12.04.2019 Beograd

Slavko Ćuruvija (1999-2019) - Presuda koja će se pamtiti

Slavko Ćuruvija (1999-2019) - Presuda koja će se pamtiti Foto: prtscr ytb
Šest dana pre dvadesete godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije 5. aprila Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB), utvrđujući da je neposredni izvršilac ubistva NN lice. Nekadašnji šefovi DB-a Srbije Radomir Marković i beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak, kome se sudilo u odsustvu pošto je u bekstvu, na po 20 godina zatvora.

Presuda je izrečena posle četiri godine suđenja, više od 90 ročišta, više od 100 saslušanih svedoka i obimne dokumentacije.

Tužilac i advokati odbrane imaju 30 dana za žalbe od prijema presude.

Prema optužnici, u Ćuruviju je pucao Kurak, a Romić pištoljem udario njegovu suprugu Branku Prpu, ali sud nije imao elemenata da to potvrdi. Iako je utvrđeno da je Marković isplanirao ubistvo, a preostala trojica ga omogućila, njihove uloge su nerasvetljene i ne zna se ko je ispalio 14 hitaca u poznatog beogradskog novinara 11. aprila dok su na grad padale NATO bombe.

Sud nije utvrdio ni ko je naručio ubistvo.

Presuda izrečena uoči 20. godišnjice ubistva dočekana je sa izvesnim olakšanjem, pa i više od toga, u delu struke i javnosti ocenjena je čak i kao istorijska, uz napomenu da posao nije gotov jer predstoji utvrđivanje nalogodavaca. No, iako svi to traže, iako se s prilično pouzdanja prst može uperiti u tada vladajući bračni par Milošević – Marković, teško da će biti razrešnice. Ne samo zbog toga što je Slobodan Milošević preminuo.

To se, napokon, vidi i u izjavama sagovornika Novog magazina, Ćuruvijine supruge Branke Prpe, koja je i sama žrtva, njenog punomoćnika Nikole Barovića i predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića.

Temu pripremila: Jelka Jovanović

 

 

BRANKA PRPA: Dokle ćemo da žmurimo pred istinom

Supruga Slavka Ćuruvije, i sama žrtva atentata 11. aprila, Branka Prpa za Novi magazin govori o samoj presudi, ali i onome što je u čitavom postupku izostalo – identifikaciji nalogodavaca Opširnije pročitajte OVDE

 

VERAN MATIĆ: Važno za novinare i društvo

Predsednik Komisije za istragu ubistava novinara uveren je da je rad te komisije doveo do valjane istrage i sudskog postupka, te da će presuda biti važna u zaštiti novinara ubuduće, ali da je neophodna saradnja sa državom i solidarnost među novinarima. Opširnije pročitajte OVDE

 

NIKOLA BAROVIĆ: Presuda kasni od dana pobune JSO

Koliki je ledeni breg zločina, ispod i iznad površine, ne zna se. Presudom su obuhvaćeni samo oni čija se imena utvrđena, a ima još mnogo krivaca, kao i u drugim ubistvima devedesetih

Presuda je izrečena na bazi onoga što se nalazi u spisima i što je na sudu izvedeno kao dokaz, osuđeni su svi oni koji su prema izvedenim dokazima učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije, koji su bili optuženi i zna im se ime i prezime, kaže za Novi magazin pravni zastupnik Branke Prpe, Ćuruvijine tadašnje supruge. Opširnije pročitajte OVDE

 

 

Dada Vujasinović, četvrt veka ćutanja

Ubistvo novinarke Duge Radislave Dade Vujasinović od 8. aprila 1994. godine i danas je u preidstražnoj fazi, sa malo nade da će se istraga ikada okončati i suditi ubicama. Ako budu živi

U ponedeljak 8. aprila navršilo se 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, a taj zločin nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa. “Poražavajuća je činjenica da je posle dve i po decenije slučaj još u predistražnoj fazi, zbog čega ima strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva”, upozorilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahvaljujući kojem je učinjen jedini dosadašnji pomak i od verzije o samoubistvu prešlo se na predistražne radnje – ubistva 2009. godine

I od tada, praktično – muk.

Novinarka Duge Radislava Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta na području bivše SFRJ devedesetih, ali i po istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji i sprezi države i mafije, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine. Posle bago rečeno traljavog uviđaja, konstatovano je da se ubila iako su dokazi s lica mesta kazivali suprotno.

U samoubistvo jedne divne devojke, kako je u ponedeljak kazao njen otac Radislav Vujasinović, porodica nikada nije poverovala, kao ni koleginice i kolege s kojima je radila, pa i publika koja je pažljivo pratila njen rad. Porodica je angažovala veštaka koji je nepobitno isključio samoubistvo, ali to nije bilo dovoljno za pokretanje istrage. Sve do januara 2009, kada je Okružno tužilaštvo u Beogradu, pod pritiskom dokaza , porodice i kolega, pre svega u NUNS-u, podnelo policiji zahtev da se prikupe dokazi o ubistvu.

