24.01.2020 | 11:17h ► 11:30h Beograd

Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja Foto: Novi magazin/SA
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, Predlog zakona o žigovima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Zakon o nacionalnom okviru o kvalifikacijama propisao je da će modeli neformalnih i formalnih vidova obrazovanja biti izjednačeni, a učenici će moći da studiraju i posle završene srednje škole po dualnom modelu obrazovanja.

U nadležnost državne Agencije za kvalifikacije preći će i priznanje stranih visokoškolskih diploma, a procedure nostrifikacije diploma će biti ubrzane.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je u raspravi da će Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao krovni zakon, biti usklađen sa odredbama novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pre svega zbog početka primene Jedinstvenog informacionog sistema u kojem učenici još u predškolskom uzrastu dobijaju poseban broj koji ih prati do kraja školovanja.

Govoreći o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ministar je rekao da se on usaglašava sa dva zakona koja je skupština već donela - o dualnom srednjem obrazovanju koji se već primenjuje, kao i o dualnim studijama koji još nije u primeni.

Šarčević je pohvalio sistem dualnog obrazovanja kao onaj koji nudi više prakse učenicima i rekao da poslodavci shvataju da što pre treba da potpišu ugovore sa školama.

U raspravi o zakonima opoziciona Srpska radikalna stranke zamerila je da se dualno obrazovanje uvodi kako bi se izašlo u susret stranim investitorima i da se takvim načinom školovanja Srbija pretvara u zemlju jeftine radne snage.

Radikali su poručili vladajućoj većini da treba vratiti stari sistem školovanja i da je bolje za Srbiju da uvozi radnike nego inženjere.

Poslanici su potvrdili sporazume sa Francuskom i Severnom Makedonijom u oblasti obrazovanja, kao i Marakeški ugovor koji će omogućiti slepim i slabovidim licima iz više zemalja da pristupe materijalima štampanim Brajevim pismom.

 

Usvojeni zakoni o kulturi i arhivskoj građi, stranica Miroslavljevog jevanđelja biće vraćena Srbiji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o kulturi propisuje se način izbora direktora ustanova kulture, u oblasti na koje se zakon odnosi dodaje se delatnost umetničke fotografije, a posebno je uređen položaj igrača.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se u izbor direktora ustanova kulture na javnim konkursima uvode nova ograničenja koja bi trebalo da onemoguće zloupotrebu v.d. stanja, da će se Direktor ustanove kulture birati na konkursu koji se raspisuje najkasnije 60 dana pre isteka mandata direktora .

Kako stoji u tekstu izmene zakona, kandidati za direktore moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, a jedna osoba može biti vršilac dužnosti najduže godinu dana.

Umetnička igra je, kako je istakao Vukosavljević, jedna je od najtežih profesija i bilo je neophodno urediti specifičnost položaja igrača.

U Izmenama zakona o kulturi navedeno je da u kulturne delatnosti pored književnosti, muzike, likovne umetnosti, umetničke fotogradija ili pozorišta, spadaju i multimedija, mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost ili delatnost u oblasti nepokretnih kulturnih dobara.

Kada je reč o Zakonu o arhivskoj građi, on će definisati položaj i nadležnosti arhiva u Srbiji.

Državni arhiv Srbije biće dužan da vodi elektronski arhiv u Državnom centru za čuvanje i upravljanje podacima, a propisuje se i da arhivi moraju imati planove zaštite u vanrednim situacijama.

Kao javni arhivi navedeni su Državni arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Vojni arhiv, pokrajinski arhivi Vojvodine i Kosova i Metohije, međuopštinski arhivi i arhivi jedinica lokalne samouprave - koji, osim Vojnog arhiva, čine mrežu arhiva Srbije.

Poslanici su usvojili i Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Кonstantinoviča Reriha Rusiji.

