Građani se razišli, policija ostala ispred RTS-a
16.03.2019 ► 17.03.2019 Beograd

Građani se razišli, policija ostala ispred RTS-a

Građani se razišli, policija ostala ispred RTS-a Foto: Beta, AP / Marko Drobnjaković
Građani koji su se nalazili ispred zgrade Radio televizije Srbije razišli su se večeras, ali su najavili da će u podne doći pred zgradu Predsedništva, kada se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića.

Ispred zgrade RTS-a ostali su pripadnici policije u kordonu, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, nakon što su prethodno izbacili učesnike protesta.

Deo učesnika protesta "Jedan od pet miliona" predvođeni Obradovićem ušao je oko 19 časova u RTS, dok se veći broj građana nalazio izvan zgrade.

Kako je Obradović kazao pustilo ih je obezbeđenje koje je "stalo uz narod", a njihov osnovni zahtev bio je da jedan od organizatora protesta dobije mogućnost da gostuje u Dnevniku RTS.

Oko 21.30 po naredbi ministra policije Nebojiše Stefanovića žandarmerija je upala u zgradu i počela da izbacuje demonstrante.


Foto: Beta, AP / Darko Vojinović

 

Pojedini pripadnici žandarmerije vukli su građane za ruke i noge, kako bi ih izneli iz zgrade.

Među poslednjima su ostali Obradović i Dragan Đilas, kao i predstavnici medija.

Nakon što su izbačeni iz zgrade, građani su još oko dva sata ostali ispred RTS-a, posle čega su počeli da se razilaze.

Upad u zgradu RTS osudila je premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i pojedini ministri i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koji su ocenili da opozicija želi da destabilizuje zemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojiša Stefanović rekao je da je policija "oslobodila" RTS i da je priveden jedan od demonstranta koji je fizički napao pripadnika žandarmerije.


Foto: Beta, AP / Marko Drobnjaković

On je kazao da će narednih dana nadležni državni organi dobiti sve o ljudima koji su činili prekršaje i krivična dela i da će nadležni organi postupati po tim prijavama, jer je, kako je istakao Srbija ozbiljna država i nikome nije dozvoljeno da na nasilan i bahat način ostvaruje bilo koji svoj cilj.

"Policija neće dozvoliti nikome u Srbiji da nasiljem bilo šta rešava niti da ugrožava druge ljude, niti njihovu imovinu, niti da preti ni novinarima, ni drugim građanima", rekao je Stefanović.

Direktor RTS Dragan Bujošević izjavio je da su nasilnim upadom demonstranata i dela opozicije u zgradu javnog servisa, protesti "izgubili legitimitet".

On se izvinio zaposlenima što im rukovodstvo i država nisu omogućili da normalno rade svoj posao.

Foto: Novi magazin / SA

 

Građani i policija ispred zgrade RTS-a, priveden jedan demonstrant

Policija je izbacila učesnike protesta "1 od 5 miliona" iz zgrade Radio televizije Srbije.

Građani koji su odbijali da odu, intonirali su himnu Srbije i uzvikivali "Gotov je", "Uhapsite Vučića" i "Čekamo Bujketa". 

Ispred zgrade RTS-a je veliki broj policije.

Policija je napravila kordon ispred ulaza u zgradu u Aberdarevoj ulici. Kako je javio reporter agencije Beta, policija je polako štitovima, metar po metar potiskivala građane, koji su pokušavali da odguraju policiju.

U zgradi RTS, prema poslednjim informacijama više nema nikoga.

 

Stefanović: Policija oslobodila RTS, jedna osoba privedena

Po rečima ministra policije priveden je demonstrant koji je fizički napao pripadnika žandarmerije. On je dodao je da će u narednim danima biti podnete prijave protiv onih koji su vršili nasilje.

"Privedeno je jedno lice koje je napalo policajca i šutiralo ga", kazao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za medije.

On je kazao da je policija "ozbiljno i mirno" reagovala, a da su učesnici protesta predvođeni liderima opozicije napali novinare i demolirali zgradu.

"Niko drugi nije vršio nasilje, samo oni", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da hoće da čestita liderima Saveza za Srbiju, Draganu Đilasu i Bošku Obradoviću, na tome što su ih "podržali Tačijevi i Haradinajevi mediji".

