Smajlović pita zašto se žali tužilac koji je tražio i dobio osudjujuću presudu za Ćuruviju
29.06.2020 Beograd

Smajlović pita zašto se žali tužilac koji je tražio i dobio osudjujuću presudu za Ćuruviju

Smajlović pita zašto se žali tužilac koji je tražio i dobio osudjujuću presudu za Ćuruviju Foto: PrntScr / You Tube
Novinarka Ljiljana Smajlović izjavila je da je ogorčena idejom da se ponovi suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine u Beogradu.


"Prošlo je više od dvadeset godina otkako je Slavko ubijen. Neka se ne sudi ponovo. Neka Apelacioni sud stavi tačku na ovaj slučaj. Neka se ne ukida osuđujuća presuda za Ćuruvijine ubice. Mi smo na pravdu čekali dvadeset godina i jedino je pravedno da se slučaj okonča ove godine. Novo suđenje bilo bi izigravanje pravde", napisala je Smajlović, prenosi UNS.

Smajlović smatra da "nema nikakvog razumnog objašnjenja" za to što tužilac u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije traži ukidanje osuđujuće prvostepene presude Radetu Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću.

"Niko od nas koji smo radili sa Slavkom, nije mogao da očekuje da se odgovorni za ubistvo našeg kolege i izdavača pomire sa sto godina robije, kolika im je zbirna kazna izrečena u presudi kojom su lane u oktobru osuđeni za Slavkovo ubistvo. Znali smo da je pravo čudo što su odgovorni uopšte privedeni pravdi koju su čitave dve decenije uspešno izbegavali", napisala je Smajlović.

Dodala je da, osim bivšeg šefa Državne bezbednosti Radeta Markovića koji odavno izdržava kaznu za druge zločine, niko od osuđenih za ubistvo Ćuruvije nije posle presude Specijalnog suda upućen u pritvor da tamo čeka pravosnažnost presude za to teško krivično delo, i navela da je ona jednog od osuđenih "nemo posmatrala kako posle izricanja presude odlazi u kafanu prekoputa".

"Naravno da će osobe osuđene na 100 godina robije da se žale. Po svoj prilici nikada nisu ni sanjali da će doći do optužnice, a kamoli presude. Sve do pre nekoliko godina mogli su da budu spokojni, da čekaju da prođu svi rokovi i pomru svi svedoci", napisala je Smajlović.

Ona neobjašnjivim smatra postupak tužioca da se žali na osuđujuću presudu iako je dobio sve što je tražio - niko od optuženih nije oslobođen optužbe i svi koje je optužio dobili su visoke zatvorske kazne.

"Zašto bi navodna netačnost iz presude za jednog okrivljenog dovela u pitanje celu presudu i celo suđenje, zašto bi zbog te jedne netačnosti iz presude, zbog jedne stvari kojom kaže da je nezadovoljan, tužilac tražio da suđenje počne ispočetka?", pitala je Smajlović u tekstu koji prenosi UNS.

Ona je dodala da žalbeno veće može da otvori pretres, ili da bez pretresa preinači presudu tako što će otkloniti nejasnoće.

Novinar i osnivač listova "Nedeljni telegraf i "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živeo u centru Beograda.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side