama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Posle obilaska kripte hrama Svetog Save i kratkog programa u izvođenju državnog Akademskog ruskog narodnog hora, patrijarh je ministre informisao o toku radova na izgradnji.

Patrijarh Irinej je kazao da mu je čast što je u prilici da lično i u ime Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda pozdravi visokog gosta iz Rusije.

"Ovim hramom srpski narod želi da se Svetom Savi zahvali i oduži za njegovo veliko delo. Izgradnja je delo našeg naroda ali ne samo njega, već i naših velikih prijatelja, pravoslavnih crkava, među kojima je i Ruska pravoslavna crkva i ruski pravoslavni narod na čelu sa predsednikom Putinom", rekao je patrijarh.

Patrijarh Irinej je rekao da u izgradnji hrama učestvuje i Grčka pravoslavna crkva i druge pravoslavne crkve, "pa će hram biti delo celog Pravoslavlja".

Zahvaljujući na dobrodošlici, Šojgu je rekao da se vidi da je u izgradnju hrama uloženo puno snage i puno duše i da bi želeo da tu bude dosta i ruskog srca i duše, i potvrdio da će se za to založiti.

Šojgu je srpskom patrijarhu za Hram Svetog Save poklonio rusku ikonu Presvete Bogorodice.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side