11.04.2019 | 16:14h ► 17:30h Beograd

Više od 1.100 oružara potpisalo zahtev za povlačenje otkaza predsedniku sindikata

Više od 1.100 oružara potpisalo zahtev za povlačenje otkaza predsedniku sindikata Foto: PrtScn
Radnici fabrike "Zastava oružje" skupili su 1.120 potpisa uz zahtev da se poništi Odluka o otkazu predsedniku Samostalnog sindikata fabrike Draganu Iliću.

Prema saopštenju Saveza samostalnih sindikata Kragujevca potpisi su prikupljeni tokom današnjeg jednočasovnog štrajka upozorenja koji je održan u prvoj smeni u fabrici "Zastava oružje".Zahtev sa potpisima radnika biće prosleđeni nadležnima.

I sutra će biti nastavljen štrajk upozorenja na radnim mestima u trajanju od jednog sata, od 11 do 12 časova.

Predstavnici sindikata juče su najavili da će u ponedeljak 15. aprila biti održan generalni štrajk oružara ukoliko ne bude povučena odluka o otkazu.

Ilić je otpušten odlukom direktora zbog toga što se nije "čekirao" na izlaznoj kapiji fabrike prošlog petka kada je u vozilu zajedno sa predsednikom Ljubisavom Orbovićem izlazio iz fabričkog kruga radi odlaska na zakazani sastanak sa direktorom fabrike.

Jedinstvena ocena Samostalnog sindikata je da je otkaz Iliću udar na jednu od najjačih sindikalnih organizacija u zemlji, demokratiju i borbu za zaštitu radničkih prava.

 

Sindikati Vojvodine i fabrike FCA  osudili otpuštanje predsednika sindikata Zastava oružje

Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Samostalni sindikat fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija osudili su odluku rukovodstva Zastava oružje da otpusti predsednika sindikata Dragan Ilića a njega pozvali da istraje u borbi.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine je ocenio da je otpuštanje Ilića udar na sindikalne i građanske slobode i kršenje međunarodnih načela.

"Reč je o kulminaciji pritisaka na jedan od najvećih fabričkih sindikata u zemlji koji je poznat po snažnom zalaganju za zaštitu radničkih prava", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Ilić se, dodaje Savez samostalnih sindikata Vojvodine, već duže vreme nalazi na udaru rukovodstva fabrike i državnih institucija u težnji da suzbiju iznošenje činjenica i istina o poslovanju zbog kojeg je fabrika dovedena u "vrlo složenu" situaciju.

Izraženo je očekivanje da će Ilić imati snage da prevaziđe sve prepreke i izađe kao pobednik u pravednoj borbi za odbranu stečenih prava.

"Javno protivljenje i borba sindikata Zastava oružje predstavlja putokaz svim zaposlenima u Srbiji da je krajnje vreme da dignemo glas, da se udružimo i energično suprotstavimo urušavanju radničkih prava", piše u saopštenju.

Samostalni sindikat Fijat Krajsler automobili Srbija u pismu podrške navodi da je ponižavajuće što se u 21. veku u Srbiji i "radničkom" Kragujevcu proganja sindikat i njegov predsednik koji se bori za radnička prava, opstanak i normalno funkcionisanje fabrike.

Navodi se da ta borba ne sme biti izgubljena i mora da se ide do kraja bez ikakvih sumnji, predrasuda i ustupaka, jer "ko je sledeći".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis nećete dobiti nikada Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis nećete dobiti nikada

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rešenja.

 • Stojković: Odlazak je bio neminovan, Srbija kao umorna starica Stojković: Odlazak je bio neminovan, Srbija kao umorna starica

  Genetičar i vlasnik specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković izjavio je da je na Harvard otišao "gladan nauke i komunikacije sa ljudima koji ga neće popreko gledati jer navija za druge".

 • Raspuštena Skupština Kosova Raspuštena Skupština Kosova

  Sa 89 glasa za i jednim protiv Skupština Kosova je donela odluku o raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta.

 • Maja Pavlović štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva Maja Pavlović štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva

  Vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, koja treći put štrajkuje glađu, predala je danas zahtev da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić primi na sastanak, u okviru svog obećanja iz 2016. godine da će primati građane jednom mesečno od 5.00 do 8.00 časova. Ona štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva.

 • Jedan od pet miliona: Rektorka da traži smenu Siniše Malog ili blokada Rektorata Jedan od pet miliona: Rektorka da traži smenu Siniše Malog ili blokada Rektorata

  Udruženje "Jedan od pet miliona" najavilo je danas da ukoliko Rektorat Univerziteta u Beogradu ne ispuni njihov zahtev do septembra, da od predsednice Vlade Ane Brnabić zatraži razrešenje ministra finansija Siniše Malog, nastupa blokada te ustanove.

 • Zelenović: Vučić nema politiku već unižava institucije i živote ljudi Zelenović: Vučić nema politiku već unižava institucije i živote ljudi

  Predsednik Zajedno za Srbiju i predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović ocenio je da predsednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić "nema nikakvu politiku, ne poštuje nikakve vrednosti, bilo koga ili bilo šta - njegov jedini cilj je lična i neograničena vlast, a za ostvarenje tog cilja ne postoje zabranjena sredstava".

 • Vučić: Zamoliću nadležne da pokažu snimak sa naplatne rampe kod Doljevca Vučić: Zamoliću nadležne da pokažu snimak sa naplatne rampe kod Doljevca

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "učiniti sve što je u njegovoj moći" da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca od 31. januara ove godine, za vreme udesa u kom je učestvovalo vozilo direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića. U toj nesreći poginula je jedna osoba.

 • Tužilac: Stanišićev svedok Bosnić akter proterivanja Hrvata iz Slunja Tužilac: Stanišićev svedok Bosnić akter proterivanja Hrvata iz Slunja

  Tužilac na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju dokazivao je danas da su srpske snage 1991. iz Slunja proterale većinsko hrvatsko stanovištvo, sugerišući da je u tome učestvovao i svedok Stanišićeve odbrane Mile Bosnić.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side