08.11.2018 Beograd

Skot: Srbija i NATO imaju zajednički cilj - ujedinjenjena i slobodna Evropa u kojoj vlada mir

Skot: Srbija i NATO imaju zajednički cilj - ujedinjenjena i slobodna Evropa u kojoj vlada mir Foto: Beta / Milan Obradović
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da Srbija i NATO imaju zajednički strateški cilj - ujedinjenju i slobodnu Evropu u kojoj vlada mir.

"Možemo raditi zajedno kao partneri kako bi postigli ove ciljeve", rekao je Skot na Šestoj beogradskoj NATO nedelji.

On je kazao da je NATO posvećen miru, zajedničkim vrednostima i vladavini prava i da je partnerstvo NATO i Srbije važno.

"Amerika je predana globalnoj stabilnosti i smatramo Srbiju vitalnim partnerom", kazao je Skot.

On je rekao i da je najočiglednija uloga NATO u regionu - osiguranje stabilnosti i stabilizacije i napomenuo da se Kfor na Kosovu stvara da obezbedi mir i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

"Kfor brine o tome da svi građani Kosova žive u miru i stabilnosti", istakao je Skot.

Kako je naveo, mir između Kosova i Srbije je ključ za mirnu, slobodnu i ujedinjenu Evropu.

"Zato mi je drago što vidim da Srbija i NATO zajedno rade kao partneri u okviru procesa koji poštuje vojnu neutralnost Srbije", rekao je Skot.

On je kazao i da je Srbija jedina zemlja u kojoj je NATO bio angažovan u svojoj istoriji, a koja je organizovala jednu od najvećih NATO vežbi.

"Ko kaže da Balkan ne može da se promeni?", naveo je ambasador SAD.

Predstavnik NATO Odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) Robert Pščel (Pszczel) rekao je da još ima mnogo teškoća u odnosima Srbije i NATO o kojima treba razgovarati i pokušati da se prevaziđu.

On je kazao da je razlog zbog kojeg podržavaju Nedelju NATO u Beogradu to što ideje iznete tokom nje putuju i izvan Beograda.

"To ih čini važnim u regionu i izvan njega", kazao je on.

Šen je pohvalio pobedu fudbalera Crvene zvezde nad Liverpulom rekavši da je ona posledica samopouzdanja.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Srbije Jelena Milić je rekla da je za Srbiju bitno da uči iz istorije odnosa sa NATO.

Ona je kazala da je vreme da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa, koji bi pomogao i

drugim zemljama Zapadnog Balkana i doprineo učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu.

"Ako naše društvo želi članstvo u EU, onda će podržati i rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, a time će obezbediti perspektivu razvoja", kazala je Jelena Milić.

Ona je rekla i da Srbija ne bi trebalo da iz pregovora sa Prištinom izađe kao strana koja je izgubila sve.

Milić je dodala da je ogromna razlika u regionu od devedesetih godina prošlog veka do danas i da su mnoge zemlje iz regiona članice NATO i zemlje na putu ka EU.

"Pred Srbijom je dugačak put. Mnogi građani Srbije s pravom čekaju da se popravi situacija u zemlji i da se problemi iz prošlosti prevaziđu", rekla je ona.

Podsetila da je Srbija otvorila 14 pregovaračkih poglavlja sa EU, kao i da njeni vojnici učestvuju u multinacionalnim operacijama.

"Srbija mora da pokuša da razume da su savezništva teška, iako to nije lako. Ne bi trebalo apriori odbaciti forme rešenja odnosa Beograda i Prištine", navela je Milić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side