"Znam da ih mali broj građana podržava, da su frustirani, ali to ne znači da treba da ruše nešto", rekao je on.

Stefanović je poručio građanima koji se i dalje nalaze ispred RTS da mogu tamo da ostanu koliko god hoće, samo bez nasilja.

Lideri opozicije su optužili policiju da je upotrebila prekomernu silu i da među učesnicima protesta ima i lakše povređenih.

 

U jednom trenutku okupljeni demonstranti su pokušali da uđu u RTS na bočni ulaz sa parkinga, ali su odustali nakon što su videli da su vrata zaključana i da je postavljena metalna ograda.

Pripadnici Žandaremije ušli su na sprat Radio televizije Srbije gde su se nalazili pripadnici opozicije i demonstranti i počeli da izvode okupljene.

Kako je javio reporter agencije Beta, "pojedine nisu izvodili nimalo nežno". Pripadnici žandarmerije vukli su ljude za ruke i noge i iznosili ih iz zgrade.

Pojedini okupljeni su seli na pod.

Foto: Novi magazin / SA

 

Policija tražila od lidera opozicije i demonstranata da napuste RTS

Načelnik beogradske policije Milan Stanić rekao je večeras liderima opozicije da napuste zgradu Radio televizije Srbije.

"Ne terajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150", rekao je Stanić i dodao da je dobio naređenje od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih izbace iz zgrade.Obradović je potom kazao da oni neće napustiti RTS.

Kako javlja reporter agencije Beta, ispred zgrade RTS građani su pokušavali da blokiraju izlaz iz zgrade.

Oni su doneli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz. 

Skandirali su "Sram vas bilo".

Pripadnici žandaremerije večeras su oko 21.30 ušli u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode ljude.

Kako javlja reporter agencije Beta, prvo je u dvorište RTS-a ušla jedna grupa pripadnika žandarmerije, a potom i u samu zgradu gde se nalaze učesnici protesta "Jedan od pet miliona".

Nekoliko mitna kasnije oni su počeli da izvode građane koji su bili u zgradi.

Dok građani pružali pasivni otpor, odbijajući da napuste zgradu, policija neke od njih je držala za noge i ruke i vukla kroz hodik ka izglazu.

Žandarmerija nije primenila silu prema građanima koji su se nalazili ispred zgrade koji su počeli da negoduju.

Prethodno je žandarmerija ušla u dvorište RTS-a u punoj opremi.

Kako javlja reporter agencije Beta, žandarmerija je oborila ogradu i ušla u dvorište u Aberdarevoj ulici.

Tom prilikom nije bilo upotrebe sile prema građanima.

Prethodno su građani uzvikivali "Fašisti, fašisti" i "RTS je naš".

 

Stefanović i Ministarstvo kulture pozvali demonstrante da se mirno raziđu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je lidere Saveza za Srbiju i demonstrante da prestanu da krše zakon i da se povuku mirno iz zgrade RTS-a.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da će MUP "povratiti javni red i mir i zaštititi svakog novinara i radnika RTS-a od nasilja".

On je rekao da će svako ko je ušao večeras u zgradi javnog servisa učinio nasilje i kršio zakon prekšajno i krivično odgovarati.

"Pozivam ih da na najmirniji način napuste zgradu RTS i prestanu sa kršenjem zakona. Mi ćemo da povratimo javni red i mir i zaštitimo novinare RTS od bilo kog nasilja. MUP će se potruditi da zaštiti novinare RTS-a da im se ništa ne dogodi", rekao je Stefanović.

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je večeras da je ulazak građana u zgradu Radio televizije Srbije "žalostan pokušaj" u pravcu kršenja zakona.

Ministarstvo je pozvalo građane da izađu iz RTS-a."Ulаzаk demonstrаnаtа u zgrаdu Rаdio-televizije Srbije predstаvljа prelаzаk one delikаtne linije kojа društvo deli od аnаrhije i bezаkonjа", saopštilo je Ministarstvo.

Kako su ocenili, politički stаvovi i zаhtevi, kаkvi god dа su, ne smeju se izrаžаvаti nа nаčin suprotаn zаkonu, jаvnom redu i opštem interesu društvа.

