06.12.2017 Priština

Skupština Kosova nastavlja raspravu o budžetu za 2018. godinu

Skupština Kosova nastavlja raspravu o budžetu za 2018. godinu Foto: pixabay
Poslanici Skupštine Kosova danas nastavljaju raspravu o predlogu budžeta za 2018. godinu koji je juče kritikovala opozicija.

Budžet za narednu godinu predvidja rashode od dve milijarde i 80 miliona evra, što je za 104 miliona evra više nego prošle godine.

Troškovi budžeta povećani su za 15 procenata, a za budžetska davanja biće izdvojeno 598 miliona evra, odnosno 4,3 odsto više nego ranije. Za robe i usluge planirano je 264 miliona evra, što je povećanje od 7,9 odsto u odnosu na ovu godinu.

Kapitalne investicije biće povećane za 10,8 odsto, a za opštine je predvidjen 491 milion evra, 50 miliona više nego 2017.godine.

Opozicija kritikuje predloženi budžet navodeći da njime nisu ispunjena obećanja data gradjanima i da on ugrožava ekonomiju Kosova.

Ministar finansija Bedri Hamza rekao je da je u konsultacijama s domaćim i stranim partnerima učinjen maksimum u pravednoj raspodeli javnog novca i istakao da će privredni rast u narednoj godini iznositi 4,6 odsto, dok su projekcije Svetske banke 4,8 procenata.

Najavio je povećanje plata u procentu koliko će iznositi privredni rast i ocenio da je nacrt budžeta u skladu sa fiskalnom politikom i prioritetima vlade, da će poreska politika biti podrška razvoju privatnog sektora, obezbediće se novi podsticaji za domaće proizvodjače i preradjivače i stvoriti povoljan ambijent za razvoj biznisa.

Opozicija je kritikovala predloženi budžet, uz ocenu da je degradirajući i da ne ispunjava očekivanja gradjana.

Jedini rast je rast budjeta vladinog kabineta, ukazivali su predstavnici Demokratskog saveza Kosova i navodili da će za 70 zamenika ministara biti potrošeno oko 3,5 miliona evra.

Poslanici manjinskih partija su naveli da će u načelu podržati predlog budžeta za 2018. godinu, dok je Srpska lista kao primedbu iznela to što pojedina ministarstva planovima za kapitalne investicije nisu predvidela nijednu opštinu sa srpskom većinom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side