22.06.2018 | 12:36h ► 19:44h Beograd

Skupština počela vanrednu sednicu

Skupština počela vanrednu sednicu Foto: Novimagazin / SA
Skupština Srbije nastavila je danas objedinjenu načelnu raspravu o više zakonskih predloga iz oblasti rada i socijalne politike.

Na dnevnom redu su ;izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Na dnevnom redu vanrednog zasedanja biće i predlozi zakona o ratnim memorijalima, pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, kao zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, koje je podnela Vlada Srbije.

Poslanici će razmatrati i izmene i dopune zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica i zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, koje je takođe podnela Vlada Srbije.

Skupština će razmotriti i predloge zakona o potvrđivanju nekoliko sporazuma, među kojima su sporazum Srbije i Ruske Federacije o socijalnoj sigurnosti, Srbije i Slovenije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, Srbije i Grčke o socijalnom osiguranju.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju Vlade Srbije i Vlade Australije o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja.

Narodni poslanici razmotriće i Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije koji je podnela poslanička grupa Srpska napredna stranka.

 

Skupština Beograda u utorak o planovima detaljne regulacije i suzbijanju ambrozije

 Skupština Beograda održaće sednicu u utorak, 26. juna, na čijem će se dnevnom redu, između ostalog, naći predlozi planova i izmene i dopune planova detaljne regulacije i predlog programa "Ambrozija kao zdravstveni rizik – monitoring i suzbijanje ambrozije sa neuređenih površina na teritoriji grada" za 2018. godinu.

Kako je najavljeno iz Gradske uprave, odbornici će razmatrati i Predlog odluke o reprogramu i otpisu dela duga po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, kao i odluku da pasaž između Jugoslovenske kinoteke i Filharmonije ponese ime Karla Maldena.

Sednica će početi u 10 časova u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića.

 

Poslanici i danas u Skupštini najviše o merama za podsticaj rađanja

Poslanici Skupštine Srbije danas su tokom objedinjene načelne rasprave o setu zakona iz oblasti socijalne politike, najviše govorili o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Neki od poslanika negodovali su jer predlogom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nije predviđeno da porodice koje dobiju peto i više dece dobiju finansijsku podršku, a takođe podsticaj neće osetiti ni oni roditelji koji su dobili dete pre 1. jula, odnosno dana kada zakon treba da stupi na snagu.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić je u obraćanju poslanicima kazao da je problem u predlogu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, to što majke koje su rodie dete pre 1. jula neće dobiti novčanu nadoknadu, što je, kako je kazao, sa etičkog aspekta veoma diskutabilno.

On je dodao da je problem tog predloga Zakona i to što "ograničava motivaciju za rađanje", jer podstiče rađanje do četvrtog deteta, a izostavlja one majke koje rađaju petoro, šestoro, sedmoro i osmoro dece.

Zukorlić je rekao i da je pitanje državljastva za majku veoma diskutabilno, jer će one majke koje nemaju državljanstvo Srbije biti lišene ove podrške, iako otac ima državljastvo Srbije.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Dajmanović je kazao da je predlogom Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom izvršena ozbiljna diskriminacija dece rođene pre 1. jula 2018. godine i dodao da predlog "liči na sve samo ne na populacionu politiku".

Damjanović je upitao po čemu se deca koja su rođena pre 1. jula razlikuju od dece koja će naknadno biti rođena i dodao da su roditelji koji su u prethodnom periodu zasnivali porodicu bili hrabri, a da se sada ta hrabrost ne nagrađuje.

On je istakao i da je potpuno iluzorno to što se u predlogu Zakona ne spominje podsticaj za peto, šesto i više dece.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je odgovaraju na pitanje "zašto podsticaj rađanja ide do četvrtog deteta" rekla da su se opredelili za taj broj jer je to stav nauke i preporuka, pre svega, medicinske struke.

"Svetska zdravstvena organizacija nauka i obrazovni sistem vrlo jasno kažu da je rađanje do četvrtog deteta u interesu i zdravlja majke, a sve što je preko tog broja štetno deluje na zdravlje majke i deteta", rekla je Đukić Dejanovićeva.  

Odgovarajući na pitanje poslanika Zukorlića o tome da li će majka ukoliko nije državljanin Srbije dobiti finansijsku podršku za dete, Đukić Dejanovićeva je kazala da majka koja je strani državljanin i ima status stalno naseljenog stranca neće biti lišena naknade.

Dodaje da će ukoliko majka nema status stalno naseljenog stranca, preko oca biti ostvareno to pravo deteta. 

 

Skupština Srbije završila objedinjenu načelnu raspravu

Skupština Srbije završila je danas objedinjenu načelnu raspravu o više zakonskih predloga iz oblasti rada i socijalne politike, a nastaviće rad u ponedeljak u 10.00.

Poslanici su tokom dana najviše pažnje posvetili izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Na dnevnom redu vanrednog zasedanja su i predlozi zakona o ratnim memorijalima, pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, kao i zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, koje je podnela Vlada Srbije.

Poslanici razmatraju i izmene i dopune zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica i zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, koje je takođe podnela Vlada Srbije.

Razmatra se i predlog zakona o potvrđivanju nekoliko sporazuma, među kojima su sporazum Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, Srbije i Slovenije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, Srbije i Grčke o socijalnom osiguranju.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju vlada Srbije i Australije o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja.

Poslanici razmatraju i Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije koji je podnela poslanička grupa Srpska napredna stranka.

autor: MIM/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side