11.04.2019 | 16:14h ► 17:30h Beograd

Više od 1.100 oružara potpisalo zahtev za povlačenje otkaza predsedniku sindikata

Više od 1.100 oružara potpisalo zahtev za povlačenje otkaza predsedniku sindikata Foto: PrtScn
Radnici fabrike "Zastava oružje" skupili su 1.120 potpisa uz zahtev da se poništi Odluka o otkazu predsedniku Samostalnog sindikata fabrike Draganu Iliću.

Prema saopštenju Saveza samostalnih sindikata Kragujevca potpisi su prikupljeni tokom današnjeg jednočasovnog štrajka upozorenja koji je održan u prvoj smeni u fabrici "Zastava oružje".Zahtev sa potpisima radnika biće prosleđeni nadležnima.

I sutra će biti nastavljen štrajk upozorenja na radnim mestima u trajanju od jednog sata, od 11 do 12 časova.

Predstavnici sindikata juče su najavili da će u ponedeljak 15. aprila biti održan generalni štrajk oružara ukoliko ne bude povučena odluka o otkazu.

Ilić je otpušten odlukom direktora zbog toga što se nije "čekirao" na izlaznoj kapiji fabrike prošlog petka kada je u vozilu zajedno sa predsednikom Ljubisavom Orbovićem izlazio iz fabričkog kruga radi odlaska na zakazani sastanak sa direktorom fabrike.

Jedinstvena ocena Samostalnog sindikata je da je otkaz Iliću udar na jednu od najjačih sindikalnih organizacija u zemlji, demokratiju i borbu za zaštitu radničkih prava.

 

Sindikati Vojvodine i fabrike FCA  osudili otpuštanje predsednika sindikata Zastava oružje

Savez samostalnih sindikata Vojvodine i Samostalni sindikat fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija osudili su odluku rukovodstva Zastava oružje da otpusti predsednika sindikata Dragan Ilića a njega pozvali da istraje u borbi.

Savez samostalnih sindikata Vojvodine je ocenio da je otpuštanje Ilića udar na sindikalne i građanske slobode i kršenje međunarodnih načela.

"Reč je o kulminaciji pritisaka na jedan od najvećih fabričkih sindikata u zemlji koji je poznat po snažnom zalaganju za zaštitu radničkih prava", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Ilić se, dodaje Savez samostalnih sindikata Vojvodine, već duže vreme nalazi na udaru rukovodstva fabrike i državnih institucija u težnji da suzbiju iznošenje činjenica i istina o poslovanju zbog kojeg je fabrika dovedena u "vrlo složenu" situaciju.

Izraženo je očekivanje da će Ilić imati snage da prevaziđe sve prepreke i izađe kao pobednik u pravednoj borbi za odbranu stečenih prava.

"Javno protivljenje i borba sindikata Zastava oružje predstavlja putokaz svim zaposlenima u Srbiji da je krajnje vreme da dignemo glas, da se udružimo i energično suprotstavimo urušavanju radničkih prava", piše u saopštenju.

Samostalni sindikat Fijat Krajsler automobili Srbija u pismu podrške navodi da je ponižavajuće što se u 21. veku u Srbiji i "radničkom" Kragujevcu proganja sindikat i njegov predsednik koji se bori za radnička prava, opstanak i normalno funkcionisanje fabrike.

Navodi se da ta borba ne sme biti izgubljena i mora da se ide do kraja bez ikakvih sumnji, predrasuda i ustupaka, jer "ko je sledeći".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side