14.02.2019 | 11:00h ► 11:40h Beograd

Završena vanredna sednica Skupštine bez prisustva dela opozicije

Završena vanredna sednica Skupštine bez prisustva dela opozicije Foto: Novi magazin/SA
Skupština Srbije završila je danas vanrednu sednicu usvajanjem izmena i dopuna više zakona, među kojima iz oblasti obrazovanja i kulture, kao i međunarodnih sporazuma uključujući i Ugovor između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju.

Poslanici su vanrednu sednicu počeli u ponedeljak kada je obavljena objedinjena načelna rasprava o svim tačkama, a u sredu je obavljena i rasprava o amandmanima.

I jedna i druga rasprava kao i današnje glasanje protekli su bez dela poslanika opozicije koji bojkotuju rad parlamenta u znak solidarnosti sa građanima koji širom Srbije protestuju.

Iz stranaka opozicije koje bojkotuju rad parlamenta navode da se u Skupštini Srbije ne poštuju demokratski principi i procedure.

Oni su tokom sednice održavali konferencije za novinare u skupštinskom holu, a na jednoj od njih zatražili su i smenu predsednice Skupštine Maje Gojković jer je sednica sazvana na zahtev poslanika vladajuće koalicije, a među potpisanima je bilo i petoro poslanika koji više ne obavlja tu funkciju.

 

Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune više zakona iz oblasti obrazovanja kojima se omogućava uvođenje jedinstvenog informacionog sistem u prosveti.

Skupština je usvojila izmene i dopune zakona o obrazovanju i vaspitanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i o učeničkom i studentskom standardu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je ranije da jedinstveni informacioni sistem u prosveti ima za cilj da se zaista dođe do ukupnog registra svih ustanova, zaposlenih i polaznika.

Skupština je usvojila izmene zakona kojima beogradska Matematička gimnazija i novosadska gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" dobijaju status ustanova od posebnog značaja.

Usvojene su i izmene kojima se drugi strani jezik u školama boduje brojčano, odnosno kroz ocenu.

Menjanje propisa predviđa i promenu imena Defetkološkog fakulteta koji če se zvati Fakultet za specijalnu edukaciju i i rehabilitaciju.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi, kojim se omogućava finansiranje te najstarija izdavačka kuće iz budžeta Srbije, što do sada nije bio slučaj.

 

Usvojen Ugovor između Srbije i SAD o izručenju

Skupština Srbije usvojila je danas Ugovor između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana.

Ugovor će se primenjivati na krivična dela izvršena pre i posle stupanja ovog ugovora na snagu, ali uz diskreciono pravo izvršnog organa da odbije izručenja u slučajevima kada su krivična dela počinjena pre 1. januara 2005, ukoliko nema dovoljno dokaza ili u slučaju da se prestup ne tretira kao zločin u obe zemlje.

Ugovor ne dozvoljava izručenje ukoliko se ono traži zbog političkog krivičnog dela, a pod ta dela ne spadaju ubistvo, namerno ugrožavanje fizičkog integriteta, nanošenje teških telesnih povreda, kidnapovanje, teže krivično delo protiv polne slobode, zločinačko udruživanje, kao i krivična dela koja obuhvataju postavljanje, upotrebu ili posedovanje eksploziva, biološkog, hemijskog ili radiološkog agensa.

Sporazum o ekstradiciji je potpisan tokom posete bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu u avgustu 2016. godine. U američkom Senatu usvojen je 26. jula 2018.

Ugovor će zameniti Konvenciju o izdavanju krivaca zaključenu između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, potpisane u Beogradu, 25. oktobra 1901. godine i kako je navedeno u ugovoru primenjivaće se na zaostale zahteve sačinjene po osnovu Ugovora iz 1901. godine.

Iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u sredu, 13. februara su saopštila da je Ugovor ažuriran u odnosu na ugovor iz 1901. i unapređen kako bi omogućio Srbiji i SAD bolju borbu protiv međunarodnog kriminala, uključujući i terorizam, različite oblike nasilnih zločina, trgovinu drogom, ljudima, sajber kriminal i pranje novca.

"Ažurirani ugovor stvara formalni mehanizam, ovlašćujući i Srbiju i Sjedinjene Države da izruče begunce koji su u drugoj zemlji optuženi ili osuđeni za vršenje ozbiljnih zločina, kako bi im bilo suđeno ili da bi služili kaznu. Ažurirani ugovor navodi da nacionalnost nije osnov za odbijanje ekstradicije. Ažurirani ugovor takođe dozvoljava odbijanje izručenja u slučajevima kada su krivična dela počinjena pre 1. januara 2005. godine, ukoliko nema dovoljno dokaza ili u slučaju da se prestup ne tretira kao zločin u obe zemlje", naveli su iz ambasade za Radio slobodna Evropa.

 

Usvojena Zbirna lista kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu

Skupština Srbije usvojila je danas Zbirnu listu kandidata za Nacionalni savet za kulturu (NSK) uprkos protivljenju reprezentativnih umetničkih udruženja kao ovlašćenih predlagača i opozicionih poslanika.

Izabrani su kandidati Vlade Srbije diplomirani dramaturg Dušan Kovačević, doktor likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić.

Za nove članove Saveta na predlog Srpske akademija nauka i umetnosti izabrani su akademik Tibor Varadi i dopisni član Miodrag Marković.

