06.10.2017 Beograd

Skupština Srbije završila načelnu raspravu, nastavak u ponedeljak

Skupština Srbije završila načelnu raspravu, nastavak u ponedeljak Foto: Novi magazin / SA
Sednica Skupštine Srbije prekinuta je danas pošto je poslanica pokreta "Dveri" Marija Janjušević odbila da izađe iz skupštinske sale iako joj je predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla meru udaljenja.

Maja Gojković je rekla da je završena objedinjena rasprava o zakonima, među kojima je Predlog zakona o osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu, Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, predloge izmena Zakona o državnim službenicima i Zakona o informacionoj bezbednosti, kao i da će sednica biti nastavljena u ponedeljak.

Maja Gojković danas je, posle tri izrečene opomene, izrekla i meru udaljenja sa sednice poslanici Dveri Mariji Janjušević.

Iako joj je Gojković zabranila da učestvuje u radu sednice, Janjušević je nastavila da stoji u sali ispred Maja Gojković i drži Poslovnik i isključuje mikrofon, te joj je izrečena mera udaljenja.

Marija Janjušević je pred kraj rasprave tri puta ponovila u mikrofon ispred Maje Gojković "predaja" i "nasilje nad opozicijom".

"Teško ćemo voditi sednicu sa ovakvim poslanicima", rekla je Maja Gojković koja je zaključila raspravu i zahvalila poslanicima na razumevanju.

Poslanik Dveri Zoran Radojičić rekao je da Maja Gojković treba da podnese ostavku, ako nije sposobna da vodi sednicu, a predsednica parlamenta je na to rekla da on treba da podnese ostavku, ako nije u stanju da obavlja poslaničku funkciju.

 

Burno u Skupštini Srbije, Gojković udaljila iz sale i poslanicu Dveri

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrekla je danas tri opomene poslanici Dveri Mariji Janjušević i zabranila joj da učestvuje u radu sednice, pošto je nastavila da stoji u sali ispred Maja Gojković i drži Poslovnik i isključuje mikrofon, te joj je izrečena mera udaljenja.

Janjušević javila se za reč o povredi Poslovnika i ukazala Maji Gojković da ne poštuje Poslovnik, uz ocenu da Gojković nije u stanju da predsedava Skupštinom i vodi sednicu.

Janjušević je posle izricanja opomena nastavila da stoji u sali ispred Maje Gojković sa Poslovnikom i mobilnim telefonom kojim je snimala sednicu.

Maja Gojković joj je rekla da "se džabe trudi i da je neće izbaciti iz sale" i da je "mlada i nema iskustva".

Janjušević je u nekoliko navrata isključila mikrofon Maji Gojković i zahtevala od nje da "poštuje Poslovnik".

Gojković je rekla da može "pozvati doktora" za Mariju Janjušević, "ako joj nije dobro" i više puta je zamolila da joj ne prilazi. Istakla je da joj je "oprostila" kada je unela kamen u Skupštinu.

Poslanici su nastavili da govore o zakonima, a Marija Janjušević je i dalje stojala.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija-Pokret za spas Srbije je pozvao Maju Gojković da prekine sednicu i sazove Kolegijum.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zvonimir Đokić je rekao da to što rade poslanici Dveri, "vodi u anarhiju" i da "to nije demokratija".

Poslanik Dveri Ivan Kostić rekao je Maji Gojković da je najbolje da raspusti parlament, da se u Skupštini "pravi cirkus" i da se "cela zemlja smeje".

Rekao je i da Maji Gojković tokom sednice "prilaze kojekakvi ljudi" i savetuju je, na šta mu je ona odgovorila da "nisu to kojekavi ljudi, već poslanici" i izrekla mu opomenu.

 

Nastavljena sednica Skupštine Srbije, opomene za poslanike Dveri

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je na početku sednice izrekla opomenu poslanicima Dveri Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću.

Nakon utvrđivanja kvoruma za rad, oni su se javili po Poslovniku, ali je Maja Gojković već dala reč poslaniku SNP Jovanu Palaliću.

Maja Gojković je dodala da se Obradović i Kostić nisu prijavili da su prisutni u elektronskom sistemu, a potom izrekla opomene nakon njihovog insistiranja da govore po povredi Poslovnika.

Kostić je pokušao da priđe stolu Maje Gojković, ali ona mu je rekla da ne može da priđe presedavajućem, jer za to nema dozvolu.

"Molim za strepljenje za poslaničku grupu Dveri, koja je ovde došla da opet napravi haos", rekla je ona.

Nakon obraćanja Palalića, Kostić se ponovo javio po Poslovniku, dobio reč i rekao da je juče bez razloga sa sednice isključen Srđan Nogo.

"Ne vodite sednicu kako treba. Od Skupštine ste napravili cirkus", rekao je Kostić.

Maja Gojković je posle toga rekla da iznosi neistine o jučerašnjem događaju i da je njegovo izlaganje "klasična zloupotreba Poslovnika".

Nakon toga, reč je dobio poslanik SRS Milorad Mirčić i sednica je nastavljena objedinjenom načelnom raspravom o četiri zakona - Predlogu zakona o osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu, Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, predloge izmena Zakona o državnim službenicima i Zakona o informacionoj bezbednosti.

Sednica je juče prekinuta posle isključenja sa sednice poslanika Dveri Srđana Noga.

Nogo, pošto mu je juče izrečena mera isključenja sa sednice, nije hteo da izađe iz sale, smatrajući da je povređeno njegovo pravo i da je vladajuća većina htela da ga spreči da govori o sprezi vrha vlasti i kriminala.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side