14.02.2019 | 11:00h ► 11:40h Beograd

Završena vanredna sednica Skupštine bez prisustva dela opozicije

Završena vanredna sednica Skupštine bez prisustva dela opozicije Foto: Novi magazin/SA
Skupština Srbije završila je danas vanrednu sednicu usvajanjem izmena i dopuna više zakona, među kojima iz oblasti obrazovanja i kulture, kao i međunarodnih sporazuma uključujući i Ugovor između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju.

Poslanici su vanrednu sednicu počeli u ponedeljak kada je obavljena objedinjena načelna rasprava o svim tačkama, a u sredu je obavljena i rasprava o amandmanima.

I jedna i druga rasprava kao i današnje glasanje protekli su bez dela poslanika opozicije koji bojkotuju rad parlamenta u znak solidarnosti sa građanima koji širom Srbije protestuju.

Iz stranaka opozicije koje bojkotuju rad parlamenta navode da se u Skupštini Srbije ne poštuju demokratski principi i procedure.

Oni su tokom sednice održavali konferencije za novinare u skupštinskom holu, a na jednoj od njih zatražili su i smenu predsednice Skupštine Maje Gojković jer je sednica sazvana na zahtev poslanika vladajuće koalicije, a među potpisanima je bilo i petoro poslanika koji više ne obavlja tu funkciju.

 

Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune više zakona iz oblasti obrazovanja kojima se omogućava uvođenje jedinstvenog informacionog sistem u prosveti.

Skupština je usvojila izmene i dopune zakona o obrazovanju i vaspitanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i o učeničkom i studentskom standardu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je ranije da jedinstveni informacioni sistem u prosveti ima za cilj da se zaista dođe do ukupnog registra svih ustanova, zaposlenih i polaznika.

Skupština je usvojila izmene zakona kojima beogradska Matematička gimnazija i novosadska gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" dobijaju status ustanova od posebnog značaja.

Usvojene su i izmene kojima se drugi strani jezik u školama boduje brojčano, odnosno kroz ocenu.

Menjanje propisa predviđa i promenu imena Defetkološkog fakulteta koji če se zvati Fakultet za specijalnu edukaciju i i rehabilitaciju.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi, kojim se omogućava finansiranje te najstarija izdavačka kuće iz budžeta Srbije, što do sada nije bio slučaj.

 

Usvojen Ugovor između Srbije i SAD o izručenju

Skupština Srbije usvojila je danas Ugovor između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju koji omogućava ekstradiciju državljana koji se terete za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora duža od godinu dana.

Ugovor će se primenjivati na krivična dela izvršena pre i posle stupanja ovog ugovora na snagu, ali uz diskreciono pravo izvršnog organa da odbije izručenja u slučajevima kada su krivična dela počinjena pre 1. januara 2005, ukoliko nema dovoljno dokaza ili u slučaju da se prestup ne tretira kao zločin u obe zemlje.

Ugovor ne dozvoljava izručenje ukoliko se ono traži zbog političkog krivičnog dela, a pod ta dela ne spadaju ubistvo, namerno ugrožavanje fizičkog integriteta, nanošenje teških telesnih povreda, kidnapovanje, teže krivično delo protiv polne slobode, zločinačko udruživanje, kao i krivična dela koja obuhvataju postavljanje, upotrebu ili posedovanje eksploziva, biološkog, hemijskog ili radiološkog agensa.

Sporazum o ekstradiciji je potpisan tokom posete bivšeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Beogradu u avgustu 2016. godine. U američkom Senatu usvojen je 26. jula 2018.

Ugovor će zameniti Konvenciju o izdavanju krivaca zaključenu između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, potpisane u Beogradu, 25. oktobra 1901. godine i kako je navedeno u ugovoru primenjivaće se na zaostale zahteve sačinjene po osnovu Ugovora iz 1901. godine.

Iz Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u sredu, 13. februara su saopštila da je Ugovor ažuriran u odnosu na ugovor iz 1901. i unapređen kako bi omogućio Srbiji i SAD bolju borbu protiv međunarodnog kriminala, uključujući i terorizam, različite oblike nasilnih zločina, trgovinu drogom, ljudima, sajber kriminal i pranje novca.

"Ažurirani ugovor stvara formalni mehanizam, ovlašćujući i Srbiju i Sjedinjene Države da izruče begunce koji su u drugoj zemlji optuženi ili osuđeni za vršenje ozbiljnih zločina, kako bi im bilo suđeno ili da bi služili kaznu. Ažurirani ugovor navodi da nacionalnost nije osnov za odbijanje ekstradicije. Ažurirani ugovor takođe dozvoljava odbijanje izručenja u slučajevima kada su krivična dela počinjena pre 1. januara 2005. godine, ukoliko nema dovoljno dokaza ili u slučaju da se prestup ne tretira kao zločin u obe zemlje", naveli su iz ambasade za Radio slobodna Evropa.

 

Usvojena Zbirna lista kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu

Skupština Srbije usvojila je danas Zbirnu listu kandidata za Nacionalni savet za kulturu (NSK) uprkos protivljenju reprezentativnih umetničkih udruženja kao ovlašćenih predlagača i opozicionih poslanika.

