16.04.2018 | 10:34h ► 12:21h Beograd

Skupština Srbije počela razmatranje amandmana na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije

Skupština Srbije počela razmatranje amandmana na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije Foto: Novi magazin / SA
Skupština je danas počela razmatranje amandmana na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije koji, prema navodima predstavnika Vlade, pokriva sve ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike i potpomaže razvoju i rastu Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

U obrazloženju zakona je navedeno da se taj akt predlaže radi potrebe uspostavljanja efikasnog, transparentnog, koordinisanog i realističnog sistema planiranja, koji pokriva sve ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike i potpomaže razvoju i rastu Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave.

Poslanici su objedinjenu načelnu raspravu o tom zakonu i paketu finansijskih zakona, kao o izboru članova i predsednika Državne revizorske institucije završili u četvrtak, 12. aprila.

 

Vladajuće većina ponovo ima velik broj amandmana sa osvrtom

Poslanici vladajuće većine podneli su oko 380 amandmana na prvu tačku dnevnog reda, odnosno Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, što je danas naišlo na negodovanje opozicije jer će vladajuća većina kao i prethodnih nekoliko sednica, potrošiti gotovo sve vreme za raspravu u pojedinostima a da se o ostalim zakonima neće ni raspravljati.

Vladajuća većina podnela je ponovo na prvi član prvog zakona amandmane "sa osvrtom" na unapređenje ekonomskog razvoja, medicinskih ustanova, prava deteta, povećanje investicija u privredu, na digitalizaciju uprave, razvoj univerzitetskog sistema ...

Amandmane je Vlada Srbije odbila uz obrazloženje da "suštinski ne doprinose unapređenju predloga zakona".

Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstatinović rekao je da su amandmani podneti kako ne bi došli u situaciju da opozicija bilo šta govori i kako se ne bi čula nijedna reč kritike.

On je kazao da se zbog amandmana vladajuće većine neće ništa čuti o preostalim finansijskim zakonima koji su na dnevnom redu i da se na taj način obesmišljava parlamentarizam.

"Vi ne želite dijalog o bilo kakvoj temi, vi ne trpite kritike", rekao je Konstatinović i dodao da postoje amandmani koji su dobri za sve i koji bi mogli biti prihvaćeni, ali da o njima neće moći da se govori.

Poslanici Srpske radikalne stranke, međutim, dosetili su se kako da ipak da govore o predloženom zakonu tako što su podneli amandmane na naslov predloženog zakona.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić odgovarajući Konsatinoviću ironično je rekao da su amandmani opozcije "fenomenalni" i "inventivni" te pročitao jedan od predloženih, koji glasi da se član zakona briše.

"Evo da pročitam jedan amandman: ’Član jedan briše se’. Eto toliko je toliko je inventivan i sadržajan", rekao je Orlić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side