Skupovi podrške Mariji Lukić u Beogradu i Nišu
06.11.2019 | 11:51h ► 12:45h Beograd

Skupovi podrške Mariji Lukić u Beogradu i Nišu

Skupovi podrške Mariji Lukić u Beogradu i Nišu Foto: Beta/Saša Đorđević
Aktivistkinje Mreže žena protiv nasilja održale su ispred Ministarstva pravde skup podrške Mariji Lukić iz Brusa, u najpoznatijem pravnom procesu prijavljenog seksualnog nasilja protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutke, za koje se treće po redu ročište održava danas u Osnovnom sudu u Kruševcu.

Rukovodilac službe za žrtve Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić je na konferenciji za novinare rekla da je skup podrške namenjen i svim žrtvama seksualnog nasilja i pozvala žene koje su imale takav problem da se obrate nekoj od 29 organizacija za zaštitu prava žena u Srbiji.

"Ženske organizacije su se okupile da skrenu pažnju javnosti na sve češće slučajeve seksualnog nasilja i uznemiravanja i da pruže podršku ženama koje su imale ovo iskustvo i koje su progovorile ili koje nisu progovorile. Tu smo da im pokažemo da nisu same i da ženama koje su javno progovorile čestitamo na hrabrosti", kazala je Nikolić.

Ona je rekla da mali broj žena prijavljuje seksualno uznemiravanje ili nasilje i zbog straha i pretnji.

"Naš osnovni cilj je da damo podršku ženama i da zatražimo od države da nasilnici u sudskim procesima koji su krenuli dobiju kazne prema zakonu. Teško je u jednoj maloj sredini gde se svi znaju ustati protiv lokalnih moćnika i biti posle toga izložen napadima i osudima sredine", rekla je Nikolić.

Ona je u ime ženskih organizacija protiv nasilja pozvala državu, odnosno pravosudne organe, da do kraja odrade svoj posao i navela da se skupovi podrške Mariji Lukić, koja je optužila tadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutku za seksualno uznemiravanje, održavaju danas i u Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Nišu.

Okupljene aktivistkinje Mreže žena protiv nasilja nosile su transparente "Zahtevam da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja", "Tražimo pravdu za Mariju Lukić i za sve žene sa iskustvom seksualnog nasilja", "Nisi sama" i "Verujem ti".

Odluku o premeštanju slučaja Marije Lukić iz Brusa u Kruševac doneo je Vrhovni kasacioni sud. Suđenje Milutinu Jelačiću Jutki, koje je počelo pre 20 meseci do sada je imalo posledicu da je pod pritiskom javnosti u aprilu ove godine dao ostavku na funkciju predsednika opštine Brus koju su odbornici na sednici Skupštine opštine usvojili bez glasanja.

Lukić je optužila tadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutku, kome je tada bila sekretarica, da je seksualno uznemiravao, između ostalog, i tako što joj je poslao oko 15.000 neprimerenih poruka. Još nekoliko žena iz opštinske administracije optuživalo je Jutku za seksualno uznemiravanje, ali je postupak pokrenut samo u slučaju Marije Lukić.

 

Nišlijke protestom ispred suda podržale Mariju Lukić i žene žrtve nasilja

Aktivistkinje Centra za devojke i Ženskog istraživačkog centra, kao i desetak građanki Niša okupilo se danas ispred Osnovnog suda u tom gradu u znak podrške Mariji Lukić iz Brusa, po čijoj se tužbi za polno uznemiravanje danas u Osnovnom sudu u Kruševcu održava suđenje, kao i svim drugim ženama žrtvama seksualnog nasilja.

Predstavnica Ženskog istraživačkog centra Natalija Žunić rekla je na skupu da je nasilje nad ženama globalni problem, naročito u patrijarhalnom, tradicionalnom društvu.

"Nasilje nad ženama je nešto što se podrazumeva u društvu u kome živimo", rekla je Žunić i dodala da se u nasilje nad ženama ubraja i seksualno uznemiravanje koje je i te kako prisutno.

"Pretpostavljam da je svaka od žena u našem društvu mogla da oseti na "svojoj koži" neku vrstu seksualnog uznemiravanja", izjavila je Žunić.

Ona je kazala da nasilju nad ženama može da se stane na put donošenjem i promenom zakona, promenom svesti ljudi i borbom protiv diskriminacije.

"Borba protiv diskriminacije žena je nešto što se u društvu podrazumeva i bez toga jedno društvo ne bi moglo da postoji. Promena zakona znači promenu svesti o diskriminaciji", naglasila je Žunić.

Predstavnica Centra za devojke Silvija Mihajlović je rekla da aktivistkinje Centra pružaju podršku Mariji Lukić i poručuju da se ne slažu sa dugim sudskim procesima.

Prema njenim rečima Centar za devojke se zalaže da se o nasilju nad ženama govori glasno i adekvatno reaguje.

Učesnice protesta u Nišu nosile su transparente na kojima je pisalo "Stop seksulanom uznemiravanju", "Otkaz nasilnicima, ne žrtvama seksualnog uznemiravanja", "Pravda za Mariju Lukić" i "Reaguj na nasilje".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side