13.10.2017 Beograd

Skup Saveta Evrope iduće nedelje i o stanju u Srbiji

Skup Saveta Evrope iduće nedelje i o stanju u Srbiji Foto: Wikipedia
Na zasedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), 18-20. oktobra u Strazburu, biće reči o stanju lokalne i regionalne demokratije u Srbiji, saopštio je danas SE.

Predsednica tog kongresa Gudrun Mosler-Tornstrom predsedavaće 33. sednici na temu "Decentralizovane politike za uspešnu integraciju migranata".

O stanju lokalne i regionalne demokratije u Srbiji biće reči na plenarnoj sednici zakazanoj za 18. oktobar, u 14.30.

To je drugi izveštaj o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Srbiji od 2007. godine, kada je ona ratifikovala Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi.

U izveštaju izvestilaca Komisije navodi se da je Srbija pozitivno odgovorila na većinu prethodnih preporuka koje je Kongres usvojio 2011. godine.

Preduzet je i veliki broj važnih zakonodavnih koraka da bi se modernizovala i ojačala lokalna samouprava, posebno usvajanje zakona koji se bavi statusom osoblja lokalne samouprave.

Izvestioci naglašavaju važnost daljeg sprovodjenja Strategije reforme javne uprave i podstiču srpske vlasti da nastave napore u cilju borbe protiv korupcije.

U preporukama Kongresa navodi se da srpske vlasti treba da obezbede adekvatne resurse lokalnoj samoupravi da bi obavljala svoje funkcije povezane sa zdravstvenom zaštitom i obrazovanjem.

Izvestioci pozivaju Srbiju i da precizira i poboljša finansijsku situaciju u Vojvodini.

Na Kongresu će biti predstavljeni i izveštaji o stanju lokalne i regionalne demokratije u Italiji i Švajcarskoj.

Članovi Kongresa imaće i debatu o situaciji u Kataloniji, kao i tematske debate o mladima i borbi protiv korupcije, o ulozi evropskih regionalnih udruženja i organizacija u jačanju demokratije u Evropi i o učešću žena u političkom životu na regionalnom nivou.

Kongres okuplja predstavnike više od 200.000 jedinica lokalnih i regionalnih vlasti iz 47 država članica Saveta Evrope, i doprinosi promovisanju lokalne i regionalne demokratije, unapredjenju lokalnog i regionalnog upravljanja i jačanja lokalne samouprave u Evropi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side