Skupština Srbije usvojila rebalans državnog budžeta za 2019. godinu
07.10.2019 | 11:19h ► 16:01h Beograd

Skupština Srbije usvojila rebalans državnog budžeta za 2019. godinu

Skupština Srbije usvojila rebalans državnog budžeta za 2019. godinu Foto: Novi magazin/ SA
Skupština Srbije usvojila je danas rebalans državnog budžeta za 2019. godinu kojim je utvrđeno da se višak sredstava u budžetu od 50 milijardi dinara potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Utvrđeno je povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara koja će biti isplaćena početkom decembra.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će najveće povećanje plata dobiti medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

Takođe je utvrđeno povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiće više novca za izgradnju deonica autoputa Obrenovac-Ljig i Pojate - Preljina, kao i budućeg autoputa Beograd - Sarajevo.

Najviše, oko 14 milijardi dinara, je za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos za naučno-istraživačke delatnosti, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o PDV-u kojim su utvrđene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrđen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Pre glasanja skupština je potvrdila mandat poslanici Nevenki Kostadinovoj sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Skupština Srbije će sutra nastaviti raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda druge sednice redovnog jesenjeg zasedanja.

 

Obradović (Dveri) u holu Skupštine Srbije zalepio plakat 'Bojkot'

Poslanik Dveri Boško Obradović danas je u Domu Narodne skupštine Srbije zalepio plakat sa natpisom "Bojkot".

U skupštinskom holu Obradović je preko panela na kojem je slika Doma Narodne skupštine Srbije, zalepio plakat koji lepe učesnici protesta "Jedan od pet miliona", a lideri Saveza za Srbiju su ga lepili juče u nekoliko gradova u Srbiju gde su počeli kampanju pozivanja građana da bojkotuju predstojeće izbore.

Obradović je na konferenciji za novinare u skupštinskom holu ponovio da su za čelnike Savez za Srbiju završeni bilo kakvi pregovori s predstavnicima vlasti o izborima koji bi trebalo da budu u martu sledeće godine, odnosno da je za njih kasno.

"Ovo je bojkot ne izbora, nego političkog ludila i zla u kojem živimo u poslednjih osam godina, bojkot nenormalnih medija, bojkot izbora, bojkot Skupštine i nenormalnog političkog sistema u kom Srbija danas živi", rekao je Obradović.

On je kazao da su krenuli u kampanju i da će obići celu Srbiju kako bi svim građanima objasnili zašto je potreban bojkot.

Povodom dolaska predstavnika Evropskog parlamenta da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije, Obradović je rekao da su dobrodošli i da uvek mogu s njima da se sastanu i razgovaraju o fer i poštenim izborima, ali ne o izborima koji treba da se održe na proleće, nego izborima pre kojih bi bio potpisan sveobuhvatan sporazum i prihvaćeni zahtevi građana s protesta devet meseci pre održavanja izbora.

On je kazao da je to što dolaze evropski posrednici, dokaz velike političke krize u Srbiji i da je potreban neko sa strane da rešava probleme, jer nema normalne debate ni dijaloga između vlasti i opozicije.

Pošto se konferencija za novinare završila, Obradović otišao, a skupštinsko obezbeđenje je odlepilo s panela plakat "Bojkot".

 

Skupština Srbije o amandmanima na rebalans budžeta za 2019. godinu

Skupština Srbije nastavila je danas sednicu razmatranjem amandmana na rebalans državnog budžeta za 2019. godinu.Na taj predlog zakona podneto je 14 amandmana, a Vlada Srbije nije prihvatila nijedan.

Rebalansom državnog budžeta je predviđeno da se do kraja godine potroši višak sredstava koji je tokom 2019. ostvaren u budžetu od 50 milijardi dinara.

Predloženo je povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara.

Takođe je predviđeno povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiće više novca za izgradnju deonica autoputa Obrenovac-Ljig i Pojate - Preljina, kao i budućeg autoputa Beograd - Sarajevo.

Poslanici će posle rebalansa razmatrati amandmane na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu na koji je podneto 19 amandmana, a zatim izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost na koji je podneto 14 amandmana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja