12.01.2018 Beograd

Smajlović: Brnabić i Mihajlović da kažu šta misle o predrasudama državnog sekretara

Smajlović: Brnabić i Mihajlović da kažu šta misle o predrasudama državnog sekretara Foto: Medija centar
Predsednica Suda časti Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović zatražila je danas od premijerke Ane Brnabić i predsednice Koordinacionog tela za rodnu radvnopravnost Zorane Mihajlović da reguju povodom predrasuda o ženama koje je izneo državni sekretar ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

"Aleksandar Gajović propustio je mnogo prilika da uradi ono što je morao čim je u oktobru imenovan za državnog sekretara za medije u Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije: da se izvini što je, pre stupanja u državnu službu, promovisao davno prevaziđene, šovinističke predrasude o ženama", navela je Smajlović u saopštenju.

Gajović je u oktobru 2016. godine za televiziju "Pink" rekao ;da žene ne mogu uspešno da vode kuću, a i neku ozbiljniju funkciju u državi.

Povodom te izjave, on se sinoć na televiziji N1 ponovo izvinuo navodeći - "Ajde da to jednom stavimo po strani, evo ja se sad u ovoj vašoj emisiji izvinjavam svima onima koje je ta moja izjava na neki način povredila, uvredila, unizila žene Srbije i sveta, izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo".

Smajlović je istakla da je Gajović sinoć pokazao da ne ume da se izvini kako valja jer, po svemu sudeći, ne razume zašto ne valja omalovažavati pola ljudskog roda - "sem kad mu to ugrozi karijeru".

"Kada se izvinjava onima koje je njegova izjava povredila, Gajović sugeriše da nije problem u njegovoj izjavi da je žena nepodesna za šefa države i da je bolje da muškarac vodi kuću, već u onima koji su se na takve reči uvredili", ocenila je Smajlović.

Ljiljana Smajlović ranije je kazala da je napustila radnu grupu koja radi na izradi nove medijske strategije, jer je Gajovićev postavljen za državnog sekretara, uprkos njegovim šovinističkim i mizoginim stavovima koji su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima.

Ona je sada ukazala da više nije pitanje da li su Ljiljana Smajlović i UNS zadovoljni njegovim "nespretnim pokušajem da se izvuče iz problema" koji je stvorio i da je vreme da reaguju premijerka i ministarka.

"Vreme je da nam Ana Brnabić i Zorana Mihajlović kažu šta misle o predrasudama državnog sekretara za medije prema ženama. Jesu li Brnabić i Mihajlović zadovoljne kako Aleksandar Gajović predstavlja Srbiju?", upitala je Smajlović.

Ona je kritikovala i predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedima Sejdinovića zato što sinoć u emisiji na N1 nije komentarisao lažno izvinjenje Gajovića.

"Bilo je groteskno i kada je prozivao kolege za bliskost režimu, jer u istoriji Srbije nije neko novinarsko udruženje valjda bilo bliže nekom političkom režimu kao što je bio slučaj sa NDNV-om i vlašću Bojana Pajtića u Vojvodini", ocenila je Smajlović.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović pozvao je 21. decembra Gajovića da se izvini zbog izjave i poručio da će udruženje dati svoj doprinos u izradi strategije iako neće učestvovati u radnoj grupi.

"Mi novinari znamo koliki uticaj žene imaju na novinarstvo. I žene su se dokazale na rukuvodećem mestu u novinarstvu, uvek i iznova. Ovim putem pozivam državnog sekretara Gajovića da se javnosti izvini za svoje ranije izjave", rekao je tada Radomirović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side