No, onda se godinama tapkalo u mestu, a pre tri godine Holandski forenzički institut veštačenjem je došao do zaključka da su povrede mogle biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Četvrt veka posle ubistva Dada i njena porodica, prijatelji i kolege još čekaju utvrđivanje istine. No, čini se da je zavera u kojoj je ubijena bila toliko organizovana, da nema ni svedoka, a pitanje je i da li su izvršioci među živima. Posebno stoga, što se njena smrt vezuje za malverzacije u krugu koji je devedesetih bio čvrsto spregnut.

 

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Šarčević: Priču o testovima neko je hteo politički da naduva Šarčević: Priču o testovima neko je hteo politički da naduva

  Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je danas da je "celu priču" sa testovima za malu maturu neko hteo "politički da naduva".

 • Niš: Sporan izbor direktora gimnazije Stevan Sremac Niš: Sporan izbor direktora gimnazije Stevan Sremac

  Više od mesec dana prošlo je od kada su zaposleni u Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac" zatražili sastanak sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem zbog njegove i odluke Školskog odbora da dosadašnji direktor gimnazije Milan Stojanović ne bude više na toj funkciji, ali poziv za sastanak još nisu dobili.

 • Tuča dve grupe migranata u Beogradu, izboden Pakistanac Tuča dve grupe migranata u Beogradu, izboden Pakistanac

  U tuči dve grupe migranata noćas oko 1 sat izboden je državljanin Pakistana, saznaje "Blic".

 • SzS: Premijerka neprimerenim izjavama ugrožava interese Srbije SzS: Premijerka neprimerenim izjavama ugrožava interese Srbije

  Savez za Srbiju ocenio je danas skandaloznom izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić tokom boravka u Londonu da se nada da će Rusija izgubiti preveliku političku težinu koju sada ima kada se bude razrešio kosovski problem i da će se odnosi sa Rusijom svesti na energetsku saradnju.

 • Civilno društvo predlaže Nevenu Ružić za Poverenika Civilno društvo predlaže Nevenu Ružić za Poverenika

  Više od 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice pozvalo je danas narodne poslanike da podrže Nevenu Ružić kao kandidatkinju za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koja 10 godina radi u toj instituciji i sada je na mestu pomoćnice generalnog sekretara.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: U susret Građanskom zakoniku -- Srpski je ćutati -- Nacrt zakona će, gotovo je sasvim jasno, proći u Skupštini, a da niko neće ni postaviti pitanje kako neke njegove odredbe, koje su u suprotnosti sa učenjem ne samo hrišćanskih crkava već i stavovima i učenjima islamske i jevrejske zajednice, mogu da prođu u državi u kojoj su oni koji će za sebe reći da nisu vernici veoma retki. Pitanje je samo hoće li nam doneti više dobrog ili lošeg. Mada, dok se posledice njegovog donošenja budu videle, većina episkopa koji su imali obavezu da se oglase verovatno će već biti “na nekom boljem mestu”. Piše: Draško Đenović

 • Ministarstvo: Visoka izlaznost djaka na kombinovani test, bez osipanja u odnosu na test iz srpskog Ministarstvo: Visoka izlaznost djaka na kombinovani test, bez osipanja u odnosu na test iz srpskog

  Ministarstvo prosvete saopštilo je da je zabeležena visoka izlaznost učenika osmog razreda na današnji kombinovani test kao i da u odnosu na polaganje testa iz srpskog jezika "nije uočeno osipanje broja učenika".

 • Tramp planira Entonija Godfrija za ambasadora u Srbiji Tramp planira Entonija Godfrija za ambasadora u Srbiji

  Američki predsednik Donald Tramp objavio je da namerava da za novog ambasadora SAD u Srbiji nominuje Entonija Godfrija iz Virdžinije.

 • Đurić: Dijalog neophodan, ali posle ukidanja taksi Đurić: Dijalog neophodan, ali posle ukidanja taksi

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas, na sastanku sa predstavnicima Italije, da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u interesu Srba i Albanaca ali je minimalan uslov za to ukidanje taksi na srpske proizvode.

 • Rezerve na minimumu, Institut pozvao građane da daju krv Rezerve na minimumu, Institut pozvao građane da daju krv

  Rezerve krvi u Beogradu nalaze se na minimumu zbog čega je Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao danas sve zdrave, punoletne građane mlađe od 65 godina da daju krv.

 • Stefanović: Ponovni zahtev Kosova za prijem u Interpol u suprotnosti s pravilima Stefanović: Ponovni zahtev Kosova za prijem u Interpol u suprotnosti s pravilima

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Rusiji da je ponovni zahtev Kosova za prijem u Interpol u suprotnosti sa osnovnim pravilima ove međunarodne policijske organizacije, kao i sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side