Slavko Ćuruvija (1999-2019) - Presuda koja će se pamtiti
12.04.2019 Beograd

Slavko Ćuruvija (1999-2019) - Presuda koja će se pamtiti

Slavko Ćuruvija (1999-2019) - Presuda koja će se pamtiti Foto: prtscr ytb
Šest dana pre dvadesete godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije 5. aprila Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB), utvrđujući da je neposredni izvršilac ubistva NN lice. Nekadašnji šefovi DB-a Srbije Radomir Marković i beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak, kome se sudilo u odsustvu pošto je u bekstvu, na po 20 godina zatvora.

Presuda je izrečena posle četiri godine suđenja, više od 90 ročišta, više od 100 saslušanih svedoka i obimne dokumentacije.

Tužilac i advokati odbrane imaju 30 dana za žalbe od prijema presude.

Prema optužnici, u Ćuruviju je pucao Kurak, a Romić pištoljem udario njegovu suprugu Branku Prpu, ali sud nije imao elemenata da to potvrdi. Iako je utvrđeno da je Marković isplanirao ubistvo, a preostala trojica ga omogućila, njihove uloge su nerasvetljene i ne zna se ko je ispalio 14 hitaca u poznatog beogradskog novinara 11. aprila dok su na grad padale NATO bombe.

Sud nije utvrdio ni ko je naručio ubistvo.

Presuda izrečena uoči 20. godišnjice ubistva dočekana je sa izvesnim olakšanjem, pa i više od toga, u delu struke i javnosti ocenjena je čak i kao istorijska, uz napomenu da posao nije gotov jer predstoji utvrđivanje nalogodavaca. No, iako svi to traže, iako se s prilično pouzdanja prst može uperiti u tada vladajući bračni par Milošević – Marković, teško da će biti razrešnice. Ne samo zbog toga što je Slobodan Milošević preminuo.

To se, napokon, vidi i u izjavama sagovornika Novog magazina, Ćuruvijine supruge Branke Prpe, koja je i sama žrtva, njenog punomoćnika Nikole Barovića i predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića.

Temu pripremila: Jelka Jovanović

 

 

BRANKA PRPA: Dokle ćemo da žmurimo pred istinom

Supruga Slavka Ćuruvije, i sama žrtva atentata 11. aprila, Branka Prpa za Novi magazin govori o samoj presudi, ali i onome što je u čitavom postupku izostalo – identifikaciji nalogodavaca Opširnije pročitajte OVDE

 

VERAN MATIĆ: Važno za novinare i društvo

Predsednik Komisije za istragu ubistava novinara uveren je da je rad te komisije doveo do valjane istrage i sudskog postupka, te da će presuda biti važna u zaštiti novinara ubuduće, ali da je neophodna saradnja sa državom i solidarnost među novinarima. Opširnije pročitajte OVDE

 

NIKOLA BAROVIĆ: Presuda kasni od dana pobune JSO

Koliki je ledeni breg zločina, ispod i iznad površine, ne zna se. Presudom su obuhvaćeni samo oni čija se imena utvrđena, a ima još mnogo krivaca, kao i u drugim ubistvima devedesetih

Presuda je izrečena na bazi onoga što se nalazi u spisima i što je na sudu izvedeno kao dokaz, osuđeni su svi oni koji su prema izvedenim dokazima učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije, koji su bili optuženi i zna im se ime i prezime, kaže za Novi magazin pravni zastupnik Branke Prpe, Ćuruvijine tadašnje supruge. Opširnije pročitajte OVDE

 

 

Dada Vujasinović, četvrt veka ćutanja

Ubistvo novinarke Duge Radislave Dade Vujasinović od 8. aprila 1994. godine i danas je u preidstražnoj fazi, sa malo nade da će se istraga ikada okončati i suditi ubicama. Ako budu živi

U ponedeljak 8. aprila navršilo se 25 godina od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, a taj zločin nije rasvetljen uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih i pravosudnih organa. “Poražavajuća je činjenica da je posle dve i po decenije slučaj još u predistražnoj fazi, zbog čega ima strahovanja da se čeka formalno opravdanje za zastarevanje slučaja i njegovo deponovanje u arhivu tužilaštva”, upozorilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahvaljujući kojem je učinjen jedini dosadašnji pomak i od verzije o samoubistvu prešlo se na predistražne radnje – ubistva 2009. godine

I od tada, praktično – muk.

Novinarka Duge Radislava Dada Vujasinović, poznata po izveštajima sa ratišta na području bivše SFRJ devedesetih, ali i po istraživačkim tekstovima o organizovanom kriminalu u Srbiji i sprezi države i mafije, nađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine. Posle bago rečeno traljavog uviđaja, konstatovano je da se ubila iako su dokazi s lica mesta kazivali suprotno.

U samoubistvo jedne divne devojke, kako je u ponedeljak kazao njen otac Radislav Vujasinović, porodica nikada nije poverovala, kao ni koleginice i kolege s kojima je radila, pa i publika koja je pažljivo pratila njen rad. Porodica je angažovala veštaka koji je nepobitno isključio samoubistvo, ali to nije bilo dovoljno za pokretanje istrage. Sve do januara 2009, kada je Okružno tužilaštvo u Beogradu, pod pritiskom dokaza , porodice i kolega, pre svega u NUNS-u, podnelo policiji zahtev da se prikupe dokazi o ubistvu.

No, onda se godinama tapkalo u mestu, a pre tri godine Holandski forenzički institut veštačenjem je došao do zaključka da su povrede mogle biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Četvrt veka posle ubistva Dada i njena porodica, prijatelji i kolege još čekaju utvrđivanje istine. No, čini se da je zavera u kojoj je ubijena bila toliko organizovana, da nema ni svedoka, a pitanje je i da li su izvršioci među živima. Posebno stoga, što se njena smrt vezuje za malverzacije u krugu koji je devedesetih bio čvrsto spregnut.

 

izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side