Glasanjem je završena devetnaesta vanredna sednica Skupštine, a nova vanredna sednica sa 20 tačaka dnevog reda zakazana je za ponedeljak, 27. januar.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Vrlo je moguće da SNS izgubi naredne izbore Vučić: Vrlo je moguće da SNS izgubi naredne izbore

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da mu je emitovanje dokumentarnog filma "Vladalac" na televiziji N1 pokazatelj da će predstojeći izbori biti najteži za Srpsku naprednu stranku (SNS) i da je "vrlo moguće da će SNS te izbore izgubiti".

 • Srpski državljani odbili ponudu Italije, vraćaju se komercijalnim letom Srpski državljani odbili ponudu Italije, vraćaju se komercijalnim letom

  Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu Dajmond Prinses, sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom koji organizuje Italija, ali su oni odlučili da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu, izjavio je danas u Beogradu šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 • Grenel negira da SAD podržavaju plan o razmeni teritorija Grenel negira da SAD podržavaju plan o razmeni teritorija

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel negirao je danas da je plan o razmeni teritorija i dalje popularan u američkim krugovima.

 • Ostaje član zakona, deo prihoda od igara na sreću ugroženim grupama Ostaje član zakona, deo prihoda od igara na sreću ugroženim grupama

  Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da će Predlog novog Zakona o igrama na sreću obuhvatiti i član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama, preneo je danas portal B92.

 • Bakić: Bojkotu neće smetati što će Paraćin i Šabac izaći na lokalne izbore Bakić: Bojkotu neće smetati što će Paraćin i Šabac izaći na lokalne izbore

  Ništa bojkotu izbora širom Srbije neće smetati to što će Šabac i Paraćin izaći na svoje lokalne izbore, ocenio je u autorskom tekstu za beogradski list "Danas" arhitekta Dragoljub Bakić.

 • Jovanović: Puna podrška uzbunjivaču iz Gradske čistoće Jovanović: Puna podrška uzbunjivaču iz Gradske čistoće

  Odbornička grupa Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda podržava uzbunjivača Bogosava Nešovića, koji je dobio otkaz pošto je gradonačelniku Zoranu Radojičiću ukazao da se radnicima JKP "Gradska čistoća" preti otkazom ako ne skupe sigurne glasove za Srpsku naprednu stranku, izjavio je danas šef te odborničke grupe Nikola Jovanović.

 • Ljajić: Šteta od prištinskih taksi 461 milion evra Ljajić: Šteta od prištinskih taksi 461 milion evra

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da šteta za Srbiju, od uvođenja prištinskih taksi, pre 14 meseci, iznosi 461 miliona evra, odnosno da se na Kosovo dnevno izvozi robe za oko milion evra manje.

 • Promenljivo oblačno, uveče kiša i susnežica Promenljivo oblačno, uveče kiša i susnežica

  U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, u većem delu dana biće suvo sa sunčanim periodima, posle podne na jugozapadu, uveče i tokom noći i u ostalim krajevima, očekuje se jače naoblačenje sa kišom, u brdskim predelima sa mešovitim padavinama (kišom i susnežicom), na planinama sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • U rekonstrukciju Klinike za infektivne bolesti biće uloženo pet miliona evra U rekonstrukciju Klinike za infektivne bolesti biće uloženo pet miliona evra

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Kliniku za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra, koja nije obnavljana od 1926. godine, i najavio da će u rekonstrukciju te zgrade biti uloženo pet miliona evra.

 • Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u Beogradu Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog pogibije radnika u Beogradu

  Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zbog pogibije radnika na gradilištu u Ulici vojvode Milenka, saopšteno je iz te institucije.

 • Selaković: Imovina SPC u Crnoj Gori već oduzeta Selaković: Imovina SPC u Crnoj Gori već oduzeta

  Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras je imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, koja je, kako se tvrdi, dovedena u pitanje spornim Zakonom o slobodi veroispovesti, već oduzeta i da predstavlja samo sredstvo za ostvarenje drugog cilja.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side