14.12.2017 | 08:03h ► 17:03h Beograd

Skupština Srbije usvojila budžet za 2018. godinu

Skupština Srbije usvojila budžet za 2018. godinu Foto: Novi magazin /SA
Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o budžetu za 2018. godinu u celini, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Za je glasalo 150 poslanika, dok je 12 bilo protiv.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara što je 40,7 milijardi dinara manje od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde.

Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od 2,7 odsto.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u započeto u 2016. godini.

Planirano je i povećanje plata za pet do 10 odsto, i za tu povišicu budžet će imati troškove od 35 milijardi dinara.

Penzije će biti veće za pet odsto, za šta će dodatno iz budžeta biti isplaćeno 25 milijardi dinara. Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru produžena je i na 2018. godinu.

U budžetu je 87 milijardi namenjeno subvencijama, a to su uglavnom direktna plaćanja učešća u kreditima kojima se finansiraju infrastrukturni projekti.

Za garancije i razvojne projekte budžetom je opredeljeno 627 milijardi dinara.

 

Vladajuća većina povukla amandmane koje je tri dana obrazlagala

Poslanici vladajuće većine povukli su amandmane podnete na zakone o kojima se prethodnih dana raspravljalo na sednici Skupštine Srbije.

Povučeni su amandmani koje su tri dana obrazlagali i na njih potrošili većinu vremena za raspravu u pojedinostima, a koji se odnose na rebalans budžeta za 2017. godinu i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu.

Poslanici opozicije oštro su negodovali zbog toga, navodeći da se unižava rad parlamenta i dostojanstvo najvišeg zakonodavnog doma, te da je nedopustivo što je onemogućena rasprava o amandmanima na državni budžet za 2018. godinu.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da je povlačenjem amandmana ponovo prekršen Poslovnik o radu parlamenta jer, kako je istakao, amandman ne može da se povuče kada se o njemu završi rasprava.

Kaže da je želeo da ukaže na tu povredu poslovnika u sali tokom glasanja, ali da nije dobio reč i da se predsednica parlamenta Maja Gojković pravila da ga ne vidi.

On je ukazao da je povlačenje amandmana počelo sinoć, a da su neki povlačeni i jutros, odnosno i posle završene rasprave što ne bi smelo da bude prihvaćeno.

Radulović je kazao da je tragično što se u pojedinostima o budžetu nije raspravljalo, a u kome po njegovoj oceni ima novca, ali se troši na način koji nije u interesu svih građana nego na parazitski partijski sistem koji ubija Srbiju godinama.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da prvi put u istoriji desilo da vladajuća većina opstruiše rad Skupštine.

"Prvo su podneti amandmani sa željom da se onemogući debata o tome kako će građani da žive u 2018. godini da bi se sprečila opozicija u komentarima i predlozima za budžet za narednu godinu, onda se danas ti isti amandmani povlače što pokazuje da većina opstruiše rad institucija najvažnijih za građane Srbije", rekao je Ćirić.

On je naveo i da slika koja je poslata iz parlamenta govori na koji način vladajuća većina zamišlja dijalog u Srbiji.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković je rekao da je vladajuća koalicija povukla amandmane jer ako bi danas glasali za njih, a protiv stava Vlade onda bi budžet pao ili bi - ako ne bi glasali za njih - ispali smešni.

Živković je kazao da opozicija može da izabere da zbog načina na koji se vladajuća većina ponaša napusti parlament i ostavi "klovnove da sami budu u cirkusu" ili da nastave da se bore u parlamentu dok za to postoje i minimalni uslovi.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je nedopustivo da se o amandmanima ne raspravlja i da postupak vladajuće većine predstavlja sumrak demokratije.

On je pitao ko je ugasio svetlo u Skupštini i dozvolio da u parlamentu ovlada mrak i istakao da gašenje demokratije ne može biti u interesu nikoga u Srbiji.

"Ovde se nije raspravljalo ni o jednom amandmanu o budžetu. Videli ste vladajuća stranka je podnela nekoliko stotina amandmana da bi pojela vreme određeno za raspravu, a danas je sve te amandmane povukla da ne bi gubila vreme tokom glasanja. U modernoj istoriji srpskog parlamentarizma smo imali svašta, ali ovo još nismo doživeli, ovo je ozbiljan problem o kome bi moralo da se povede rasprava", rekao je Šešelj.

