15.12.2018 Priština

Skupština Kosova usvojila rezolucija o dijalogu između Kosova i Srbije

Skupština Kosova usvojila rezolucija o dijalogu  između Kosova i Srbije Foto: Beta/ Visar Kryeziu
Skupština Kosova je danas sa 59 glasa za i 2 uzdržana glasa usvojila Rezoluciju o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Sednica je počela sa zakašnjenjem od više od četiri sata, jer nije bilo moguće obezbediti minimalnu većinu od 61 poslanika.

Na početku sednice poslanici nisu glasali predlog izjave Skupštine Kosova kojom se izražava osuda za prošlo nedeljno zaustavljanje i ispitivanje poslanika Slobodana Petrovića od strane policije i BIA na graničnom prelazu Merdare.

Poslanik Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) Visar Imeri je u ime predlagača rekao da je dijalog prihvatljiv jedino ako obezbeđuje međusobno priznanje Kosova i Srbije i učlanjenje Kosova u OUN, kao i kada se utvrdi da će postizanje sporazuma obezbediti ubrzano učlanjenje Kosova u EU i NATO.

„Dokument obezbeđuje da se Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova ne mogu dovesti u pitanje i nepromenljivi su“, kazao je Imeri.

On je predložio i sastav pregovaračke ekipe.

Na njenom čelu su Špend Ahmeti, predsednik SDPK i Fatmir Ljimaj, zamenik premijera kao kopredsedavajući.

Članovi komisije su zamenik premijera i predstavnik DPK, Enver Hodžaj, predstavnik Vlade Kosova, Avni Arifi, predstavnik Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli, predstavnik turske manjinske zajednice, Mahir Jagdžilar, zamenik premijera Dardan Gaši.

U ekipi će biti i jedan predstavnik civilnog društva i po jedan predstavnik Demokratskog saveza Kosova, Samoopredelenja i iz bošnjačke nacionalne zajednice.

Predloženo je da, dok se ne odrede predstavnici DSK i Samoopredelenja, članovi ekipe budu poslanici SDPK, Visar Imeri i Dukađin Gorani.

Šef poslaničke grupe DPK, Memlji Krasnići je podržao predlog rezolucije koju je predložila Socijaldemokratska partija Kosova i ;istakao značaj postizanja delimičnog konsenzusa.

Predlog rezolucije su podržali i šefovi poslaničkih grupa SDPK, Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative i poslaničke grupe 6 plus koju čine poslanici manjinskih zajednica.

Posle usvajanja rezolucije Skupština ima obavezu da u roku od mesec dana usvoji zakon o odgovornostima i ovlašćenjima državne delegacije u procesu dijaloga.

Delegacija koja je danas izabrana će funkcionisati na bazi dva osnovna dokumenta – Državne platforme i Pregovaračke strategije državne delegacije, koje će naknadno biti usvojeni.

Sednici nisu prisustvovali poslanici DSK, Samoopredelenja i Srpske liste. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side