Skupština Srbije u ponedeljak o izboru sudija
08.02.2019 Beograd

Skupština Srbije u ponedeljak o izboru sudija

Skupština Srbije u ponedeljak o izboru sudija Foto: Novi magazin/SA
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je na zahtev 154 poslanika vanrednu sednicu parlamenta za ponedeljak, 11. februar u 10 časova, na čijem dnevnom redu su, između ostalog, predlozi odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Na dnevnom redu sednice su predlozi zakona koje je podnela Vlada Srbije o izmenama i dopunama zakona o predškolskom i o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o učeničkom i studentskom standardu, kao i o Srpskoj književnoj zadruzi.

Poslanici će razmatrati predlog izmena zakona o oružju i municiji, o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti koji je podnela Maja Gojković, kao i o potvrđivanju Konvencije o osnivanju Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Na dnevnom redu biće i predlog odluke o izboru predsednika suda, o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i o prestanku funkcije predsednika Višeg suda u Kragujevcu i Kraljevu i javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Skupština Srbije razmatraće i predlog odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije, o prestanku funkcije predsednika Komisije za hartije od vrednosti, i zbirnu Listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu.

Razmatraće i predloge zakona o potvrđivanju Protokola o privilegijama i imunitetima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, zakona o potvrđivanju sporazuma Srbije i Transportne zajednice o sedištu Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, i vlada Srbije i Kazahstana o saradnji u borbi protiv kriminala.

Biće razmatran i zakon potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Mađarske o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, vlada Srbije i Crne Gore o međunarodnim drumskim graničnim prelazima - Gostun - Dobrakovo, Špiljani - Dračenovac, Jabuka - Ranče, kao i Prijepolje - Vrbnica - Bijelo Polje.

Poslanici će razmatrati i predloge zakona o potvrđivanju dva sporazuma vlada Srbije i Crne Gore o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Granice - Čemerno, kao i o zajedničkog graničnog prelaza Godovo - Vuča za međunarodni drumski putnički saobraćaj.

Pred poslanicima biće i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Crne Gore o regulisanju režima pograničnog saobraćaja, i o međunarodnom železničkom graničnom prelazu.

Takođe bi trebalo da bude potvrđen ugovor Srbije i SAD o izručenju, protokol vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša, kao i sporazum vlada Srbije i Gruzije o ukidanju viza za građane.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi zakona o potvrđivanju ugovora Srbije i Izraela o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak, i sporazuma de zemlje o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, kao i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Šri Lanke o vazdušnom saobraćaju.

Poslanici treba da potvrde i sporazume o vazdušnom saobraćaju koje je Srbija postigla sa vladama Kanade, Indije i Azerbejdžana, a takođe i finansijski ugovor o razvoju rečne transportne infrastrukture sa Evropskom investicionom bankom, konvenciju koja se odnosi na bezbednost i zdravlje u poljoprivredi, i sporazum sa Indijom o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side