Skupština Beograda usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu
12.11.2019 Beograd

Skupština Beograda usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu

Skupština Beograda usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu Foto: Novi magazin / SA
Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas rebalans gradskog budžeta zbog odluke republičke Vlade o povećanju plata zaposlenim u javom sektoru od 1. novembra ove godine.

U obrazloženju odluke za rebalans budžeta za 2019. godinu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da izmena tog dokumenta urađena iz tehničkih razloga.

Vlada Srbije je donela odluku da se zaposlenima u ustanovama kulture od 1. novembra uvećaju plate za deset odsto, radnicima u prosveti i ustanovama socijalne zaštite devet, a zaposlenima u državnoj upravi, osam odsto.

"Rebalans je tehničke prirode jer je Vlada Srbije donela odluku o povećanju plata od 1. novembra ove godine i Grad je za tu namenu dodatno obezbedio 427 miliona dinara", rekao je Vesić.

Dodao je da bez tog razloga ne bi bilo novog, trećeg rebalansa kojim su rashodi za plate povećani 3,38 odsto.

On je rekao da će ovogodišnji budžet posle rebalansa iznositi oko 134 milijarde dinara.

Vesić je rekao da Grad već dve godine isplaćuje solidarnu pomoć zaposlenima u gradskim javnim preduzećima i upravi od po 41.800 dinara.

Ove godine su, prema njegovim rečima, zaposleni u predškolskim ustanovama primili pomoć od po 20.000 dinara jer su njihove plate brže rasle u odnosu na plate zaposlenih u drugim sektorima i zbog tog ašto je Grad izdvojio novac za dodatno povećanje od šest odsto.

Vaspitačice su, kako je rekao na osnovu zaključka Vlade Srbije dobile pomoć od 5.000 dinara.

"Nije mi jasno kako u Skupštini nema poslanika opozicije kada se raspravlja o povećanju plata, oni tako šalju poruku da se ne slažu sa povećanjem", rekao je Vesić.

Bar oko povećanja plata, kako je naveo, ne bi trebalo da bude razmimoilaženja.

"Opozicija vodi hajdučku politiku, nešto lupi i ide okolo i kuka kao luda Nasta, umesto da dođe u Skupštinu i da se oko toga razjasnimo", rekao je Vesić.

On je ocenio da Grad nije pogrešio što je pomogao uređenje Palilulske pijace jer to gradsko preduzeće "mora da bude konkurentno u odnosu na supermarkete", a da je u vreme kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik "bilo raspadnuto".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side