"Ministаrstvo kulture i informisаnjа nаjoštrije osuđuje postupke koji dovode do аfirmisаnjа bilo kog oblikа sile, koji mogu dа, pored kršenjа zаkonа, u nаše društvo da unesu dodаtne nаpetosti i isključivosti. Upаd u zgrаdu RTS, žаlostаn je pokušаj u tom prаvcu", saopštilo je Ministarstvo.

Foto: Novi magazin / SA

 

Anasonović: Policija napala jednog od organizatora protesta

Jedna od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Jelena Anasonović izjavila je večeras da je policija ispred zgrade Radio televizije Srbije napala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

"Mi imamo snimak gde policija juri organizatora protesta Srđana Markovića i još neke studente i udara ga", kazala je Anasonović okupljenima u zgradi RTS-a.

Dodala je da veruje da to "nije ona policija koja sa nama sarađuje".

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je večeras da je policija u zgradi Radio televizije Srbije (RTS) ispraznila sve spratove javnog servisa, ali ne i onaj na kome se oni nalaze.

"Policija jednog po jednog izbacuje iz zgrade. Ispraznili su sve spratove, osim ovog ovde. Nas ne smeju valjda, jer smo narodni poslanici", rekao je Obradović.

"Šta je problem da puste organizatore protesta da gostuju u Dnevniku tri, da se čuje drugačije mišljenje", upitao je Obradović i dodao da neće napustiti zgradu dok se taj zahtev ne ispuni.

Pored Boška Obradovića u RTS-u su bili i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Učesnici protesta "Jedna od pet miliona" okružili su večeras oko 19 časova, zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja će trajati dva sata.

Ispred vrata RTS-a bio je parkiran je kamion odakle je emitovan "Dnevnik sobodne Srbije" u toku kojeg su građani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtev zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom građani to sami uraditi.

Gost dnevnika bio je predsednik vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprski ustanak.

"Danas je svaki Srbin protiv ove diktature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, ratovali smo protiv mnogo veće sile i njih ćemo obrisiti za par dana", kazao je Antić.

Dodao je i da vojni generali treba da se pitaju kakve će odluke donositi tog dana, "da li će se prodati za privilegije, jer će im u tom slučaju biti suđeno".

On je kazao i da se sutra obeležava 15. godina od martovskog pogroma na Kosovu, a da je aktuelna vlast iz Srbije oterala 40.000 mladih, da je u poslednje četiri godine oterano 5.000 profesionalnih vojnika iz vojske, kao i da je uništeno 35 institucija.

"Zato oni treba da odu", rekao je Antić.

 

 

 

 

Siniša Kovačević: Dođite na protest 13. aprila, to je pitanje opstanka

Na večerašnjem protestu "Jedan od pet miliona" u Beogradu građani su pozvani da se okupe u što većem broju 13. aprila na veliki narodni protest u glavnom gradu, jer to pitanje opstanka.

Zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću upućen je zahtev da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka 19. marta do 18 časova ili će u suprotnom to sami uraditi.

Dramaturg Siniša Kovačević kazao je okupljenima da Srbija "ima potencijala da se oporavi", ali da treba da dođu 13. aprila kako bi se izborili "za malo pravde i mnogo slobode".

Foto: Beta / Milan Obradović

"Lažna je dilema pun frižider ili sloboda, a mi smo potomci onih koji su goloruki ustajali protiv careva, samo jedna jednakost postoji - sloboda ili smrt, a mi hoćemo slobodu", rekao je Kovačević koji je potredsednik Narodne stranke.

On je kazao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

"Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava", kazao je Kovačević i dodao da "hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca".

On je ocenio da su građani dobili "božju kaznu od vlasti" i više puta ponovio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da ode sa vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio klut vođe namerno se okruživši nesposobnim ljudima "kako bi mogao da dominira".

"To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko viđaju", rekao je Kovačević.

On je kazao i da je Kosovo sprsko, da je "deo svih nas" i da Vučić ne može da reši to pitnje.

"Ne mogu do dogovora doći ratni huškaš i trgovci organima i ubice, jedini način da se reši problem Kosova je da on ode", kazao je Kovačević.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side