Izabrani su kandidati Vlade Srbije diplomirani dramaturg Dušan Kovačević, doktor likovnih umetnosti Nikola Šuica, profesor opšte istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić.

Za nove članove Saveta na predlog Srpske akademija nauka i umetnosti izabrani su akademik Tibor Varadi i dopisni član Miodrag Marković.

Nijedan kandidat ustanova kulture, čiji je osnivač država nije izabran za člana NSK, kao ni kandidati reprezentativnih udruženja i udruženja iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Kandidati Saveta Univerziteta umetnosti i predstavnici nacionalnih manjina nisu izabrani za nove članove Saveta.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje je tu listu usvojio pre 10 meseci, a kandidati su predloženi nekoliko godina pre nego što je početkom februara 2019. potpisano rešenje o reprezentativnim udruženjima.

Sporne su kandidature koje predlažu reprezentativna udruženja, gde je zakon prekršen zato što se Koordinacioni odbor neovlašćeno samoproglasio za predlagača i zloupotrebio pečate pojedinih udruženja, poput ULUS-a, rečeno je juče u Srpskom PEN centru.

Predsednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije Duško Paunković rekao je da su reprezentativna udruženja u aprilu 2018. godine zatražila od Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine Srbije da povuku Zbirnu listu kandidata za Nacionalni savet za kulturu i tada dostavili dokaze o njenoj nelegitimnosti.

U međuvremenu su neka udruženja koja su dala svoje predloge, izgubila reprezentativnost zbog toga što, kako je naveo Paunković, svoju ulogu nisu obavljala u skladu sa zakonom, tako da se na listi nalaze kandidati udruženja koja više nisu reprezentativna.

NSK je regulatorno stručno-savetodavno telo koje Skupštini, resornom ministarstvu i Vladi obezbeđuje stalnu stručnu podršku u očuvanju, razvoju i širenju kulture.

Prema Zakonu o kulturi, Savet broji 19 članova na period od pet godina, od kojih po četiri člana predlažu Vlada Srbije, ustanove kulture, čiji je osnivač država, i reprezentativna udruženja.

SANU i nacionalni saveti nacionalnih manjina predlažu po dva člana, dok Univerzitet umetnosti i Konferencija univerziteta Srbije predlažu po jednog kandidata.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis nećete dobiti nikada Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis nećete dobiti nikada

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rešenja.

 • Stojković: Odlazak je bio neminovan, Srbija kao umorna starica Stojković: Odlazak je bio neminovan, Srbija kao umorna starica

  Genetičar i vlasnik specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković izjavio je da je na Harvard otišao "gladan nauke i komunikacije sa ljudima koji ga neće popreko gledati jer navija za druge".

 • Raspuštena Skupština Kosova Raspuštena Skupština Kosova

  Sa 89 glasa za i jednim protiv Skupština Kosova je donela odluku o raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta.

 • Maja Pavlović štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva Maja Pavlović štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva

  Vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, koja treći put štrajkuje glađu, predala je danas zahtev da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić primi na sastanak, u okviru svog obećanja iz 2016. godine da će primati građane jednom mesečno od 5.00 do 8.00 časova. Ona štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva.

 • Jedan od pet miliona: Rektorka da traži smenu Siniše Malog ili blokada Rektorata Jedan od pet miliona: Rektorka da traži smenu Siniše Malog ili blokada Rektorata

  Udruženje "Jedan od pet miliona" najavilo je danas da ukoliko Rektorat Univerziteta u Beogradu ne ispuni njihov zahtev do septembra, da od predsednice Vlade Ane Brnabić zatraži razrešenje ministra finansija Siniše Malog, nastupa blokada te ustanove.

 • Zelenović: Vučić nema politiku već unižava institucije i živote ljudi Zelenović: Vučić nema politiku već unižava institucije i živote ljudi

  Predsednik Zajedno za Srbiju i predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović ocenio je da predsednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić "nema nikakvu politiku, ne poštuje nikakve vrednosti, bilo koga ili bilo šta - njegov jedini cilj je lična i neograničena vlast, a za ostvarenje tog cilja ne postoje zabranjena sredstava".

 • Vučić: Zamoliću nadležne da pokažu snimak sa naplatne rampe kod Doljevca Vučić: Zamoliću nadležne da pokažu snimak sa naplatne rampe kod Doljevca

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "učiniti sve što je u njegovoj moći" da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca od 31. januara ove godine, za vreme udesa u kom je učestvovalo vozilo direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića. U toj nesreći poginula je jedna osoba.

 • Tužilac: Stanišićev svedok Bosnić akter proterivanja Hrvata iz Slunja Tužilac: Stanišićev svedok Bosnić akter proterivanja Hrvata iz Slunja

  Tužilac na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju dokazivao je danas da su srpske snage 1991. iz Slunja proterale većinsko hrvatsko stanovištvo, sugerišući da je u tome učestvovao i svedok Stanišićeve odbrane Mile Bosnić.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side