Sociološko naučno društvo protestuje zbog hapšenja svog člana
12.07.2020 Beograd

Sociološko naučno društvo protestuje zbog hapšenja svog člana

Sociološko naučno društvo protestuje zbog hapšenja svog člana Foto: Beta/Luka Filipović
Sociološko naučno društvo Srbije (SNDS), najoštrije protestuje protiv hapšenja njegovog člana dr Vladimira Mentusa ispred Narodne skupštine tokom noći između 11. i 12. jula 2020. godine.


"Sociološko naučno društvo Srbije (SNDS), najoštrije protestuje protiv hapšenja njegovog člana dr Vladimira Mentusa ispred Narodne skupštine tokom noći između 11. i 12. jula 2020. godine. Prema informacijama do kojih je došlo SNDS, dr Vladimir Mentus, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, uhapšen je samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije i bez obzira na to što nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije, niti u bilo kakvim drugim nasilnim akcijama, što se vidi i na snimku koje SNDS poseduje.  Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije koji su izvršili hapšenje. Po kratkom postupku, bez odgovarajuće pravne procedure dokazivanja, prava na odbranu i advokata osuđen je na 30 dana zatvora i odmah sproveden u zatvor u Padinskoj Skeli.

Sociološko naučno društvo Srbije zahteva hitno puštanje na slobodu dr Vladimira Mentusa, kao i svih onih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani, a kojih prema saznanju SNDS nije malo. SNDS takođe zahteva da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje a koja se vide na snimcima, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije. Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Republike Srbije  i predstavlja još jedan primer uzurpiranja institucija. "
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side