Socijalni forum: Nejednakost u Srbiji među najvećim u Evropi
21.09.2020 Beograd

Socijalni forum: Nejednakost u Srbiji među najvećim u Evropi

Socijalni forum: Nejednakost u Srbiji među najvećim u Evropi Foto: Beta / Miloš Miškov
Srbija ima lošiju državu nego u vreme socijalizma a po realnom bruto društvenom proizvodu danas je na nivou iz 1980. godine, ocenjeno je danas na Socijalnom forumu u organizaciji Fondacije "Fridrih Ebert" i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

"Pored rasprostranjenog siromaštva i jedne od najviših stopa dohodovnih nejednakosti u Evropi, tržište rada (u Srbiji) pati od prevelikog udela prekarnih radnih odnosa", rekao je Maks Brandle, direktor kancelarije Fondacije "Fridrih Ebert".

On je dodao da su potrebni novi pristupi temi društveno-ekonomskog razvoja, sa više pravednosti, ekološke održivosti i socijalne uključenosti.

Sindikati u Srbiji danas nemaju pouzdanog političkog partnera a "odsustvo političkog kišobrana jako limitira uticaj" koji bi ta organizacija mogla da ima, ocenio je predsednik Nezavisnosti Zoran Stojiljković.

Međunarodna organizacija rada (MOR) i međunarodne finansijske institucije dokazivale su da su pre četrdesetak godina, kada je pala moć sindikata, dramatično počele da rastu društvene nejednakosti, doda je on.

"Sindikat služi da drži raspodelu kako tako pod kontrolom. Kažu da je za zadnje tri decenije svet postao tri puta bogatiji a da nejednakosti nisu pale već rasle, i da se pozicija srednjih slojeva nije popravila", kazao je Stojiljković.

Predložio je da se proizvede platforma u formatu novog društvenog ugovora, kako to čini Međunarodna konfederacija sindikata (MKSS), i dodao da oko te platforme "treba okupiti sve što je pametno i što se bavi najvažnijim temama, od klime, preko ekologije i ekonomije znanja".

Stojiljković je rekao da pripada maloj grupi ekonomista koji konzistentno ukazuju da je nejednakost u Srbiji veoma visoka i da su njeni uzroci višestruki.

"U zemljama u kojima postoji visoka zaposlenost i gde su poslovi relativno ujednačeni nejednakost je po pravilu umerena ili niska što zavisi od naplate poreza i socijalnih davanja. Kod nas taj sistem nije napravljen tako da bitno smanjuje nejednakost", ukazao je profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

Stopa nejednakosti u Srbiji ima koeficijent od oko 36, dok je u zemljama koje isto toliko uzimaju i raspodeljuju, na primer Slovenija i Slovačka, taj džini koeficijent za 10-ak poena manji, rekao je on i dodao da "generalno od 2,8 miliona zaposlenih oko 1,5 miliona, pretežno u javnom sektoru, ima sigurne poslove a ostali loše".

Samostalni ekonomski konsultant iz Londona Nebojša Kata kazao je da je Srbija po realnom bruto društvenom proizvodu na nivou iz 1990, godine "kojoj je prethodilo desetak godina apsolutne stagnacije, što praktično znači da je Srbija danas na nivou iz 1980. godine".

Povod za održavanje Socijalnog foruma održanog u petak bila je analiza "Sindikati i društvene promene" koju je objavila Fondacija Ebert u saradnji sa Ujedinjenim granskim sindikatima Nezavisnost na čijem sajtu je objavljen širi izveštaj sa tog skupa.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side