 

Usvojene izmene Zakona o budžetskom sistemu, veće plate i penzije

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o budžetskom sistemu, kojim je predviđena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2018. i povećanje penzija za pet odsto i plata u javnom sektoru od pet do 10 odsto.

Troškovi budžeta zbog povećanja zarada u javnom sektoru iznosiće 35 milijardi dinara, a kad se obračuna naplata poreza i doprinos na te zarade, trošak će biti 21 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Smanjenje zarada i penzija od novembra 2014. godine, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru su mere koje su po oceni Vlade Srbije najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

Po računici Vlade Srbije, primena tih mera delovala je na pad učešća zarada u BDP-u sa oko 12 odsto u 2014. godini na 9,8 odsto u 2017. godini.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu omogućena je povičica penzija obračunata na decembarska primanja. Procenjeno je da je ta povišica od pet odsto za sve penzionere fiskalno održiva, a da će 86,6 odsto penzionera (svi penzioneri sa penzijama do 37.000 dinara) imati penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije.

Penzije su kao i plate u javnom sektoru umanjene od novembra 2014. godine i povećane su od januara 2016. za 1,25 odsto, a od januara 2017. za 1,5 odsto. Njihovo učešće u BDP trebalo bi da padne se 13 odsto, koliko je iznosilo u 2014. godini, na 11 odsto u 2019. godini.

Rashodi budžeta zbog isplate uvećanih penzija biće veći za 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a.

 

Usvojene dopune Zakona o budžetu za 2017. godinu

Skupština Srbije usvojila je danas dopune Zakona o budžetu za 2017. godinu, kojima je predviđeno da zaposleni u vojsci i policiji dobiju nagrade i bonuse.

Najavljeno da će bonus od 10.000 dinara dobiti sektor bezbednosti, a planirano je da bonus bude isplaćen do kraja godine.

U obrazloženju se navodi da je, zahvaljujući uštedama koje su obezbeđene merama fiskalne konsolidacije u prethodne tri godine, omogućeno da na osnovu odluke Vlade Srbije jedan broj budžetskih korisnika dobije jednokratnu uplatu.

 

Skupština usvojila izmene i dopune Zakona o stečaju

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o stečaju koje predviđaju bolju naplatu poverilaca, smanjenje troškova i skraćenje vremena stečajnog postupka.

Obezbeđeni poverioci koji imaju hipoteke ili druga založna prava na imovini stečajnog dužnika ubuduće imati pravo na jednog predstavnika u Odboru poverilaca, što je do sada bilo rezervisano samo za neobezbeđene poverioce, čime će moći da imaju uvid i učestvuju u postupku.

Tim zakonom je predviđeno i da određene radnje u stečajnom postupku mogu da se preduzimaju samo uz saglasnost obezbeđenog poverioca, kao što je izdavanje u zakup imovine pod hipotekom, ili njena prodaja bez javnog postupka oglašavanja, što je do sada bilo diskreciono pravo stečajnog upravnika.

Novina će biti i način procenjivanja imovine stečajnog dužnika koju će raditi licencirani procenitelj, čime će se doprineti pravnoj sigurnosti poverilaca i ubrzati postupak unovčenja imovine na osnovu tržišne procene.

Uvodi se i posebno pravilo o ukidanju zabrane izvršenja na imovini stečajnog dužnika koja je pod hipotekom ili zalogom, uz davanje prava obezbeđenom poveriocu da je proda po pravilima koja važe za hipotekarne prodaje. Ukoliko obezbeđeni poverilac ne uspe da proda imovinu u roku od šest meseci, vraća je stečajnom upravniku da je proda kroz stečajni postupak.

Usvojene su i izmene zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkimadministrativnim taksama, koje će novim propisom biti sabrane na jednom mestu.

Izmenama zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koje su takođe usvojene, uvodi se red u tu oblast, odnosno finansijska disciplina u plaćanjima između javnog i privatnog sektora.

Nova zakonska rešenja onemogućiće manipulacije tokom plaćanja roba i usluga koje javna preduzeća i ustanove uzimaju od privatnog sektora

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana predviđaju isplatu štediša sa prostora cele bivše Jugoslavije, u periodu od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.

Dosadašnjim zakonom je bila predviđena isplata od 31. avgusta 2018. godine do 28. februara 2023. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side