Školski kalendar u Vojvodini tradicionalno drugačiji u odnosu na ostatak Srbije
02.09.2018 Beograd

Školski kalendar u Vojvodini tradicionalno drugačiji u odnosu na ostatak Srbije

Školski kalendar u Vojvodini tradicionalno drugačiji u odnosu na ostatak Srbije Foto: Novi magazin / VV
Učenici osnovnih i srednjih škola u Vojvodini sutra počinju nastavu u novoj školskoj godini, a prvo polugodište trajaće zaključno s 21. decembrom, kada počinje zimski raspust koji će trajati zaključno s 14. januarom.

U Vojvodini raspust počinje ranije nego u drugim delovima Srbije zbog multietničkog karaktera pokrajine u kojoj veliki broj djaka i njihovih roditelja hrišćanski praznik Božić obeležava 25. decembra.

U centralnoj Srbiji prvi deo zimskog raspusta počinje 31. decembra i završava se 8. januara, a drugi deo počinje 1. februara i završava se 14. februara.

Prolećni raspust u Vojvodini će trajati počev od 19. aprila, zaključno s 2. majom 2019. godine dok će u centralnoj Srbiji trajati od 26. aprila do 2. maja 2019. godine.

U Vojvodini, nastava u osnovnim školama završava se 14. juna, a u srednjim 21. juna. I mali i veliki maturanti završavaju školsku godinu 31. maja dok gimnazijalci završavaju školsku godinu 24. maja.

Nova školska 2018/19. godina u Vojvodini počeće u ponedeljak u 45 lokalnih samouprava, 44 predškolske ustanove, 382 osnovne škole i 131 srednjoj školi, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je u saopštenju naveo da se očekuje da će prvi razred osnovne škole ove školske godine upisati 17.600 dece, dok prvi razred srednje škole treba da pohadja 18.634 učenika.

Naveo je da su se obrazovne ustanove, kao i svake godine, u skladu sa mogućnostima i potrebama, pripremile da spremno dočekaju novu školsku godinu.

On je rekao da je Pokrajinska vlada u ovoj školskoj godini, s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, izdvojila sredstva u visini od preko 530 miliona dinara.

"Sredstva su korišćena za različite namene, kao što su finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i za investiciono održavanje objekata, nabavku opreme, programske aktivnosti i projekte", naveo je Njilaš.

On je istakao da je obrazovanje u Vojvodini, kao multikulturalnoj, višejezičkoj i višekonfesionalnoj sredini, zasnovano na dugoj tradiciji i njenim specifičnostima, zbog čega se o tome posebno vodi računa prilikom izrade školskog kalendara.

Podsetio je da se pripremni predškolski program i obrazovno-vaspitni rad u osnovnim i srednjim školama, pored srpskog jezika, ostvaruje i na madjarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, dvojezički u nacionalno mešovitim sredinama, kao i na stranim jezicima.

Njilaš je naveo da će učenici prvog razreda osnovne škole imati novi nastavni predmet - Projektnu nastavu, čiji je cilj da učenici različite teme obradjuju na drugačije načine, korelacijom sadržaja iz različitih nastavnih predmeta, te da se paralelno uče i osposobljavaju za timski rad.

"Učenici petog razreda radiće prema nešto izmenjenim planovima i programima nastave i učenja, a učenici šestog razreda osnovne škole nastaviće da izučavaju dva nastavna predmeta, informatiku i računarstvo i tehniku i tehnologiju, koje su počeli da izučavaju u prošloj školskoj godini", kazao je pokrajinski sekretar.

Po njegovim rečima, novine očekuju i učenike prvog razreda gimnazije, koji bi – uz već postojeće izborne predmete – trebalo da izaberu dva izborna programa, koja će izučavati tokom jedne ili tokom dve školske godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.09.2018, 07:54h Šta tu vazdan... bre!

    "Školski kalendar u Vojvodini tradicionalno drugačiji u odnosu na ostatak Srbije..." ... - A prosečan PRAVI SRBIN bi to zabranio, bre - svi đaci imadu da slavidu SRBSKI Božić i SRBSKU Novu godinu - naše tradiciJonalne vrednosti, bre!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side