11.12.2017 | 10:45h ► 15:28h Beograd

Poslanici Skupštine Srbije završili raspravu o nagradama i bonusima

Poslanici Skupštine Srbije završili raspravu o nagradama i bonusima Foto: pixabay
Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o dopunama Zakona o budžetu za 2017. godinu, kojima je predviđeno da zaposleni u vojsci i policiji dobiju nagrade i bonuse.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da zbog isplate nagrada i bonusa nije neophodan rebalans budžeta za ovu godinu jer to nije "suštinska" promena pošto će rashodi ostati u okviru planiranih 8,3 odsto domaćeg bruto proizvoda (BDP), pa je to moguće učiniti diskrecionom odlukom Vlade.

Ta dopuna zakona izazvala je najviše negodovanja kod poslanika opozicije jer će, kako su ocenili, uvođenje diskrecionog prava, a bez jasnih kriterijuma omogućiti vladajućoj većini da nagrade i bonuse podeli "partijskim poslušnicima".

"Želimo da uvedemo legitimno diskreciono pravo koje odgovara i međunarodnim standardima, a o nagradama i bonusima razmatraćemo na Vladi Srbije", rekao je Vujović, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Dejana Nikolića zašto nisu utvrđeni kriterijumi za dodelu nagrada i bonusa.

Dodao je da će odgovornost za kriterijume po kojima će se dodeljivati nagrade snositi oni koji realizuju odluke.

Nikolićev argument za moguću neodgovornu podelu nagrada i bonusa od po 10.000 dinara sektoru bezbednosti je "raspodela sredstava po partijskom principu iz rezervi u republičkom budžetu opštinama koje imaju problema zbog manjka para u kasi".

"Postoji bojazan da će se zlopotrebiti kriterijumi i da neće biti odgovornosti ni kod podele nagrada i bonusa jer je na stotine miliona dinara iz budžeta dato opštinama po partijskom kriterijumu", rekao je Nikolić.

Vujović je istakao da je postupak transparentan i više puta ponovio da je odgovornost na onima koji tu odluku sprovode.

Rasprava o amandmanima počela je jutros, i od tada su poslanici razmotrili samo amandmane na prvu tačku, odnosno dopune Zakona o budžetu Srbije za 2017. godinu.

Predlog budžeta za 2018. godinu je šesta tačka dnevnog reda, do koje ima da se razmotri još nešto više od 300 amandmana.

 

Đurišić (SDS): Neće biti vremena za raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2018.godinu

Poslanici u Skupštini Srbije počeli su danas raspravu o amandmanima na prvu tačku dnevnog reda - dopune Zakona o budžetu za 2017. godinu, a poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić ukazao je da neće biti dovoljno vremena da se raspravlja o amandmanima na predloženi državni budžet za 2018. godinu.

Đurišić je na početku rada reklamirajući povredu poslovnika ukazao da se prvih pet tačaka dnevnog reda odnosi na prošlogodišnji budžet na koje je inače podneto oko 400 amandmana, zbog čega misli da neće biti dovoljno vremena za raspravu o budžetu za narednu godinu.

"Ukoliko otvorimo raspravu o tačkama koje su pre Zakona o budžetu za 2018. godinu i ne raspravljamo o amandmanima na Zakon o budžetu za 2018. godinu biće prvi put u istoriji parlamenta da se o amandmanima na najvažniji zakon koji svake godine Skupština treba da usvoji neće raspravljati", rekao je Đurišić.

On je naveo i da je vladajuća većina ponovo obesmislila i unizila rad poslanika u parlamentu.

Na njegovo izlaganje reagovala je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodeći da je dobro proučila poslovnik i da misli da će biti dovoljno vremena da se govori o svim tačkama, ali da to zavisi od poslanika.

"Da li ćemo ili nećemo raspravljati o amandmanima na pojedine tačke zavisi isključivo od poslanika, odnosno na koji način će koristiti vreme koje im po poslovniku pripada. Ne znam zašto unapred mislite da nećete imati vremena. Sve zavisi od toga šta ćete vi i vaša poslanička grupa diskutovati. Može da se diskutuje ako se to hoće i želi", rekla je Gojković.

Posle toga je počela rasprava o predloženim dopunama budžeta za ovu godinu.

Na dnevnom redu je i razmatranje amandmana na predloženi budžet za 2018. godinu i još 30 zakona.


 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side