Nijedan kandidat ustanova kulture, čiji je osnivač država nije izabran za člana NSK, kao ni kandidati reprezentativnih udruženja i udruženja iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Kandidati Saveta Univerziteta umetnosti i predstavnici nacionalnih manjina nisu izabrani za nove članove Saveta.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje je tu listu usvojio pre 10 meseci, a kandidati su predloženi nekoliko godina pre nego što je početkom februara 2019. potpisano rešenje o reprezentativnim udruženjima.

Sporne su kandidature koje predlažu reprezentativna udruženja, gde je zakon prekršen zato što se Koordinacioni odbor neovlašćeno samoproglasio za predlagača i zloupotrebio pečate pojedinih udruženja, poput ULUS-a, rečeno je juče u Srpskom PEN centru.

Predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije Duško Paunković rekao je da su reprezentativna udruženja u aprilu 2018. godine zatražila od Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine Srbije da povuku Zbirnu listu kandidata za Nacionalni savet za kulturu i tada dostavili dokaze o njenoj nelegitimnosti.

U međuvremenu su neka udruženja koja su dala svoje predloge, izgubila reprezentativnost zbog toga što, kako je naveo Paunković, svoju ulogu nisu obavljala u skladu sa zakonom, tako da se na listi nalaze kandidati udruženja koja više nisu reprezentativna.

NSK je regulatorno stručno-savetodavno telo koje Skupštini, resornom ministarstvu i Vladi obezbeđuje stalnu stručnu podršku u očuvanju, razvoju i širenju kulture.

Prema Zakonu o kulturi, Savet broji 19 članova na period od pet godina, od kojih po četiri člana predlažu Vlada Srbije, ustanove kulture, čiji je osnivač država, i reprezentativna udruženja.

SANU i nacionalni saveti nacionalnih manjina predlažu po dva člana, dok Univerzitet umetnosti i Konferencija univerziteta Srbije predlažu po jednog kandidata.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Atanacković:Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima Atanacković:Srbija podržava aktivnosti na sprečavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima

  Pomoćnica ministarke građevinarstva Jovanka Atanacković poručila je danas u Savetu bezbednosti da Srbija snažno podržava aktivnosti usmerene na sprečavanje svih vidova nasilja, uključujući i seksualno nasilje u oružanim sukobima.

 • Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu Kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije na Kosovu

  Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni kućni pritvor za deset žena povratnica iz Sirije zbog sumnje da su od 2014. do 2019. bile u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku.

 • UNS:Gulioza Said poručila da želi dijalog kako bi bila revidirana lista Komiteta za zaštitu novinara UNS:Gulioza Said poručila da želi dijalog kako bi bila revidirana lista Komiteta za zaštitu novinara

  Programska koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara Gulioza Said izjavila je danas, na poslednjem panelu u okviru međunarodnje konferencije "Kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima", da će lično sagledati svih 16 stradalih radnika RTS-a, kao i da želi da se uspostavi dijalog u cilju revidiranja baze podataka tog komiteta.

 • Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara Sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su oštetili budžet za 32 miliona dinara

  Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Odsekom poreske policije Zaječar, uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su izvršile više krivičnih dela, čime su oštetile budžet Srbije za više od 32 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija

  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je danas da u Srbija trenutno ima više od 4.500 divljih deponija i da se u većini slučajeva one nalaze na obalama reka i jezera i dodao da postoji registar tih deponija, kao i da će se raditi na rešavanju tog problema.

 • Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi

  Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas pisao zemljama Velike petorke ( SAD, Velika Britanija, Fracuska, Nemačka i Italija) o zločinima i genocidu koji je Srbija izvršila na Kosovu tokom poslednjeg rata i zatražila usvajanje rezolucije koja stavlja do znanja i osuđuje zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu.

 • Odloženo potvrđivanje kandidata iz Srpske liste za gradonačelnike opština na severu Odloženo potvrđivanje kandidata iz Srpske liste za gradonačelnike opština na severu

  Članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste jer se protiv njihovog potvrđivanja izjasnilo dvoje članova Centralne izborne komisije iz Samoopredeljenja.Posle pauze koja je data na zahtev člana CIK-a iz DSK, sastanak je odložen do daljnjeg.

 • U Ženevi podignuta zastava Srbije kao članice CERN-a U Ženevi podignuta zastava Srbije kao članice CERN-a

  U Ženevi je danas, povodom pristupanja Srbije u punopravno članstvo Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić ispred zgrade te organizacije svečano podignuta srpska zastava, saopštio je kabinet premijerke.

 • Obeležen Dan Vojske Srbije Obeležen Dan Vojske Srbije

  Vojnim svečanostima danas je obeležen Dan Vojske u svim ustanovama Vojske Srbije, kao i ceremonijama polaganja venaca i cveća na spomen obeležja poginulim pripadnicima Vojske.Ministarstvo odbrane je saopštilo da je na vojnom aerodromu Batajnica održana svečanost kojoj je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane Duško Žarković koji je podsetio da se ove godine proslavlja 204. godina od Drugog srpskog ustanka i postojanja Vojske.

 • Preminuo glumac Igor Pervić Preminuo glumac Igor Pervić

  Glumac Igor Pervić (52) preminuo je danas u svom stanu u Beogradu, prenose beogradski mediji.

 • Obeleženo 20 godina od bombardovanja RTS-a, otkrivena ploča o izgradnji spomen obeležja Obeleženo 20 godina od bombardovanja RTS-a, otkrivena ploča o izgradnji spomen obeležja

  Ispred spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku danas je obeleženo 20 godina od bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u kojem je 1999. poginulo 16 radnika te medijske kuće i otkrivena ploča o predstojećoj izgradnji memorijalnog centra na mestu ruševina.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side