Skot: Ne očekujem promene u politici prema Srbiji
22.11.2016 | 10:47h ► 13:35h Beograd

Skot: Ne očekujem promene u politici prema Srbiji

Skot: Ne očekujem promene u politici prema Srbiji Foto: Beta / Milan Obradović
Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da ne očekuje promene u politici SAD prema regionu nakon izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog američkog predsednika.

"Očekujem istu politiku fokusiranu na stabilnost, regionalno pomirenje i ohrabrivanje zemalja regiona da nastave modernizaciju i reforme ka članstvu u EU", rekao je Skot na panelu o rezultatima izbora u SAD i saradnji Srbije i SAD, koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham).

On je dodao da za Srbiju to znači fokus na stabilnost, napredak i ekonomski rast i poboljšanje odnosa sa susedima i naglasio da ne očekuje promenu politike SAD prema nezavisnosti Kosova.

"Ne kažem da je to nemoguće, ali nema indicija iz Trampovog štaba", rekao je Skot.

Američka spoljna politika se obično ne menja, delom zato što je reč o velikoj zemlji, rekao je Skot i uporedio to s pokušajem da se brzo promeni kurs nosača aviona.

Skot je kazao da tokom predizborne kampanje u SAD nije bilo nagoveštaja promene politike prema regionu dodajući da iz sopstvenog diplomatskog iskustva zna da promene u adminsitraciji ne znače i promene u spoljnoj politici.

"Spoljna politika je vođena interesima zemlje i mislim da se interesi zemlje ne menjaju toliko mnogo zato što će neko drugi spavati u Beloj kući", rekao je Skot.

Govoreći o američkim ulaganjima u Srbiji, Skot je rekao da ;investitori očekuju stabilnost i pozvao srpsku vladu da ispunjava obećanja, sprovodi reforme ;i održava makroekonomsku stabilnost.

On je ocenio da je Srbija imala impresivan ekonomski rast, mnogo veći od predviđenog, ali je dodao da je potrebna decenija takvog rasta da bi Srbija bila tamo gde treba da bude.

Skot je ocenio da su velika državna preduzeća, i pored privatizacije više njih, "kamen oko vrata" vlade i naroda Srbije.

"Smatraju ih draguljem u kruni, ali nisu dragulji uoptše, oni vuku zemlju unazad i koštaju građane, ali su oni i veliki poslodavci u određenim oblastima", rekao je Skot.

On je dodao da bi odlazak velikih državnih preduzeća u stečaj naneo veliki bol lokalnim zajednicama što političari teško mogu da dozvole, mada premijer i ministri uviđaju problem.

"Možemo samo da nastavimo da ohrabrujemo vladu da preduzme hrabre korake da vidi šta se može uraditi, da se smanji odlivanje iz srpskog budžeta, da se vide druge prilike za stvaranje radnih mesta, da drugi sektori popune praznine", rekao je Skot.

Skot je rekao da su njegova očekivanja u Srbiji uglavnom ispunjena otkad je postao ambasador, ali i dodao da je iznenađen ulogom tabloida koji se u svojim tekstovima ne oslanjanju na činjenice.

 

Amerika je podeljena zemlja

Ambasador Skot izjavio je danas da su predsednički izbori pokazali da je Amerika "podeljena zemlja".

"Ima mnogo glasača i Hilari Klinton i Donalda Trampa koji ne znaju nikoga ko je glasao za rivalskog kandidata. Američko društvo postaje dva različita društva", rekao je Skot na panelu o rezultatima izbora u SAD i saradnji Srbije i SAD koji je organizovala Američka privredna komora (AmĆam).

On je ocenio da su na ishod izbora presudno uticale dve stvari - "dopadljivost" kandidata i veliki broj ljudi koji su u gubitku u poslednjih deset godina.

Skot je rekao da je kandidatkinja Demokratske partije Hilari Klinton dobila više glasova na nacionalnom nivou, ali da je republikanski kandidat Donald Tramp osvojio više elektra zahvaljuđući pobedi u tradicionalno neopredeljnoj Floridi, ali i u nekoliko država Srednjeg Zapada koje su na nekoliko prethodnih izbora glasale za demokratskog kandidata.

U tim državama na Srednjem Zapadu, odlučila je niska "dopadljivost" Hilari Klinton kojoj glasači ne veruju usled skandala koji su iznošeni tokom kampanje, ali i zato što u njima ima puno glasača koji su izgubili radna mesta u proizvodnji u poslednjih desdet godina i koje su privukla Trampova obećanja da će im vratiti posao, rekao je Skot.

Američki ambasador je rekao da su pored pobede na predsedničkim izborima republikanci zadržali većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

Tramp će imati priliku da imenuje sudiju za upražnjeno mesto u Vrhovom sudu za koji se ocenjivalo da je naginjao progresivnoj struji, ali pošto je još nekoliko sudija dosta staro, Tramp bi mogao da imenuje još nekoliko sudija čime bi na duži rok mogao da promeni ravnotežu u tom sudu, rekao je Skot.

Skot je rekao da se u SAD ne održavaju jedni predsednički izbori na nacionalnom nivou, već 50 državnih izbora gde u svakoj državi pobednik odnosi sve elektore. Tako je Klinton dobila više glasova na nacionalnom nivou zahvaljujući ubedljivim pobedama u mnogoljudnim državama kao što su Kalifornija i Njujork, ali je Tramp odneo "snažnu" pobedu u elektorima.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side