13.06.2018 Beograd

Skup: Dva od tri građanina EU oseća bolji život zbog digitalizacije

Skup: Dva od tri građanina EU oseća bolji život zbog digitalizacije Foto: pixabay
Potpunim priznavanjem i upotrebom elektronskog dokumenta, elektronskog pečata i potpisa, elektronske dostave i čuvanja dokumenata stvorili bi se uslovi za značajno povećala efikasnost države i privrede i smanjila operativne troškove, zaključak je učesnika okruglog stola "Primeri dobre prakse i budućnost elektronskog poslovanja u Srbiji".

Litvanski ekspert Justas Urbonas, koji je radio na uvođenju elektronskog poslovanja na Baltiku, rekao je da u Evropi oko trećine ;građana koristi elektronske usluge, ali čak 75 odsto korisnika smatra da digitalizacija ima pozitivan uticaj na ekonomiju. 

"Dva od tri građanina kaže da oseća ;bolji kvalitet ;života, dok 64 odsto smatra da je celo duštvo profitiralo zahvaljujući digitalizaciji", rekao je on i dodao da ;kaskanje Srbije za digitalno razvijenim zemljama može da ima pozitivan efekat ukoliko bude učila na njihovim iskustvima i izbegavala greške koje su one pravile.

Prema njegovim rečima, uspeh Srbije može biti značajan ako se fokusira na pripremljene standarde EU i ukoliko koristi iskustva zemalja članica za njihovo uvođenje i izbegne njihove greške.

"Srbija gradi temelje za digitalno društvo koje je u protekloj deceniji uvođeno kroz različite zasebne inicijative koje nisu imale zajedničku tačku i sveobuhvatan pogled na e-upravu i digitalno okruženje. Ipak, uspostavljena je saradnja u javnom i privatnom sektoru kroz uspešno delovanje nevladinih organizacija, kao što je NALED, što je napravilo veliki i pozitivan uticaj na implementaciju tehnoloških rešenja.

Na skupu su govorili predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikaija, Arhiva Srbije, eksperti i predstavnici privrede i NALED-a koji su se složili da je digitalizacija javne uprave prioritet Vlade i da se aktivno radi na razvoju infrastrukture i servisa koji će to omogućiti.

"U toku je izrada 12 podzakonskih akata Zakona o eUpravi, koji će smanjivanjem pravnih prepreka olakšati birokratiju i komunikaciju između državnih službi, a ove godine će privredni i javni sektor zajednički raditi na Strategiji razvoja eUprave od 2019. do 2022. sa akcionim planom". 

U procesu izrade je i prvog metaregistra koji će sadržati osnovne podatke o registrima i evidencijama u elektronskom obliku, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Vladine Kancelarije za IT i eUpravu.

Boris Damjanović iz Saveza za e-upravu NALED-a smatra da će se zakonskim prepoznavanjem kvalifikovanih usluga od poverenja otvoriti mogućnost za širenje poslovanja IT kompanija i svih drugih koje svoje poslovanje zasnivaju na naprednim IT rešenjima.

"Čuvanje odnosno arhiviranje dokumenata u elektronskom obliku, konverzija analognih u e-dokumenata, elektronska dostava dokumenata i upravljanje elektronskim sertifikatima, predstavljaju veliku šansu za razvoj privrede, ali su i izazov, pošto je potrebno prilagoditi postojeće poslovne sisteme modernizovanom načinu poslovanja", dodao je Damjanović.

Okrugli sto je održan u okviru projekta "Ka administraciji bez suvišnih papira", koji se sprovodi uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Velike Britanije. Projekat se bavi pružanjem podrške u izradi 12 podzakonskih akata Zakona o e-dokumentu, e-identifikaciji i uslugama od poverenja u e-poslovanju kojima se detaljnije uređuje elektronsko čuvanje dokumenata, šeme autentikacije, kvalifikovani elektronski potpis u klaudu i druge usluge od poverenja.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side